Τα μυστικά για καλύτερη επικοινωνία στη σχέση μας

Πόσα λέμε ξανά και ξανά για τις σχέσεις, την επικοινωνία, την ποιότητα αλλά και την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Τα μυστικά για καλύτερη επικοινωνία στη σχέση μας

Καταλήγουμε στο να βλέπουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν, παραβλέποντας όμως το δικό μας μερίδιο ευθύνης και το πώς θα μπορούσαμε να την κάνουμε καλύτερη…

Ας μην ξεχνάμε πως στην κάθε σχέση συναντώνται δύο άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές, διαφορετική ιστορία, εμπειρίες, βιώματα, αξίες, ηθικούς κώδικές κλπ.

Τι χρειάζεται λοιπόν να προσέξουμε;

epikoinonia zeugariou 2

Πρώτα από όλα να αποδεχτούμε την διαφορετικότητά μας:

Όπως είδαμε συναντιόμαστε με όλες τις διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από το κάθε τι και κάποιες κοινές.

Ακούμε τι μας λέει ο άλλος:

Και όταν λέω ακούμε, εννοώ ότι δεν οργανώνω εκείνη τη στιγμή την αντεπίθεσή μου, προσπαθώ να μπω στη θέση του να καταλάβω πραγματικά τι μου λέει αλλά και τι τον ενοχλεί. Προφανώς δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Είμαστε ειλικρινείς σε αυτό που λέμε:

Δεν λέμε άλλα και εννοούμε άλλα! Πόσο μάλλον αν λειτουργούμε με την αντίληψη ότι ο άλλος δεν θα μας ακούσει ή αν φοβόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας. Δυστυχώς όμως η επικοινωνία δεν μπορεί να χτιστεί έτσι. Και βέβαια είναι απαραίτητο να μιλήσουμε και οι δύο με ηρεμία και φυσικά, χωρίς φωνές, αλληλοχρεώσεις και κριτική.

Τηρούμε αυτό που λέμε:

Δυστυχώς πολλοί και πολλές είναι εκείνοι που άλλα λένε και μετά προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν εννοούσαν αυτό που είπαν με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε σύγχυση!

epikoinonia zeugariou 4

Είμαστε ανοιχτοί και όχι προκατειλημμένοι:

Πόσες φορές σκεφτήκαμε ότι θα ήθελα να πω πως νιώθω αλλά δεν θα με ακούσει; Και πόσες φορές βγάζω δικά μου συμπεράσματα μέσα από τα δικά μου σενάρια διαλόγου που φτιάχνω στο μυαλό μου; Δυστυχώς όμως έτσι αδικούμε όχι μόνο τον άλλον που δεν του δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστεί αλλά και τον εαυτό μας τον ίδιο, καθώς του στερούμε ευκαιρίες για κάτι καλύτερο!

Αποφεύγουμε τη σιωπή:

Μπορεί αν δεν μιλάω να αποφεύγω εντάσεις, δεν σημαίνει όμως ότι θα κρατήσω και την σχέση μου. Το πιο πιθανό είναι πως θα μας απομακρυνθούμε ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τη μεταξύ μας ψυχρότητα και απουσία συναισθηματικής εγγύτητας ανάμεσά μας.

Σεβασμός, κατανόηση, υποστήριξη:

Οι τρεις μαγικές λεξούλες που βοηθούν την κοντινότητα ανάμεσά μας, εφόσον μπορεί ο ένας να αφουγκραστεί τις ανάγκες του άλλου, να τον ενθαρρύνει σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει και να δείχνει ο ένας στον άλλο το θαυμασμό του.

epikoinonia zeugariou 1

Σεξουαλική ζωή:

Το σεξ είναι εξίσου σημαντικό σε μία σχέση και αυτό που την πληρώνει τόσος εύκολα δυστυχώς… Μάλιστα, η καλή επικοινωνία οδηγεί σε καλύτερο σεξ, και το καλό σεξ σε καλύτερη επικοινωνία, όπως έχουμε δει και επιστημονικά λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και του οργασμού. Έτσι, το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, ενώ είναι και πιο πιθανόν να ανοιχτεί περισσότερο ο ένας στον άλλο και να έχουν περισσότερη διάθεση για συζήτηση.

Λίγος χρόνος για τους δυο μας:

Ναι, υπάρχουν και τα παιδιά αλλά δεν χρειάζεται να παίρνουν τη θέση σας στο κρεβάτι και να κοιμάστε στον καναπέ… Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε σε άτομα που εμπιστεύεστε και να πάτε κάπου οι δυο σας δυο-τρεις μέρες…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved