Πώς η πανδημία άλλαξε τη σεξουαλική ζωή των γονιών

Πώς η πανδημία άλλαξε τη σεξουαλική ζωή των γονιών

 Πώς άλλαξε η σεξουαλική ζωή των γονιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Πώς η πανδημία άλλαξε τη σεξουαλική ζωή των γονιών

Είναι γεγονός πως η πανδημία δεν άλλαξε μόνο το πώς νιώθουμε, την ψυχολογία μας, τις κοινωνικές σχέσεις ή την οικονομία. Άλλαξε και τη σεξουαλική μας ζωή. Άλλαξε τη σεξουαλική ζωή στις μακροχρόνιες σχέσεις, όπου το σεξ …σαν να χάθηκε, κυρίως στη 2η καραντίνα. Άλλαξε τη σεξουαλική ζωή των νέων ζευγαριών αλλά και εκείνων που είχαν ευκαιριακό σεξ, χωρίς δεσμεύσεις…

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Leisure Sciences, το 44% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν, παρουσίασε σημαντική μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας με το σύντροφο. Παρόλο που το 20% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι πειραματίστηκε τουλάχιστον με μία νέα σεξουαλική δραστηριότητα στους τελευταίους έξι μήνες, όπως νέες ερωτικές στάσεις, sexting, ταινίες πορνό κ.λπ. - η σεξουαλική συμπεριφορά στο σύνολό της μειώθηκε. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που αναφέρουν τα ζευγάρια στο γραφείο ενώ όσοι είναι χωρίς ταίρι – μόνοι, παραπονιούνται για το πώς θα κυλήσει η ερωτική τους ζωή μέχρι να τελειώσουν οι καραντίνες και η πανδημία γενικότερα, εφόσον τίθεται θέμα υγείας και απειλή της ίδιας της ζωής.

Όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή όσων είναι και γονείς, όχι μόνο η εύρεση χρόνου για να βρεθεί το ζευγάρι ερωτικά αλλά και η διάθεση και η ενέργεια για σεξ, θεωρείται μία δύσκολη υπόθεση καθώς βρίσκονται όλοι μαζί στο σπίτι 24/7. Πράγματι, η συνεχής παρουσία των παιδιών στο σπίτι, τα απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα και οι γενικότερες ευθύνες της διατήρησης του νοικοκυριού σε συνδυασμό και με την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση των παιδιών, αντιλαμβανόμαστε πόσο δυσκολεύουν την κατάσταση.

sexoualiki zoi gonion stin pandimia 2

Μαρτυρίες γονιών

Μπορούμε να δούμε μέσα από μαρτυρίες μπαμπάδων και μαμάδων πως βιώνουν την κατάσταση.

«Η σεξουαλική μας ζωή πήρε την κατιούσα με το δεύτερο lockdown!»

«Η σεξουαλική μας ζωή στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, μπορώ να πω ότι αναζωπυρώθηκε αρκετά, καθώς ξαφνικά βρήκαμε περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον. Μείναμε στο σπίτι για πρώτη φορά, κάναμε πράγματα που είχαμε και χρόνια ίσως να κάνουμε, χαλαρώσαμε, ξεκουραστήκαμε και το σεξ ήταν και αντίδοτο στις γκρίζες εικόνες πένθους που βλέπαμε στη τηλεόραση. Επίσης, η χώρα μας τα πήγαινε πολύ καλά συγκριτικά με άλλες, γεγονός που μας έκανε να νιώθουμε περήφανοι από τη μία αλλά και ασφαλείς από την άλλη, παρόλο τον έντονο φόβο που νιώθαμε για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Το καλοκαίρι πήγαμε διακοπές, είμασταν προσεκτικοί αλλά ακόμα νιώθαμε πως η ζωή συνεχίζεται… Το φθινόπωρο που επιστρέψαμε στις δουλειές μας και σε μία υποτιθέμενη κανονικότητα, ήρθαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα του ιού, και τώρα με ένα δεύτερο lockdown που είναι όμως πολύ διαφορετικό από το πρώτο. Δυστυχώς, η ερωτική μας ζωή πήρε την κατιούσα από τον Οκτώβριο και κυρίως τον τελευταίο καιρό. Άρχισε να λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα: αύξηση των κρουσμάτων, μείωση της ερωτικής διάθεσης και της σεξουαλικής συχνότητας με αποτέλεσμα ενώ στην προηγούμενη καραντίνα είχαμε 2-3 ερωτικές επαφές την εβδομάδα, τώρα να έχουμε 1-2 τον μήνα!».

Δεν κάναμε σεξ από τον Μάρτιο! «Η τελευταία φορά που κάναμε σεξ ήταν τον Μάρτιο. Μιλήσαμε για αυτό, το συζητήσαμε, καταλήξαμε πως θέλουμε να βρεθούμε και πάλι σεξουαλικά αλλά μείναμε στα …λόγια! Και το περίεργο και λυπηρό είναι ότι κανένας μας δεν φαίνεται να ενοχλείται… Ήρθαμε πιο κοντά βέβαια ψυχικά, νιώθω ότι υπάρχει βαθιά αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση ανάμεσά μας, αναρωτιέμαι όμως αν έχουμε χάσει την επιθυμία μας ο ένας για τον άλλο…»

Άρχισα να παίρνω χάπια για την στύση! «Πάσχω από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Μία από τις παρενέργειες του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου μου ήταν η στυτική δυσλειτουργία και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Η πανδημία επιδείνωσε σίγουρα την κατάθλιψή μου, οπότε έπρεπε να αυξήσω και την φαρμακευτική αγωγή σε συνεννόηση με τον γιατρό μου. Δεν εκπλήσσομαι που με επηρέασε αρνητικά σεξουαλικά. Το είπα στο γιατρό μου και πρότεινε ένα από τα χάπια που υπάρχουν για την στύση. Και λειτούργησε! Αποκτήσαμε πάλι με τη σύζυγό μου ερωτική ζωή και μπορώ να πω ότι βελτιώθηκε κάπως και η ψυχική μου διάθεση...»

Κάναμε Sexting αναζωπυρώνοντας την ερωτική μας ζωή! «Πριν παντρευτούμε συνηθίζαμε να κάνουμε ερωτικά παιχνίδια μέσω τηλεφώνου. Τα σταματήσαμε όμως μετά τον γάμο, όχι συνειδητά. Η πανδημία μπορώ να πω ότι μας «ξύπνησε» σεξουαλικά, όταν ο σύζυγός μου έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό, ρωτώντας με τι φοράω… Εκείνος στο γραφείο του και εγώ στο σπίτι με τα παιδιά και τηλεργασία. Λειτούργησε σαν τη σπίθα που έλειπε τόσο καιρό από τη σχέση μας… η σεξουαλική μας ζωή που είχε κάπως ατονήσει σε σχέση με την αρχή, βρήκε και πάλι τη φλόγα που της έλειπε για να ανάψει!».

Υπήρξαν και άλλες μαρτυρίες, όπου κάποιοι συναντήθηκαν με παλιές «αμαρτωλές σχέσεις» στα κρυφά, άλλοι στην αρχή είχαν φόβο να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον ερωτικά μην κολλήσουν, σε άλλους το σεξ εξαφανίστηκε, σε άλλους έγινε καλύτερο από ποτέ…

sexoualiki zoi gonion stin pandimia 3

Αν συνοψίσουμε τις περιπτώσεις και δούμε λοιπόν γενικότερα πως η πανδημία έχει μέχρι σήμερα επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των παντρεμένων με παιδιά ζευγαριών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μάλλον στην καραντίνα του Μαρτίου, τότε που η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη, η ερωτική ζωή να αυξήθηκε καθώς τα ζευγάρια ήρθαν πιο κοντά – μιλάω για τα ζευγάρια που είχαν και έχουν μία υγιή και ποιοτική σχέση. Υπήρξαν βέβαια και εκείνα τα ζευγάρια που έβαζαν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», στα οποία η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά, καθρεφτίζοντας τα προβλήματα που προϋπήρχαν στη σχέση.

Το καλοκαίρι φαίνεται να πήραν όλοι μία ανάσα, για να βρεθούν σε μία κατάσταση εγκλεισμού και πάλι, όπου όμως η ερωτική ζωή πέφτει όλο και περισσότερο. Ο κόσμος έχει κουραστεί, τα ζευγάρια έχουν κουραστεί, οι ευθύνες μεγαλώνουν, τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι με τηλεκπαίδευση, οι γονείς νιώθουν «στα πρόθυρα τρέλας»… Αν προσθέσουμε την τηλεργασία, την αναστολή εργασίας, τα κλειστά μαγαζιά, την οικονομική ανασφάλεια που μεγαλώνει, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλοί εκείνοι που επηρεάζονται αρνητικά, χάνοντας την ερωτική τους διάθεση, όπως και γενικότερα την διάθεση μέσα σε μία καταθλιπτική και γκρίζα ατμόσφαιρα. Βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως άλλωστε σε όλους τους κανόνες, αλλά αποτελούν …εξαιρέσεις!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης

Έτσι θα προστατέψουν τη σεξουαλική τους ζωή οι γονείς

Προκαταρκτικά -Πόσο σημαντικά είναι στη σεξουαλική απόλαυση;

Μαθήματα Ζωής: Κατάθλιψη και σεξουαλική ζωή ζευγαριού (vid)

Ποια είναι η σημασία του οργασμού στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
21.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
10.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Krooom 3D Παζλ Τσίρκο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Εάν είστε έγκυος σίγουρα θα του έχετε ακούσει ή διαβάσει.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα ενημερώσουν οι γονείς τα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς θα ενημερώσουν οι γονείς τα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς θα ενημερώσουμε και πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τη…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μανικιούρ για μαμάδες: Πώς θα κάνετε σωστό βάψιμο νυχιών στο σπίτι

Μανικιούρ για μαμάδες: Πώς θα κάνετε σωστό βάψιμο νυχιών στο σπίτι

Φτιάξτε το τέλειο μανικιούρ στο σπίτι.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Χαμός στο σαλόνι του Σωτήρη Κοντιζά - Δείτε πώς παίζουν τα παιδιά του

Χαμός στο σαλόνι του Σωτήρη Κοντιζά - Δείτε πώς παίζουν τα παιδιά του

Δείτε πόσο έχουν μεγαλώσει η Αριάννα και ο Κέντζι!
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Εστίαση, γυμνάσια, λύκεια: Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης - Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών
Πολεμική Αεροπορία: Στη «φωλιά» των Rafale Έλληνες πιλότοι - Η εκπαίδευση στα γαλλικά υπερόπλα
Έγκλημα στην Κρήτη: «Θυμάμαι μόνο αίματα στο δωμάτιο» είπε ο Νορβηγός για τη δολοφονία της 55χρονης
Κορονοϊός - Μελέτη: Πιο επικίνδυνη από το βήχα η ομιλία σε κλειστό χώρο
Κορονοϊός - «Βόμβα» Τζανάκη: Lockdown για 2 μήνες με νέα έκρηξη - Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με το lockdown – Τι φοβάται ο καθηγητής Βατόπουλος
Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»
Γυμνάσια - Λύκεια: Τότε θα γίνει το επόμενο βήμα - O «οδικός χάρτης» του καθηγητή Γώγου
ΗΠΑ: Δεν παραδίδει τα όπλα ο Τραμπ - Σκέφτεται να ιδρύσει νέο κόμμα
Έλλη Στάη: Έθαψα βαθιά το τραύμα μου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκα
Survivor: Χαμός στο συμβούλιο – Έτοιμες να πιαστούν στα χέρια οι ομάδες (video)
Σοκαριστικό βίντεο: Γυμνός άνδρας ρίχνει επιβάτη στις ράγες του μετρό και σκοτώνεται ο ίδιος
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αριάδνη Ρουβά: Δείτε πόσο έχει αλλάξει η μικρή κόρη του Σάκη & της Κάτιας