Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία της μητέρας

Η κοινωνική σύγκριση οδηγεί σε αύξηση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων της.

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία της μητέρας

Οι μαμάδες που περνούν χρόνο στα social media συχνά έχου αυξημένο στρες.

Bigstock

Η κοινωνία μας είναι γεμάτη από κοινωνικές συγκρίσεις και από αυτή την παγίδα δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν ούτε οι γονείς και ειδικά οι μητέρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychology έδειξε ότι η έκθεση σε περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μητρότητα αυξάνει το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα.

Η τάση που μελετήθηκε είναι ότι οι μαμάδες συγκρίνουν πολύ τους εαυτούς τους στο διαδίκτυο και αυτό πυροδοτεί μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων.

goneis-kai-social-anartiseis.jpg

Μαμά φωτογραφίζεται με τη μικρή της κόρη

Bigstock

Μητέρες - social media - άγχος

Η συγγραφέας της μελέτης Nataria T. Joseph και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν τη μελέτη για να διερευνήσουν πώς οι κοινωνικές συγκρίσεις που συμβαίνουν στα social media μπορεί να επηρεάσουν τα στιγμιαία επίπεδα κορτιζόλης. Δεδομένου ότι η κοινωνική σύγκριση και η αυτοαξιολόγηση είναι κοινές κατά τη διάρκεια της μητρότητας, οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους στις μητέρες.

Οι συμμετέχουσες ήταν πολύ ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 55,3% να ξοδεύει τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινά σε ιστότοπους για μητέρες και το 46,8% τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. «Αυτό μας έδωσε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις τους με γνώμονα την τεχνολογία, καθώς και τα βιολογικά τους δεδομένα σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας», τόνισε η συν-συγγραφέας Theresa de los Santos.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα αρνητικά συναισθήματα συσχετίστηκαν με υψηλότερη κορτιζόλη. Οι συμμετέχουσες που ανέφεραν ότι περνούσαν περισσότερο χρόνο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή διαδικτυακά φόρουμ είχαν υψηλότερα στιγμιαία επίπεδα κορτιζόλης.

mama-foto-paidion-social-media.jpg

Νεαρή μητέρα με την μικρή της κόρη, βγάζουν selfie για; τα social media

Bigstock

Αρνητικά συναισθήματα

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι σε αυτούς τους διαδικτυακούς ιστότοπους, οι μητέρες συχνά εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό και θλίψη.

Η Joseph και οι συνεργάτες της προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις για τις μητέρες, καθώς η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Επίσης οι μητέρες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να έχουν και παιδιά με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Με πληροφορίες από το psypost.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved