Το λέει η επιστήμη: O δεσμός μαμάς και κόρης είναι πολύ ισχυρός

Είναι πολύ πιο ισχυρός από όσο πιστεύαμε!

Το λέει η επιστήμη: O δεσμός μαμάς και κόρης είναι πολύ ισχυρός

Αν η μαμά σας είναι η πρώτη στη λίστα των τηλεφώνων σας ακόμη και τώρα που γίνατε εσείς η ίδια μαμά, υπάρχει λόγος γι' αυτό: οι σχέσεις μαμάς και κόρης είναι οι δυνατότερες από όλους τους άλλους γονεϊκούς δεσμούς που υπάρχουν και αυτό το απέδειξαν ερευνητές και μάλιστα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο Journal of Neuroscience.

Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ οι σχέσεις μεταξύ μητέρων και γιων, πατέρα και κόρης ή πατέρων και γιων μπορεί να βασίζονται σε σταθερά θεμέλια αγάπης, δεν είναι πάντα τόσο ισχυρές στο κομμάτι της ενσυναίσθησης. Με βάση τα ευρήματα, η χημεία του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για αυτό.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2016 σε 35 οικογένειες, το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα μοιάζει περισσότερο ανάμεσα στις μαμάδες και τις κόρες από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι που αναφέραμε παραπάνω (μαμά-γιος, μπαμπάς-γιος, μπαμπάς-κόρη).

mama kai kori desmos isxiros 3

Αυτό σημαίνει ότι η μαμά σας είναι πιο πιθανό να καταλάβει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε επειδή μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της στη θέση σας.

Η μελέτη μας δείχνει χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την κατανόηση μας πάνω στα θέματα ψυχικής υγείας του ατόμου. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Fumico Hoeft, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε πως το μεταιχμιακό σύστημα που μελετήθηκε (ανατομικές δομές που βρίσκονται μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου στον εγκέφαλο), είναι στενά συνδεδεμένο με την κατάθλιψη.

Αυτό βοηθά τις μαμάδες να προβλέπουν όλα όσα μπορεί να νιώθουν οι κόρες τους σε ψυχολογικό επίπεδο. (εναλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη κ.α.)

mama kai kori desmos isxiros 3

Αν και η ερευνητική βάση ήταν μικρή, άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των μαμάδων και των θυγατέρων τους: Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες ευνοούν τις κόρες (και οι μπαμπάδες τους γιους) λόγω των κοινών τους εμπειριών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες και οι κόρες επηρεάζουν η μια την άλλη - θετικά ή αρνητικά - με διαφορετικούς τρόπους από οποιεσδήποτε άλλες σχέσεις.

πηγή: mother.ly

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved