Εννιά χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

  • Πώς θα αναγνωρίσετε την τοξική μητέρα;
  • Τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει;
Εννιά χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

Κι όμως υπάρχουν χαρακτηριστικά που δείχνουν αν μια μητέρα είναι τοξική ή όχι.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά παρακάτω:

1. Τοξική μητέρα: Αντιδρά έντονα όταν κάποιος έχει διαφορετική άποψη από εκείνη

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στις σχέσεις μητέρας/παιδιού. Κάποια στιγμή οι μητέρες θα διαφωνήσουν με τα παιδιά τους και το αντίστροφο. Ωστόσο, ορισμένες μητέρες μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τον θυμό τους και να επιλύουν τις συγκρούσεις με τα παιδιά τους με υγιή τρόπο.

Οι τοξικές μητέρες συνήθως εκφράζουν τον θυμό τους με αρνητικούς τρόπους, όπως μέσω χαρακτηρισμών και φωνών. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές οι μαμάδες μπορεί να γίνουν βίαιες και υβριστικές. Με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν φόβο, άγχος ή ακόμα και βίαιες τάσεις τα ίδια ως απάντηση σε αυτήν την τοξικότητα.

toxiki mitera 1

2. Τοξική μητέρα: Έχει υπερβολικές απαιτήσεις

Μια τοξική μητέρα μπορεί να έχει ασυνήθιστες και εξωφρενικές απαιτήσεις. Μπορεί να περιμένει από το παιδί της να αφήσει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες, παρόλο που το παιδί έχει τη δική του καθημερινότητα και αργότερα μεγαλώνοντας, ζωή. Συνήθως προκαλούν με τις απαντήσεις τους ενοχές δημιουργώντας στα παιδιά ένα αίσθημα ανασφάλειας. Αυτό με τον χρόνο μπορεί να δημιουργήσει σε ένα παιδί θυμό, δυσαρέσκεια και εξάντληση.

3. Τοξική μητέρα: Χειραγωγεί τους άλλους για να αποκτήσει αυτό που θέλει

Η χειραγώγηση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός τοξικού γονέα. Ένα χειριστικό άτομο προσπαθεί να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές ενός άλλου ατόμου προς όφελός του. Αυτό γίνεται συχνά με ύπουλο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια χάρη στο παιδί της για να ζητήσει κάτι άλλο αργότερα.

Αν το παιδί αρνηθεί είναι ικανή να το κάνει να αισθανθεί αναγκασμένο να κάνει αυτό που του ζητά να κάνει.

toxiki mitera 3

4. Τοξική μητέρα: Δεν σέβεται τα όρια του παιδιού της

Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά μιας τοξικής μητέρας είναι να μην σέβεται η ίδια τα όρια του παιδιού της. Τα παιδιά μεγαλώνοντας, βάζουν και εκείνα κάποια όρια στη σχέση που έχουν με τους γονείς τους. Όρια που περιμένουν να σεβαστούν από την πλευρά τους. Για παράδειγμα μια μητέρα τοξική θα διαβάσει κρυφά τα μηνύματα από το κινητό του παιδιού της, το ημερολόγιο (αν κρατάει) και γενικότερα θα κάνει πράγματα χωρίς να τα έχει εγκρίνει το παιδί της.

5. Τοξική μητέρα: Δεν ικανοποιείται από τα επιτεύγματα του παιδιού της

Οι τοξικές μητέρες υποβαθμίζουν και δεν λένε καλό λόγο για τις επιτυχίες του παιδιού τους. Κάθε άλλο, το σνομπάρουν και ζητούν να καταφέρει κάτι άλλο ακόμη πιο δύσκολο. Αυτές οι μητέρες μπορεί να μην μπορούν να νιώσουν περήφανες για τα επιτεύγματα των παιδιών τους λόγω των δικών τους ανασφαλειών και της ζήλειας που νιώθουν.

6. Τοξική μητέρα: Πληγώνει με τα λόγια της

Μια τοξική μητέρα μπορεί να λέει ή να κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται πώς θα επηρεάσουν τα παιδιά της. Μπορεί να είναι τόσο συγκεντρωμένη στις δικές της ανάγκες, που δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει πώς κάνει τα παιδιά της να νιώθουν με τη συμπεριφορά της. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματική ή λεκτική κακοποίηση.

Τα παιδιά αυτά ακόμη και ως ενήλικες, μπορεί να αντιμετωπίσουν κακοποίηση από τα χέρια μιας τοξικής μητέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λεκτική.

toxiki mitera 5

7. Τοξική μητέρα: Δεν απολογείται ποτέ και δεν ζητά συγγνώμη

Οι τοξικές μητέρες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και δεν ζητούν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Μπορεί να λένε ή να κάνουν πράγματα που είναι βλαβερά και μετά να περιμένουν από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα για να εξομαλυνθούν τα πράγματα. Είναι ικανή να αφήσει τα παιδιά της να νιώθουν πληγωμένα και θυμωμένα.

Ορισμένα παιδιά φτάνουν σε σημείο να απολογούνται για πράγματα που δεν φταίνε μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την ηρεμία μέσα στην οικογένεια.

8. Τοξική μητέρα: Προσπαθεί να ελέγξει τα παιδιά της

Αυτή η μητέρα ελέγχει το τι θα φορούν τα παιδιά της, σε ποιο σχολείο θα πάνε, με ποιους θα κάνουν παρέα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγχει το παιδί της.

toxiki mitera 4

9. Τοξική μητέρα: Στερείται ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπορούμε να κατανοήσουμε το τι νιώθει ένα άλλο άτομο και παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την γονεϊκότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους βιώνοντας την ενσυναίσθηση από τους γονείς τους. Οι τοξικές μητέρες συχνά στερούνται ενσυναίσθησης με τα παιδιά τους και είναι ασυνεπείς στην έκφραση αγάπης, κατανόησης και ζεστασιάς που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά.

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved