Τέσσερα πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να περιμένετε από τα παιδιά σας

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να περιμένετε από τα παιδιά σας.

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να περιμένετε από τα παιδιά σας
Bigstock

Ποιοι γονείς δεν έχουν προσδοκίες για παιδιά τους, να είναι καλοί μαθητές, να διαπρέψουν, να συμπεριφέρονται σωστά…

Και ναι, είναι σημαντικό να έχετε προσδοκίες και να περιμένετε να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν όχι όμως για εσάς και τον περίγυρό σας αλλά για τον εαυτό τους, γιατί το θέλουν τα ίδια.

Γι' αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιμένετε από τα παιδιά σας.

Ας εστιάσουμε σε εκείνα που δεν πρέπει να περιμένετε:

vradino-geuma-oikogeneia.jpg

Ότι θα συμπεριφέρονται όπως τα άλλα παιδιά

Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Ορισμένα είναι περισσότερα εσωστρεφή και άλλα εξωστρεφή, άλλα πιο κοινωνικά κι άλλα, μοναχικά. Γενικά, εμείς οι ενήλικες έχουμε την τάση να συγκρίνουμε συνειδητά ή ασυνείδητα τα παιδιά μας με άλλα. Αυτό είναι εν μέρει φυσιολογικό, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο το εκφράζουμε μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά.

Αντίθετα πρέπει να:

  • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Να διδάξετε στα παιδιά να περιμένουν το καλύτερο από τον εαυτό τους με προσπάθεια και επιμονή.

Ότι θα έχουν καλή συμπεριφορά όλη την ώρα

Δεν μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά να συμπεριφέρονται σαν τέλειοι άγγελοι όλη την ώρα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Θα έχουν κακή μέρα, κακή διάθεση ή θα τα απασχολούν θέματα που για εσάς φαντάζουν ασήμαντα. Όλοι όμως έχουμε κακές και καλές μέρες.Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα παιδιά.

Μερικές φορές, είναι καλύτερα να τους δώσετε το χρόνο να ηρεμήσουν ή να απομονωθούν μέχρι να νιώσουν έτοιμα να μιλήσουν μαζί σας παρά να ξεκινήσετε την γκρίνια που θα καταλήξει σε φωνές και τσακωμούς.

poiotikos-xronos-me-oikogeneia.jpg

Ότι θα συμπεριφέρονται σαν να είναι ενήλικοι

Μερικές φορές, περιμένετε από τα παιδιά να συμπεριφέρονται ως ενήλικες (ενώ δεν είναι). Όμως το λογικό είναι να συμπεριφέρονται ανάλογα με την ηλικία τους: μπορεί να περίεργα, ομιλητικά ή να κάνουν ανόητα πράγματα. Μη ξεχνάτε ότι ακόμα και τα παιδιά που μπορεί να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη ωριμότητα, δεν τα κάνει ενήλικες.

Ότι θα είναι σαν εσάς

Μερικές φορές οι γονείς βλέπουν στα παιδιά τη συνέχειά τους. Ξεχνούν όμως ότι μαθαίνουν από τις συμπεριφορές σας και αποκτούν ανάλογη στάση απέναντι σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια απαισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή, τα παιδιά είναι πιθανό να την υιοθετήσουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διδάσκετε τα παιδιά μέσα από τη συμπεριφορά σας χωρίς να τους λέτε πώς να ενεργούν ή πώς πρέπει να είναι.

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και έχουν πάντα επίγνωση του τι κάνετε, γι' αυτό πρέπει να βγάζετε την καλύτερη εκδοχή σας για να τη μιμηθούν.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved