Γιατί οι γονείς πρέπει να αποδέχονται όλες τις πλευρές του χαρακτήρα του παιδιού τους

Το παιδί  δεν είναι η συνέχειά μας.

Γιατί οι γονείς πρέπει να αποδέχονται όλες τις πλευρές του χαρακτήρα του παιδιού τους

Είναι μια αυτόνομη οντότητα, ένα ξεχωριστό άτομο με δικά του χαρακτηριστικά, δικές του δυνατότητες και επιλογές.

Είναι επίσης ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πλάσμα με πολλές πλευρές, που μπορεί να φαίνονται ακόμα και αντιφατικές μεταξύ τους, αλλά συνυπάρχουν.

Ένα καλό παιδί ασφαλώς έχει κακές πλευρές, όπως ένα κακό παιδί έχει και καλά στοιχεία. Ο τεμπέλης υπάρχουν φορές που δουλεύει και ο τεμπέλης που τεμπελιάζει.

Ο γενναίος κάποτε φοβάται και ο φοβιτσιάρης κάποιες στιγμές δεν φοβάται.

Όταν, λοιπόν ως γονείς εστιάζουμε μόνο σε κάποιες πλευρές του παιδιού μας, ουσιαστικά αγνοούμε τις υπόλοιπες και αυτό είναι πολύ βλαβερό, επειδή έτσι:
το παιδί μας δεν νιώθει ότι το αποδεχόμαστε και το αγαπάμε αληθινά.

Οι πλευρές που αγνοούμε δεν εκδηλώνονται και το παιδί δεν μαθαίνει να τις χειρίζεται σωστά.Το παιδί αποκτά μια αλλοιωμένη και αποσπασματική εικόνα για τον εαυτό του, την οποία τείνει να επιβεβαιώνει διαρκώς.

parents2

Πόσο υπέροχο θα ήταν αλήθεια αν ως γονείς ( ή ως εκπαιδευτικοί) καταφέρναμε να αποδεχτούμε όλες τις πλευρές ενός παιδιού! Αν μπορούσαμε να του δίνουμε μια σφαιρική εικόνα για τον εαυτό του με έμφαση στα θετικά σημεία του και τις δυνατότητές του για βελτίωση.

Τότε τα παιδιά θα είχαν καλύτερη αυτοεικόνα και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, θα ένιωθαν πιο αποδεκτά από εμάς και θα είχαν περισσότερα κίνητρα και πιο πολλή διάθεση να δουλέψουν για να βελτιωθούν. Αντί να επιβεβαιώνουν άθελά τους τις ταμπέλες που τους έχουμε φορέσει, αντί να αγωνιούν για να αποτινάξουν την κακή ταμπέλα ή να διατηρήσουν την καλή, τα παιδιά θα βίωναν επιτέλους την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειάζονται.

Επιπλέον οι σχέσεις τους με τους μεγάλους θα ήταν πολύ καλύτερες, γιατί θα ήταν αυθεντικές και όχι μέσα από παραμορφωτικούς καθρέφτες. Κι έτσι τα παιδιά θα έπαιρναν την αποδοχή και την αγάπη που τόσο χρειάζονται και αξίζουν.

Γιατί πάντα την αξίζουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Γονείς, ακούστε μας " της παιδοψυχολόγου Σοφίας Ανδρεοπούλου, εκδόσεις διόπτρα.

Διαβάστε επίσης

Μπορείτε να περιγράψετε το παιδί σας με μία λέξη;
Ψώνια δεν γεννιούνται τα παιδιά, γίνονται
10 δείγματα ότι το παιδί σας έχει δυνατή θέληση!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved