Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το νέο του αδελφάκι;

Μπορεί να αποφασίσετε να περιμένετε το πρώτο υπερηχογράφημα, για να είστε βέβαιη ότι όλα θα πάνε καλά, πριν μιλήσετε στο παιδί σας.

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το νέο του αδελφάκι;

Η στιγμή που θα το κάνετε θα εξαρτηθεί και από την ηλικία του, γιατί τα πολύ μικρά παιδιά δεν έχουν σαφή συνείδηση του χρόνου και μπορεί να δυσκολευτούν να κατανοήσουν ότι το αδελφάκι τους θα χρειαστεί οκτώ ή εννέα μήνες για να έρθει.

Από την άλλη μεριά, αν το πείτε στο παιδί σας νωρίς, θα έχει χρόνο να αποδεχτεί την ιδέα ενός νέου μωρού. Αν το πείτε νωρίς, συσχετίστε την ημερομηνία της γέννας με ένα σημαντικό γεγονός, όπως κάποια γενέθλια ή μια γιορτή, για να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι θα περιμένει.

Όταν του πείτε τα νέα, μιλήστε απλά.

Εξηγήστε στο παιδί ότι μεγαλώνει στην κοιλιά σας ένα μωρό και αναμένεται να γεννηθεί μετά από μήνες (πρέπει να είστε συγκεκριμένη). Πείτε του ότι η κοιλιά σας θα μεγαλώσει πολύ και ότι μπορεί να κουράζεστε πιο εύκολα. Καθησυχάστε το ότι έχετε άφθονη αγάπη και χρόνο για περισσότερα από ένα παιδιά. Μπορεί να θέλετε να τονίσετε ότι αν και με το νέο αδελφάκι, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ ευχάριστα, μπορεί να απαιτηθεί σκληρή δουλειά στην αρχή και ότι θα μπορεί να σας βοηθά στη φροντίδα του, αν θέλει. Δίνοντάς του συγκεκριμένο ρόλο και ξεκαθαρίζοντας τι επίκειται θα το βοηθήσετε να νιώσει ότι συμμετέχει και θα διευκολύνετε τη μετάβαση.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί την εμπειρία μαζί σας. Δείχνετέ του τα υπερηχογραφήματα και την κοιλιά σας που μεγαλώνει και διαβάστε του βιβλία για μωρά, ώστε να ενισχύσετε την κατανόησή του και να το παρακινήσετε να ρωτήσει πώς θα αλλάξει η ζωή σας με την άφιξη του μωρού.

Κάντε το να νιώθει ότι συμμετέχει ζητώντας του να διαλέξετε πράγματα για το μωρό, ρούχα, έπιπλα, αλλά με περιορισμένες επιλογές, οι οποίες θα σας ικανοποιούν όλες!

Αυτοί είναι μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το πρώτο σας παιδί για το νέο μέλος της οικογένειας που είναι ...καθ΄ όδόν, όπως τις διαβάσαμε στο βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» των εκδόσεων Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved