Τι μπορεί να επηρεάσει την γυναικεία ερωτική επιθυμία;

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι ένα συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες σε διαφορετικές ηλικίες και φάσεις στη ζωή τους.

Τι μπορεί να επηρεάσει την γυναικεία ερωτική επιθυμία;

Μάλιστα, μετά από έναν χειμώνα εγκλεισμών λόγω της πανδημίας τα πράγματα για τα μόνιμα ζευγάρια είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς «έπεσε» η ερωτική τους ζωή… Ας δούμε όμως κάποιους από τους λόγους:

Συγκρουσιακές ή προβληματικές σχέσεις

Η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά με αποτέλεσμα αν για παράδειγμα τσακωθεί με τον σύντροφό της, το πρώτο που την πληρώνει συνήθως – συνειδητά ή μη – είναι το σεξ.

Αρνητική εικόνα σώματος

Η γυναίκα προσπαθεί να κρύψει το σώμα της για να μην το δει ο σύντροφος και την απορρίψει ή την κοροϊδέψει. Μπορεί λοιπόν, να αποφεύγει να συνευρεθεί σεξουαλικά με τον σύντροφό της για να μην …εκτεθεί. Πόσο μάλλον τώρα το καλοκαίρι που μπορεί να αποφεύγει και την έκθεση στην παραλία…

Πόνος πριν ή και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Πρόκειται για σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να έχουν ως αιτιολογία οργανικότητα, όπως ανέφερα παραπάνω (γυναικολογικές παθήσεις) ή ψυχολογικά αίτια. Η μη αντιμετώπισή της όμως κάνει τη γυναίκα να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή εφόσον είναι δυσάρεστη και της προκαλεί πόνο.

Χρόνιο στρες

Είναι γεγονός πως σήμερα οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί, οι αυξημένες υποχρεώσεις, το πιεστικό ωράριο, η ευθύνες, η οικονομική δυσχέρεια, δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε και να απολαύσουμε τη σεξουαλική μας ζωή, επηρεάζοντας αρνητικά την ερωτική μας διάθεση.

meiomeni ginaikeia erotiki epithimia

Κατάθλιψη

Μία πολύ συχνή ψυχική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία λίμπιντο αν δεν αντιμετωπιστεί.

Προβλήματα υγείας

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι αρκετές γυναίκες χάνουν την ερωτική τους επιθυμία λόγω προβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, ορμονικές διαταραχές, διάφορα γυναικολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αγγειοπάθειες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα, ψυχικές διαταραχές (αγχώδεις, καταθλιπτικές, κλπ)…

Η μητρότητα

Κυρίως αν πρόκειται για νέα μανούλα, το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για το πόσο καλά θα τα καταφέρει, όπως και η φροντίδα του μωρού της που την θέλει εκεί σχεδόν όλο το 24ωρο σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές και γενικότερα ο νέος της ρόλος την απομακρύνουν από τη σεξουαλική ζωή.

Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση

Φάση ζωής που από μόνη της μπορεί να απομακρύνει τη γυναίκα από το σεξ, καθώς όπως προαναφέρθηκε οι ορμόνες χορεύουν στο δικό τους σκοπό, αλλά και επειδή έρχεται αντιμέτωπη με την κολπική ξηρότητα που μπορεί να κάνει επώδυνη την σεξουαλική επαφή.

Θεραπείες υπογονιμότητας και γυναικολογικές επεμβάσεις

Αρνητικά επίσης μπορεί να λειτουργήσουν και οι θεραπείες γονιμότητας λόγω της ορμονοθεραπείας αλλά και του άγχους τεκνοποίησης.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved