Αφήστε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους (εικόνες)

  • Τα οφέλη της ενίσχυσης της αυτονομίας στα παιδιά
  • Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους
Αφήστε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους (εικόνες)

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να αφήνουν τα παιδιά τουςνα κάνουν πράγματα μόνα τους από φόβο ότι θα πληγωθούν ή θα απογοητευτούν. Ωστόσο, αυτό είναι φυσιολογικό και απαραίτητο κατά την παιδική ηλικία, καθώς τους διδάσκει ότι η ζωή είναι γεμάτη αντικρουόμενα συναισθήματα.

Επιπλέον, τα μικρά παιδιά είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα άτομα, που έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν, να πειραματίζονται και να αναπτύσσονται ελεύθερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να αποσυρθούν από τον ρόλο τους, το αντίθετο. Πρέπει να παρέχουν εκείνες τις συνθήκες στα παιδιά τους ώστε να εξερευνήσουν τον κόσμο με ασφάλεια.

paidia kanoun pragmata mona tous1

Τα οφέλη της ενίσχυσης της αυτονομίας στα παιδιά

Το να δίνετε στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα μόνα τους στην ουσία τα βοηθάτε να γίνουν ανεξάρτητα.Πρακτικά, η αυτονομία έχει πολλά οφέλη στην ψυχολογική ανάπτυξη των μικρών παιδιών.

  • Μαθαίνουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, γεγονός που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.
  • Μαθαίνουν να αναπτύσσουν μια ανοχή στην απογοήτευση.
  • Συνειδητοποιούν το αίσθημα της προσπάθειας και της ευθύνης. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν επιτεύγματα που επιτυγχάνονται με σκληρή δουλειά και ότι όλες οι ενέργειες έχουν τις συνέπειές τους.
  • Αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και ξεδιπλώνουν τις δυνατότητές τους.
  • Αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.
  • Αποκτούν εργαλεία για να αντιμετωπίσουν κάθε αντιξοότητα.
paidia kanoun pragmata mona tous

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους

Η αυτονομία δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ασκείται καθημερινά στις κατάλληλες συνθήκες .

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που λειτουργεί για ορισμένα παιδιά μπορεί να μην λειτουργεί σε άλλα. Επομένως, πρέπει να λάβετε υπόψη τους φόβους, τα συναισθήματά τους και τον τρόπο με τον οποίο τα εκφράζουν.

Ρωτήστε πώς νιώθουν

Ανεξάρτητα από το πόση πρωτοβουλία είχε το παιδί στην οργάνωση ενός σχεδίου, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πώς αισθάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας.Όπως οι ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν γνώμη ή τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά από αυτό που φαντάζονταν.Είναι επίσης σημαντικό να πείτε στα παιδιά ότι μπορούν να αλλάξουν γνώμη και να ζητήσουν τη βοήθειά σας αν δεν αισθάνονται άνετα με κάτι.

Μην πιέζετε τα παιδιά σας

Πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και ότι υπάρχουν ορισμένα επιτεύγματα που επιτυγχάνονται ανάλογα με την ηλικία.

Καθοδηγήστε και εξηγήστε

Για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους, χρειάζονται κάποιες πληροφορίες και καθοδήγηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβληθείτε στον τρόπο που κάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, αλλά να τους καθοδηγήσετε ώστε να πειραματιστούν με ασφαλή τρόπο.
Δεν αφήνετε ένα παιδί να διασχίσει το δρόμο χωρίς να του πείτε πρώτα ότι πρέπει να προσέχει το φανάρι ή να κοιτάξει και από τις δύο πλευρές. Έτσι, οι οδηγίες πρέπει να είναι σαφείς και απλές, ανάλογες με την ηλικία του.

Ενθαρρύνετε και ενισχύστε τα

Τόσο στις επιτυχίες όσο και στις αποτυχίες, είναι σημαντικό να δίνετε κίνητρα, να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε τα παιδιά . Το να αναγνωρίζετε τα επιτεύγματά τους και να τους συγχαίρετε είναι καλό, αλλά πρέπει επίσης να τους μάθετε να απολαμβάνουν τη διαδικασία ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Δείτε ακόμα τρία βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την αυτονομία του παιδιού σας, στη gallery που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved