#Μένουμε_σπίτι: Ανακαλύψτε με τα παιδιά τα ουσιαστικά πράγματα της ζωής

Βρείτε το νόημα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής σας…

Χρύσα Παπακυργιάκη
#Μένουμε_σπίτι: Ανακαλύψτε με τα παιδιά τα ουσιαστικά πράγματα της ζωής

Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό και ίσως μια μικρή διάθεση κριτικής το σημερινό περιεχόμενο του άρθρου, ωστόσο ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι η δουλειά μου να σκέφτομαι με γνώμονα την ψυχική μας ισορροπία και την προσωπική ευζωία.

Σε μια περίοδο που το αύριο μπορεί να κρύβει κάθε είδους έκπληξη για όλους μας και ειλικρινά κανείς δεν μπορεί ν εγγυηθεί για κάτι, ποιο είναι το μόνο μας σταθερό στοιχείο; Ο εαυτός μας, η οικογένειά μας, η αγάπη μας για τους δικούς μας ανθρώπους είτε είναι μακριά είτε κοντά μας αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ένα ρητό λέει όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα και αυτό θα κάνουμε από δω και στο εξής!

Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας του πάνω στη γη είχε μια φυσική τάση για πρόβλεψη, έλεγχο και επιθυμία να ταξινομεί. Η τωρινή κατάσταση που είναι τόσο ρευστή λογικό είναι να έχει αυξήσει τα επίπεδα άγχους σε όλους μας, πολύ περισσότερο σε όσους έχασαν την εργασία τους, την οικονομική τους σταθερότητα, την σιγουριά τους μέσα σε όλο αυτό. Όσοι ταυτίζουν την αυτοπεποίθησή τους με την εργασία τους, όσοι θεωρούσαν τη ζωή τους μελετημένη και προβλέψιμη…έχουν πολλές αναθεωρήσεις να κάνουν. Και…γιατί όχι;

Ας δούμε όλο αυτό ως μια ευκαιρία.

Ευκαιρία για επανασυγκρότηση, ευκαιρία για αυτοβελτίωση, ευκαιρία για επανεξέταση των σχέσεων μας, των επιλογών μας, των στόχων μας. Ευκαιρία να δούμε τη ζωή όπως πραγματικά είναι: απρόβλεπτη, ευάλωτη. Ευκαιρία να δούμε ότι δεν είμαστε οι κυρίαρχοι οργανισμοί του πλανήτη, δεν έχουμε κάτι παραπάνω, ίσα ίσα που αυτή τη περίοδο απειλούμαστε από έναν μικροοργανισμό.

Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αδυναμία μας αυτή τη δύσκολη περίοδο; Όχι…αλλά ο άνθρωπος έχει μια εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής. Μπορεί να μάθει να επιβιώνει, να ανακατευθύνει τη σκέψη του προς αυτή τη πορεία και να έχει αντίληψη των πραγμάτων.

Η φράση Άδραξε τη μέρα δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη.

Ξεκινήστε κάθε μέρα με τα μικρά: ντυθείτε, ενημερωθείτε με μέτρο, σκεφτείτε τί θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, τον επόμενο χρόνο, με τα παιδιά σας και όσα άλλα σας ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικό να έρχεστε σε συχνή επικοινωνία με τους φίλους και όσους αγαπάτε. Ευτυχώς το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι με το μέρος μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Να μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί γίνεται όλο αυτό και πώς είναι μια ευκαιρία να καλλιεργήσουμε αυτή μας τη ταυτότητα: του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο.

Μια πράξη προστασίας των ευπαθών ομάδων. Των ομάδων που ο ιός αυτός είναι πράγματι μια απειλή.

Μιλήστε για αυτή τη προσπάθεια στα παιδιά σας, ευκαιρία να διδάξουμε την συλλογικότητα πέρα από τον ατομισμό που καθημερινά η κοινωνία μας και εμείς καλλιεργούμε.

Και να θυμάστε: όλα αυτά είναι μια προσωρινή δοκιμασία που δεν μπορεί παρά να παρέλθει. Υπομονή και δύναμη θέλει.

Και έχουμε μπόλικη, σωστά;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved