Συναισθηματική εξάντληση μητέρας: Ποια είναι τα σημάδια, πώς να την αντιμετωπίσετε

  • Τι είναι η συναισθηματική εξάντληση
  • Ποια είναι τα σημάδια της συναισθηματικής εξάντλησης;
  • Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική εξάντληση
Συναισθηματική εξάντληση μητέρας: Ποια είναι τα σημάδια, πώς να την αντιμετωπίσετε
pexels.com / Ksenia Chernaya

Οι μητέρες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει κούραση. Ξέρουν πώς είναι να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ με πολύ λίγο ύπνο και να είσαι στο πόδι, επίσης από το χάραμα, για να φροντίσεις τα παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα και είδη εξάντλησης. Η σωματική εξάντληση για παράδειγμα οφείλεται συνήθως στην κούραση. Η συναισθηματική εξάντληση όμως είναι εντελώς άλλο πράγμα. Πιθανότατα να υποφέρετε κι εσείς και να μην το γνωρίζετε.

Τι είναι η συναισθηματική εξάντληση

Σύμφωνα με το Pop Sugar, ως συναισθηματική εξάντληση περιγράφεται η συναισθηματική κούραση λόγω συσσωρευμένης πίεσης από την προσωπική ή την επαγγελματική ζωή. Μπορεί να νιώθετε θλίψη, απογοήτευση ακόμα και θυμό ενώ ακόμα και τα πιο απλά πράγματα τα κάνετε διεκπαιρεωτικά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε υπομονή, θυμώνετε γρήγορα και δυσκολεύεστε να σκεφτείτε καθαρά. Οι μπαταρίες σας έχουν αδειάσει και πρέπει να διατηρήσετε τη λίγη ενέργεια που σας έχει απομείνει, επομένως πιθανότατα δεν θα μπορείτε να προσφέρετε πολλά στα παιδιά και την οικογένειά σας.

sinaisthimatiki axadlisi mamas

Ποια είναι τα σημάδια της συναισθηματικής εξάντλησης;

Είναι σημαντικό για μια μαμά να αναγνωρίσει αν υποφέρει από συναισθηματική εξάντληση, ώστε να μπορεί να ζητήσει βοήθεια όταν και αν τη χρειάζεται. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας.

Σύμφωνα με το Healthline, υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται για συναισθηματική εξάντληση.

Μπορεί να έχετε έλλειψη κινήτρων, να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, να νιώθετε απελπισία ή ακόμα και απάθεια. Είναι επίσης πιθανό να δυσκολεύεστε με το φαγητό ή να έχετε μια άρνηση να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δραστηριότητα που κάποτε σας άρεσε.

Αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους μπορεί να προκληθούν από μια σειρά προβλημάτων, αλλά αν αισθάνεστε περισσότερα από ένα και για αρκετό καιρό, είναι πιθανό να υποφέρετε από συναισθηματική εξάντληση.

sinaisthimatiki axadlisi mamas1

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική εξάντληση

Σύμφωνα με το Better Up, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δραστηριοποιηθείτε.

Φροντίστε να εστιάσετε στον τρόπο ζωής σας και να τον κάνετε όσο το δυνατόν πιο υγιή. Αυτό σημαίνει να τρέφεστε σωστά και ότι αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας. Εάν είστε εργαζόμενη μαμά, μια άδεια θα σας βοηθούσε, αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να κάνετε αναδιακατανομή αρμοδιοτήτων.

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να την αφήνετε σε δεύτερη μοίρα. Ζητήστε άμεσα βοήθεια αν νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους και κάντε ένα διάλειμμα.

Ξεκινήστε τη μέρα σας κάνοντας μικρές αλλαγές, όπως να σηκωθείτε ένα τέταρτο νωρίτερα για να πιείτε έναν καφέ με τη ησυχία σας, είτε να ασχοληθείτε με ένα αγαπημένο σας χόμπι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved