Πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα τις ορμόνες των γυναικών; (pics)

Τα συναισθήματα, η τέχνη και ο ρόλος των ορμονών.

Πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα τις ορμόνες των γυναικών; (pics)

συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν βαθιά και ουσιαστικά την υγεία και την ποιότητα ζωής, αλλά αυτά με τη σειρά τους είναι ευάλωτα στις ορμονικές επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να τα επηρεάσουν, να τα δημιουργήσουν ή να τα τροποποιήσουν. Νέα ευρήματα από σημαντικές μελέτες συγκλίνουν ότι ανάλογες επιδράσεις στα συναισθήματα ασκεί και η Τέχνη σε κάθε της μορφή.

«Το συναίσθημα δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι αίσθηση, αλλά κάτι βαθύ, εσωτερικό, που επιδρά στο σώμα προκαλώντας δάκρυ, χαμόγελο, αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό, εφίδρωση και διάφορες άλλες βιολογικές αντιδράσεις», τονίζει η ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. «Είναι κάτι που εκφράζεται με την φωνή, την στάση του σώματος και την μιμική του προσώπου, αποκαλύπτοντας την χαρά την λύπη, τον φόβο, τον θυμό, το μίσος, την θλίψη, το άγχος, την ευτυχία, την έκπληξη, την αποστροφή, την ντροπή, την ελπίδα».

Όπως εξηγεί η Δρ. Ράπτη, οι ορμόνες, μέσω πολύπλοκων επιδράσεων και νοητικών διεργασιών, λειτουργούν ως δημιουργοί και τροποποιητές συναισθημάτων.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει συναισθήματα, κάτω από την επίδραση του έσω κόσμου μέσω των ορμονών και του έξω περιβάλλοντος μέσω των αισθήσεων (κυρίως μέσω της όρασης και της ακοής).

Το ίδιο κάνει και η Τέχνη σε κάθε της μορφή. Ζωγραφική, χορός, μουσική, θέατρο, φωτογραφία, 7η τέχνη - κινηματογράφος, λειτουργούν ως δημιουργοί και τροποποιητές συναισθημάτων μέσα από χρώματα, εικόνες, φως, μέσα από το γυμνό, το ντυμένο, το χαρούμενο, το μελαγχολικό, το σώμα, την κίνηση, τη φύση.

Επομένως, τα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα περίπλοκων ορμονικών επιδράσεων του συνειδητού και ασυνείδητου νου, μια σύνθετη, υποκειμενική εμπειρία, αποτέλεσμα του συνδυασμού νοητικών καταστάσεων, ψυχοσωματικών εκφράσεων και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος.

ormones7

Η τέχνη θεραπεύει

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν πλέον ότι η τέχνη μπορεί να καταπολεμήσει όχι μόνο ψυχικές, αλλά και σωματικές ασθένειες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν πολλές πρόσφατες μελέτες.

Η θεραπευτική δύναμη της τέχνης, του φωτός και της φύσης είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ενισχύει και στηρίζει την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το να βλέπει κάποιος εκπληκτικά μνημεία, θαύματα της Τέχνης όπως η Καπέλα Σιστίνα (Capella Sistina) στο Βατικανό ή το να ακούει το Ave Maria του Σούμπερτ βελτιώνει, καταπολεμά, θεραπεύει χρόνια νοσήματα, ενώ υπεισέρχεται ακόμα και στις διαδικασίες της γήρανσης.Σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, οικογενειακών προβλημάτων ή προσωπικών απωλειών εντείνονται το άγχος, το στρες και τα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Σε αυτές τις περιόδους φαίνεται ότι η επίσκεψη/έκθεση σε μουσεία, αίθουσες τεχνών, θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές Τέχνης, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.λπ. μειώνει τα επίπεδα του στρες και ωφελεί σημαντικά την κοινωνική και την δημόσια υγεία.

Στους χώρους αυτούς δεν διεγείρεται μόνο το ενδιαφέρον για γνώση, εκπαίδευση, δημιουργικότητα και κοινωνικοποίηση. Επέρχεται μείωση του στρες και χαρά μέσω των αισθήσεων, που βελτιώνει και την σωματική μας υγεία.

Η τέχνη μπορεί επίσης να αμβλύνει, να μειώσει ή να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που συσχετίζονται με το στρες. Οι ορμόνες αυτές είναι η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη, τα ενδογενή (φυσικά) οπιοειδή, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ακετυλχολίνη και άλλοι νευρομεταβιβαστές. Αυτό αφορά τόσο εκείνους που δημιουργούν τέχνη, όσο και εκείνους που την απολαμβάνουν.

Ο ρόλος της φλεγμονής και οι κυτοκίνες

Δύο ξεχωριστές, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η τέχνη μειώνει επίσης τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που άγουν τη φλεγμονή και μπορεί να ενεργοποιήσουν παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρθρίτιδα, οι αυτοάνοσες παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.λπ.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τη σχέση συναισθημάτων και ορμονών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved