Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Δεν είσαι μόνο μητέρα, είσαι και γυναίκα

Όταν κάνετε οικογένεια ανταλλάσσετε τους πολλαπλούς σας ρόλους (γυναίκα, φίλη, σύντροφος, εργαζόμενη κ.λπ.) με έναν: «Μητέρα».

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Δεν είσαι μόνο μητέρα, είσαι και γυναίκα

Η Amanda Foust είναι σύζυγος, μητέρα και συγγραφέας. Της αρέσει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας, διακοσμώντας το σπίτι και κάνοντας κατασκευές. Όπως όλες οι μητέρες έφτασε και εκείνη σε ένα σημείο που ένιωθε πώς έχανε τον εαυτό της. Σήμερα, μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για όλη την οικογένεια η μαμά, εκτός από μητέρα, να παραμείνει και γυναίκα.

«Μεταξύ των αλλαγών της πάνας, της κατ' οίκον εργασίας, της προετοιμασίας του δείπνου και όλων των άλλων ευθυνών της μητρότητας, είναι εύκολο να χάσεις τον εαυτό σου. Εκτός αυτού, δεν έχετε κοιμηθεί για μήνες, οπότε κάθε σπάνιο λεπτό ελεύθερου χρόνου το αφιερώνετε στο να… κοιμηθείτε και έτσι δεν θα τελειώσετε ποτέ εκείνο το βιβλίο, δεν θα δείτε τη συνέχεια της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς.

Θα έρθει όμως η στιγμή που θα αναρωτηθείτε: «Εκτός από το να είμαι μητέρα, ποια είμαι;»

Τα παιδιά σας βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ η αίσθηση του εαυτού σας ξεθωριάζει. Είναι σαν κάποιος να έχει κλέψει την ταυτότητά σας και να σας έχει αντικαταστήσει με ένα άτομο που το μόνο που προσπαθεί είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μητρότητας και τίποτ’ άλλο.

Λοιπόν, δεν χρειάζεται να είναι έτσι!

Μπορείτε να επιλέξετε εδώ και τώρα να τιμήσετε τον εαυτό σας και να εξακολουθήσετε να είστε μια καλή μητέρα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα δώσετε στα παιδιά σας λιγότερα επειδή θα δώσετε και στον εαυτό σας. Αντίθετα, θα συνειδητοποιήσετε ότι θα είστε σε θέση να δώσετε στα παιδιά σας περισσότερα όταν αρχίζετε να τιμάτε και τον εαυτό σας.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που περάσατε χρόνο κάνοντας κάτι που σας αρέσει. Όσο περισσότερο χρόνο επενδύετε στο να ικανοποιήσετε και δικές σας, προσωπικές ανάγκες τόσα περισσότερα θα έχετε να δώσετε και στα παιδιά σας. Η μητρότητα απαιτεί προτεραιότητα και θυσίες, αλλά πώς θα τη βιώσουν θετικά τα παιδιά σας αν εσείς έχετε χάσει τον εαυτό σας;

mitera gynaika 1

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αρχίσετε να δίνετε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεστε:

1. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει

Εμένα, για παράδειγμα, μου αρέσει να ακούω μουσική και να πίνω τσάι. Έτσι, μια φορά την εβδομάδα βάζω τα παιδιά στο αυτοκίνητο τους και τους δίνω ό, τι χρειάζονται για να μείνουν ήσυχα: μια πιπίλα για τον γιο μου κι ένα γλυφιτζούρι στη μικρή μου. Οδηγώ μέχρι το αγαπημένο μου καφέ, παραγγέλνω το τσάι μου και βάζω τα ακουστικά μου. Τα παιδιά μου, δίπλα μου, έχουν μάθει πια ότι αυτός είναι ο χρόνος της μαμάς και το έχουν εντάξει και στη δική τους ρουτίνα.

2. Περάστε χρόνο με ενήλικες

Περάστε χρόνο με τον σύζυγό σας, με τις παιδικές σας φίλες! Έχω ακούσει για άλλες μητέρες και οικογένειες που κάνουν περιπάτους κάθε μέρα μόνο και μόνο για να μιλήσουν με το σύζυγό τους, ενώ τα παιδιά τους απολαμβάνουν μια βόλτα στο καροτσάκι ή στα ποδήλατά τους. Διεκδικήστε τον χρόνο σας, μακριά από πάνες και μπιμπερό, και ζητήστε από όλους να τον σεβαστούν και να είναι συνεπείς σε αυτόν.

3. Πάρτε μια ανάσα κάθε μέρα

Στο τέλος κάθε ημέρας αφού βάλω τα παιδιά μου στο κρεβάτι για ύπνο και πριν αρχίσω να δουλεύω, ο σύζυγός μου ξέρει ότι θα έχει «υπηρεσία» για τουλάχιστον 20 λεπτά ενώ εγώ θα κάνω ένα μπάνιο, θα διαβάσω ένα βιβλίο. Μερικές φορές απλώς δεν κάνω απολύτως τίποτα! Δεν έχει σημασία πώς θα τα αξιοποιήσετε αλλά φροντίστε να βρείτε 20 λεπτά την ημέρα και να τα αφιερώσετε στον εαυτό σας. Μπορείτε να ξυπνήσετε νωρίτερα από τα παιδιά και να απολαύσετε τον καφές σας με την ησυχία σας ή απλώς να χουζουρέψετε. Βρείτε ποια είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για την «ανάσα» σας και συμφωνείστε τη με τον σύζυγο και τα παιδιά σας.

Σας υπόσχομαι ότι ολόκληρη η οικογένειά σας θα δει τα οφέλη».

Πηγή: lifeasmama.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved