Οι μητέρες και οι κόρες δεν είναι αντίγραφα η μία της άλλης αλλά ξεχωριστές προσωπικότητες

  • Συμπεριφορά γονιών
  • Η σύγχρονη μητέρα
  • Η συμφιλίωση
Οι μητέρες και οι κόρες δεν είναι αντίγραφα η μία της άλλης αλλά ξεχωριστές προσωπικότητες
pexels.com / ROMAN ODINTSOV

Μπορεί να είμαστε προϊόντα των γονιδίων και του τρόπου που μας μεγάλωσαν, όμως έχουμε δεχτεί επιρροές από ένα σωρό άλλους παράγοντες εκτός των ορίων επιρροής των μητέρων μας.

Το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε τον τρόπο που μεγαλώσαμε, διαφέρει πολύ από εκείνο στο οποίο μεγάλωσε η μητέρα μας.

Συνεπώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μεγαλώσαμε εμείς και θα κληθούμε να αλλάξουμε ξανά όταν τα παιδιά μας θα φέρουν στο σπίτι τον κόσμο μέσα στον οποίο θα ζήσουν.

sxesi miteras koris

Συμπεριφορά των γονιών

Φυσικά και δεν επαναλαμβάνουμε τη συμπεριφορά των γονιών μας. Θέλοντας και μη. Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες, αλλά οι μητέρες και οι κόρες δεν είναι αντίγραφα η μία της άλλης, όπως οι ρωσικές ξύλινες κούκλες.

Τα παιδιά μας είναι ξεχωριστές προσωπικότητες και όχι προεκτάσεις του εαυτού μας, όπως κι εμείς είμαστε ξεχωριστές από τους γονείς μας. Αυτή δε η διαφορετικότητα εμπλουτίζει την οικογενειακή ζωή προκαλώντας παράλληλα καβγάδες και συγκρούσεις.

Η σύγχρονη μητέρα

Η σύγχρονη μητέρα γνωρίζει πώς για να αντιμετωπίσει τα νεύρα των δίχρονων και τρίχρονων πρέπει να τους δείξει πώς καταλαβαίνει το θυμό τους και να μην τα απομονώσει εξαιτίας του.

Οι παιδοψυχολόγοι έχουν πλέον καταλήξει στο ότι εάν ταΐζουμε τα παιδιά όταν κρίνουμε ότι είναι η ώρα τους να φάνε, ή εάν τα παίρνουμε αγκαλιά όταν έχουμε όρεξη, τότε τα εμποδίζουμε να αναπτύξουν την αίσθηση του εαυτού τους, αργότερα δε ενδέχεται να εξελιχθούν σε ανίσχυρους ενήλικες χωρίς αυτοπεποίθηση.

sxesi miteras koris1

Η συμφιλίωση

Οι περισσότερες γυναίκες συμφιλιώνονται τελικά με τις μητέρες τους ακόμα κι αν το κίνητρο είναι το νέο μωρό και η αγάπη τους γι΄αυτό.

Όταν οι μητέρες μας γίνονται γιαγιάδες, ίσως είναι πολύ μεγάλες για να αλλάξουν. Εάν νιώθουμε θυμωμένες, ή παγιδευμένες από εκείνες ίσως πρέπει να τις αφήσουμε και να τις αποδεχτούμε γι΄αυτό που είναι: άνθρωποι που κάνουν λάθη και σίγουρα έχουν κάνει τα δικά τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Μητέρα για πρώτη φορά» της Κέιτ Φάϊτζες, εκδόσεις Ψυχογιός».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved