Όσοι στολίζουν νωρίς για τα Χριστούγεννα είναι ευτυχισμένοι, υποστηρίζει έρευνα

  • Στολίζετε νωρίς για τα Χριστούγεννα;
  • Τι λένε οι ειδικοί για όσους επιλέγουν να στολίσουν το σπίτι τους για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, αρκετά νωρίς. 
Όσοι στολίζουν νωρίς για τα Χριστούγεννα είναι ευτυχισμένοι, υποστηρίζει έρευνα

Εάν έχετε ήδη αρχίσει να στολίζετε για τα Χριστούγεννα ή έχετε ήδη στολίσει, τότε ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι χαρούμενοι ( ή το προσπαθούν).

Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Environmental Psychology Journal αναφέρουν ότι όσοι στολίζουν για τα Χριστούγεννα νωρίς, τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και πιο φιλικοί.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών , οι άνθρωποι μέσω του στολισμού του σπιτιού τους νιώθουν καλύτερα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουν και πιο στενές σχέσεις με τους γείτονες», γράφουν οι ερευνητές.

Από την πλευρά τους, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι νοσταλγική και επαναφέρει τους ανθρώπους σε μια πιο απλή και χαρούμενη εποχή, ενισχύοντας την ντοπαμίνη η οποία ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης.

stilisma xristougenniatikou dedrou2

Η βασική δομή της είναι η σεροτονίνη η οποία ανάλογα σε τι επίπεδα βρίσκεται, ( χαμηλά ή υψηλά) επηρεάζει την ψυχική διάθεση.

Ο ψυχαναλυτής και ιδρυτής της MindFixers, Steve McKeown εξηγεί:

«Αν και μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να στολίσει νωρίς, οι πιο συχνοί σχετίζονται με την νοσταλγία είτε για να (ξανα) ζήσει τη μαγεία των γιορτών.Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος , είναι λογικό να αρέσει στους ανθρώπους να συνδέονται με πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα καθώς παραπέμπουν στα χρόνια της αθωότητας της παιδικής ηλικίας».

Κατά τον Steve McKeown «οι διακοσμήσεις είναι απλώς μια άγκυρα ή ένα μονοπάτι σε εκείνα τα παιδικά μαγικά συναισθήματα ενθουσιασμού. Οπότε το να στολίσει κάποιος το σπίτι του νωρίς είναι σαν να επεκτείνει τον ενθουσιασμό! Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορούν επίσης να συσχετιστούν με αγαπημένα πρόσωπα που μπορεί να μην υπάρχουν πια στη ζωή».

stilisma xristougenniatikou dedrou1

Η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του 13 Things Mentally Strong People Don't Do , είπε: «Για ανθρώπους που έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, οι γιορτές μπορεί να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση των ευτυχισμένων στιγμών που είχαν μαζί του. Η διακόσμηση μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με αυτό το άτομο».

Το μόνο πιθανό μειονέκτημα του στολίσματος του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ειδικά του φυσικού, αρκετά νωρίς είναι η διάρκειά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανθεκτικότητά του υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε περίπου 5 εβδομάδες. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα όταν έχετε επιλέξει να στολίσετε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οπότε, τι κάθεστε, στολίστε σήμερα κιόλας …

Πηγή: gosocial.co

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved