Μητέρα και ενοχές: Mήπως κάνω κάτι λάθος;

  • Τι είναι η ενοχή της μαμάς;
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε αυτό το άσχημα συναίσθημα;
  • Σε τι μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η εσωτερικευμένη ενοχή;
  • Ξεπερνώντας τις ενοχές της μαμάς
Μητέρα και ενοχές: Mήπως κάνω κάτι λάθος;
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Τι είναι η ενοχή της μαμάς;

Πρόκειται γι’ αυτό το διάχυτο αίσθημα ότι δεν κάνετε αρκετά ως γονιός, δεν κάνετε τα πράγματα σωστά ή λαμβάνετε αποφάσεις που μπορεί να «μπερδέψουν» τα παιδιά σας μακροπρόθεσμα.

Οι ενοχές της μαμάς (ή του μπαμπά) μπορεί να είναι προσωρινές, εάν μια βδομάδα δουλέψουν πολλές ώρες και δεν βρουν ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά τους. Ή μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμες, όπως αν τους έχουμε εγγράψει σε αρκετές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια, και δεν έχουν χρόνο για παιχνίδι.

Μερικές μητέρες νιώθουν φόβο ή ένα βάρος στους ώμους τους (ή στο στήθος, στην ψυχή, κ.λπ.) και κάποιες αισθάνονται πανικό - σαν να πρέπει να διορθώσουν το πρόβλημα τώρα. Οι ενοχές της μαμάς πυροδοτούνται και από την σύγκριση με άλλους γονείς.

Η ενοχή της μαμάς έχει πολλές προελεύσεις, από προσωπικές ανασφάλειες μέχρι εξωτερικές πιέσεις από την οικογένεια, τους φίλους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κοινωνικά στερεότυπα κτλπ.

Ένα γρήγορο «ψαχούλεμα» στο Instagram θα δείξει εκατοντάδες δημοσιεύσεις για όσα άλλες μαμάδες φαίνεται να κάνουν τόσο καλά, από εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέχρι τέλεια περιποιημένα νήπια που ποζάρουν γλυκά. (Θυμηθείτε: Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη δευτερόλεπτα πριν ή μετά από εκείνο το πλάνο.) Ακόμη και επίσημες συστάσεις, όπως αυτές από γιατρούς και οργανισμούς, μπορούν να δημιουργήσουν αισθήματα ανεπάρκειας.

agxos mamas

Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε αυτό το άσχημα συναίσθημα;

  • Περιορίστε τον χρόνο χρήσης στα social media, αλλά ακολουθήστε εκπαιδευτικές εφαρμογές και blogs.
  • Αφήστε τα παιδιά να ασκούνται έξω στη φύση.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας, όταν νιώθετε εσείς χαρούμενη, μόνο τότε θα μπορέσετε να μοιραστείτε την χαρά σας με τα παιδιά.
  • Οι αντιφάσεις και οι προσδοκίες είναι απεριόριστες, μην είστε τόσο αυστηρές με τον εαυτό σας.
  • Προσπαθήστε να κρατάτε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το σπίτι μας είναι ο καθρέφτης του μυαλού μας.

Σε τι μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η εσωτερικευμένη ενοχή;

Υπάρχει μια μικρή δόση ενοχής της μαμάς που μπορεί να είναι παραγωγική. Εάν το παιδί σας τρώει πραγματικά «σκουπίδια» όλη μέρα κάθε μέρα και αρχίζετε να νιώθετε υπεύθυνες γι’ αυτό, τότε μπορεί η εσωτευρικευμένη ενοχή να προστατεύσει τα παιδιά σας από την παιδική παχυσαρκία, την μάστιγα της εποχής.

Αλλά όταν η ενοχή της μαμάς αρχίζει να τρώει την ψυχούλα της καθημερινά, αυτό δεν είναι λειτουργικό και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά τόσο για την ίδια, όσο και για τα παιδιά της.

Ξεπερνώντας τις ενοχές της μαμάς

  • Προσδιορίστε τις πηγές της ενοχής
  • Βουτήξτε στους αληθινούς λόγους που νιώθετε ενοχές και μπορεί να προέρχονται από την παιδική σας ηλικία. Η σοβαρότητα της ενοχής της μαμάς σας μπορεί να εξαρτάται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
  • Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε μια στρατηγική ανατροφής που πιστεύετε ότι οι γονείς σας δεν τα κατάφεραν πολύ καλά
  • Εάν είστε γονείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας
  • Εάν είχατε τραύμα στο παρελθόν, το οποίο δεν έχετε επιλύσει
  • Δοκιμάστε να κάνετε ημερολόγιο ή να κάνετε μια γρήγορη σημείωση στο τηλέφωνό σας όταν νιώθετε πόνους ενοχής της μαμάς.

Ίσως, για παράδειγμα, συνειδητοποιείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενοχής προέρχεται από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες: Το νιώθετε περισσότερο όταν άλλοι γονείς μιλούν για τις περιπέτειες των παιδιών τους. Ή ίσως το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις επιλογές διατροφής ή τη σχέση του παιδιού σας με το σχολείο και τη μάθηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να κάνετε μια απλή αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση αντί για μια πλήρη ανακατάταξη του τρόπου ζωής.

Ο περιορισμός της ομάδας ατόμων με τους οποίους συζητάτε σημαντικές αποφάσεις μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αυτόκλητων πληροφοριών: Κρατήστε αυτήν την ομάδα στον σύντροφό σας, σε ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας, στον παιδίατρό και σε έναν αξιόπιστο φίλο ή μια μικρή ομάδα φίλων που να έχουν κατανόηση και δεν είναι επικριτικοί. Εάν κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν πληροί αυτήν την περιγραφή, ήρθε η ώρα να βρείτε έναν καταπληκτικό θεραπευτή.

enoxes mamas 2

Photo by Beth Macdonald on Unsplash

Ακούστε τα παιδιά σας και τη διαίσθησή σας

Η διαίσθηση της μητέρας δεν είναι μύθος, αλλά μια ισχυρή πηγή σοφίας και δύναμης λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιήσαμε εμείς και οι γυναίκες ανά τους αιώνες για να κρατήσουμε τα μωρά μας ασφαλή και υγιή.

Αγαπήστε λοιπόν τα παιδιά σας - με τους δικούς σας όρους, με τον εκπληκτικό τρόπο που ξέρουμε ότι έχετε - και μην αφήνετε αυτά που κάνουν (ή λένε) οι άλλοι να σβήσουν τη γονική σας δύναμη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved