Γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε κουράγιο στον εαυτό μας

Κουράγιο: Ένα σημαντικό όπλο για να αλλάξεις τη ζωή σου...

Χρύσα Παπακυργιάκη
Γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε κουράγιο στον εαυτό μας

Πολλές είναι οι φορές για όλους μας που θέλουμε να αλλάξουμε μια δεδομένη κατάσταση αλλά και πάλι μοιάζει να κολυμπάμε μέσα της με απελπισία ή και παθητικότητα.

Βλέπουμε την αλλαγή τόσο μεγάλη, τόσο δύσκολη, τόσο φοβερή που ίσως προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι τελικά δεν είναι και κάτι τόσο τρομερό και τόσο δυσάρεστο...ας κάτσω εδώ που κάθομαι, τί τα θέλω εγώ αυτά;

Παραμένουμε έτσι σε μια κατάσταση που μας πονά, που μας στενοχωρεί, που μας φθείρει...

Ξέρετε τι λείπει από τη συνταγή της αλλαγής; Το Κουράγιο!

Η οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας προυποθέτει αυτοπειθαρχία καθώς σίγουρα θα έρθουμε σε σύγκριση με τους γύρω μας αλλά πρωτίστως με τις προσωπικές μας ανασφάλειες και φοβίες. Ο φόβος της απόρριψης, της μοναξιάς, της αποτυχίας, της κριτικής...

kouragio1

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να δίνουμε κουράγιο στον εαυτό μας χωρίς να περιμένουμε την «εξωτερική» επιβράβευση και φροντίδα. Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας μοιάζει σαν να κάνουμε λάθος, γι αυτό πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι τώρα μπορεί να υποφέρουμε αλλά σιγά σιγά θα φτάσουμε στο σωστό δρόμο και όλα θα γίνουν καλύτερα.

Εάν βρίσκεστε σε δρόμο ή σε σκέψη αλλαγής είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσετε το κουράγιο σας και οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να βοηθήσετε τον εαυτό σας να επιδείξει λίγο παραπάνω κουράγιο στις δύσκολες στιγμές.

άρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν και σημειώστε εάν θέλετε τις παρακάτω ερωτήσεις.

Αργότερα, με καθαρό μυαλό και ηρεμία απαντήστε σε αυτές και κρατήστε το χαρτί σας σε ένα μέρος που θα μπορείτε να το κοιτάτε όποτε νιώθετε τη δυσκολία να σας φρενάρει:

  1. Τι σημαίνει κουράγιο για σένα;
  2. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σου που να ένιωσες θαρραλέος;
  3. Θαυμάζεις κάποιον για το κουράγιο και το θάρρος που επέδειξε σε μια δύσκολη στιγμή;
  4. Αν έδινες ένα βαθμό από το 0-10 τί βαθμολογία θα έδινες στον εαυτό σου για το κουράγιο σου; (0=καθόλου, 10=το απόλυτο κουράγιο).
  5. Τι πιστεύεις ότι σε δυσκολεύει να δείξεις κουράγιο όταν χρειάζεται;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved