Ψυχολογική εξάντληση γονιών: Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

  • Γονεϊκή εξουθένωση: Αναγνωρίστε τα σημάδια
  • Τα σημάδια της ψυχολογικής εξάντλησης συχνά είναι ίδια τόσο στη μητέρα όσο και στον πατέρα
Ψυχολογική εξάντληση γονιών: Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

Όλο και περισσότεροι γονείς υποφέρουν από ψυχολογική εξάντληση. Έχει βρεθεί ότι περίπου το 11,6% των ανδρών και το 12,9% των γυναικών με παιδιά νιώθουν ψυχολογικά εξουθενωμένοι από τη συνεχή φροντίδα των παιδιών τους.

Αντί να απολαμβάνουν την πατρότητα ή τη μητρότητα, νιώθουν ότι απορροφώνται- σωματικά και ψυχικά – από μια εξαντλητική ρουτίνα, η οποία καταλήγει να επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια.

Αργά ή γρήγορα η κατάσταση γίνεται αβάσταχτη και το πρόβλημα γίνεται έντονο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι αρχίζετε ψυχολογικά να πιέζεστε και είναι τα εξής:

Διαταραχές ύπνου

Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι και υπνηλία όλη την ημέρα και να καταρρέετε στον καναπέ με κάθε ευκαιρία. Δεν απολαμβάνετε τον ύπνο καθώς είναι ανήσυχος από σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας.

psixologiki exadlisi gonion4

Υπερβολική πείνα

Η έλλειψη ύπνου, το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής. Συγκεκριμένα, υπάρχει συχνά ανάγκη να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.Η πείνα είναι ένας μηχανισμός του σώματος απέναντι στο στρες. Ωστόσο, όταν μετατρέπεται σε μια πάγια κατάσταση, αυτό είναι επιζήμιο.

Δυσκολίες συγκέντρωσης

Κάτι τόσο απλό και καθημερινό όσο η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να φαίνεται αδύνατο όταν υποφέρετε από ψυχολογική εξάντληση. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζονται οι γνωστικές σας λειτουργίες και ο προμετωπιαίος φλοιός σας δεν λειτουργεί σωστά. Ως εκ τούτου, μπορεί να δυσκολεύεστε ακόμα και να παρακολουθήσετε μια συνομιλία ή μπορεί να αισθάνεστε συνεχή σύγχυση.

Προβλήματα μνήμης

Ξεχνάτε που αφήσατε τα κλειδιά, τι ώρα ήταν το ραντεβού με τον δάσκαλο του παιδιού σας ή τι είχατε πάει να αγοράσετε στο σούπερ μάρκετ. Αυτά τα προβλήματα μνήμης είναι κοινά όταν το μυαλό είναι κορεσμένο και δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλες τις εκκρεμότητες.

Ευερεθιστότητα

Αν τον τελευταίο καιρό πιάνετε τον εαυτό σας να φωνάζει τα παιδιά περισσότερο από όσο θα θέλατε, θυμώνετε για όλα και οι καβγάδες με τον/ην σύντροφό σας είναι όλο και πιο συχνοί, μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι αισθάνεστε ψυχικά εξουθενωμένοι.Το να είστε ευερέθιστοι, οξύθυμοι και ανυπόμονοι τις περισσότερες φορές είναι σημάδι ότι πρέπει να ρίξετε τους τόνους και να ηρεμήσετε.

psixologiki exadlisi gonion5

Συναισθηματική αστάθεια

Ένα άλλο ξεκάθαρο σημάδι ψυχολογικής πίεσης είναι η δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων σας. Η διάθεσή σας μοιάζει με τρενάκι: περνάτε από την ευφορία στη θλίψη, από τον φόβο στην ενοχή , κλαίτε εύκολα και νιώθετε ότι συναισθηματικά είστε εκτός ελέγχου.

Κόπωση και απάθεια

Τέλος, είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, αλλά με ένα είδος κόπωσης που δεν υποχωρεί με έναν υπνάκο ή έναν καλό βραδινό ύπνο.
Είναι μια εξάντληση που σας επηρεάζει σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά, την οποία έχετε πολύ καιρό και σας εμποδίζει να αποδώσετε στην καθημερινότητά σας. Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνεστε ενδιαφέρον για οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας και θέλετε μόνο να ξεκουραστείτε . Ωστόσο, δεν μπορείτε να το κάνετε γιατί το μυαλό σας είναι συνεχώς σε κίνηση.

Τι μπορείτε να κάνετε; Δείτε στη gallery που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved