Πώς να πείτε στο παιδί σας «όχι» χωρίς να νιώσετε ενοχές

  • Υπάρχουν τρόποι να πείτε «όχι» στο παιδί
  • Το σημαντικό είναι να βρείτε τον σωστό τρόπο
Πώς να πείτε στο παιδί σας «όχι» χωρίς να νιώσετε ενοχές
pexels.com / Anthony Shkraba

Φαντάζει μάλλον ανέφικτο να αποφύγετε τη λέξη «όχι» όταν μεγαλώνετε ένα παιδί. Είτε σας βγαίνει αβίαστα είτε με κόπο, θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε ενοχές.

Ωστόσο, αν το κάνετε με τον σωστό τρόπο, και τα παιδιά σας θα είναι ευτυχισμένα, γιατί ως γνωστόν τα όρια που συχνά συνοδεύονται με αρκετά όχι, τα έχουν ανάγκη τα παιδιά κι εσείς θα νοιώθετε ότι κάνετε το σωστό.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό

Όταν λέτε «όχι» να το εννοείτε

Πρέπει να είστε σταθεροί όταν λέτε «όχι». Χρησιμοποιήστε μια σοβαρή έκφραση προσώπου και ενημερώστε το λόγο που αρνείστε στο παιδί σας αυτό που θέλει.
Είναι μεγάλο λάθος να υποχωρείτε. Εάν μάθει ότι μπορεί να σας εκφοβίσει για να πείτε «ναι», θα μάθει επίσης να σας χειραγωγεί όταν θέλει κάτι.

Εξηγήστε τους λόγους που λέτε «όχι»

Τα παιδιά όταν ακούν «όχι» , μπλοκάρουν και αρνούνται να δεχτούν οτιδήποτε άλλο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πείτε «όχι» είναι να τους εξηγήσετε απλά, ήρεμα και κατανοητά τους λόγους της άρνησής σας.

Μη φωνάζετε

Το να φωνάζετε στα παιδιά σας ( συχνά και επαναλαμβανόμενα) έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά.Οι φωνές μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη και προβλήματα αυτοεκτίμησης . Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε να επικοινωνείτε μαζί τους με ηρεμία. Το να δίνετε προσοχή στα παιδιά σας όταν μιλάτε ή παίζετε μαζί τους μπορεί γρήγορα να ανακατευθύνει το θέμα σε κάτι πιο θετικό.

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους

Μην ντροπιάζετε το παιδί σας μπροστά σε άλλους. Τραβήξτε την προσοχή τους, πηγαίνετε σε ένα ιδιωτικό μέρος και πείτε ξεκάθαρα γιατί είπατε «όχι». Το παιδί σας μπορεί να αγανακτήσει αν δεν το σέβεστε δημόσια, ειδικά αν άλλοι το κοροϊδεύουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved