COVID-19: Πώς θα διώξετε το άγχος και την ανασφάλεια

Συμβουλές για γονείς.

COVID-19: Πώς θα διώξετε το άγχος και την ανασφάλεια

Αν νιώθετε άγχος ακόμη μετά από ένα χρόνο για τον κορονοϊό, μάθετε ότι δεν είστε μόνη. Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε από όλες τις πλευρές τις ζωές όλων μας. Επηρέασε την καθημερινότητά μας και τον τρόπο που ζούμε πια την κάθε μέρα. Άλλαξαν πολλά πράγματα μέσα σε μια χρονιά.

Είναι φυσικό να νιώθουμε άγχος όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, κάτι άγνωστο ή μια ξαφνική αλλαγή. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση να αισθάνεστε την ανάγκη για ασφάλεια, βεβαιότητα, προβλεψιμότητα και έλεγχο.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και χρησιμεύει ως σημάδι για να προσέξουμε, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Το άγχος μας προειδοποιεί. Μας ζητά να προσαρμοστούμε. Αλλά όταν το άγχος κυριαρχεί τις ζωές μας, τότε κάνει περισσότερο κακό απ' ό,τι καλό.

koronoios agxos kai anasfalia mamadon 3

Όταν το άγχος μας κατακλύζει, είμαστε λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση και μερικές φορές δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Τι είναι σωστό και τι λάθος.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος και να σας δώσουμε μια αίσθηση ελέγχου ακόμη και όταν τα μέτρα από τη μια μέρα αλλάζουν ή όταν το ένα lockdown διαδέχεται το άλλο. Πολλές είναι απλές τεχνικές με αποδεδειγμένα οφέλη.

Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών: Κάντε ό,τι λένε οι ειδικοί και κρατήστε μακριά τα μικρόβια. Αυτό και μόνο θα σας κάνει να νιώσετε ασφαλείς. Έτσι θα έχετε τον έλεγχο εσείς και τα παιδιά σας. Πλένετε τα χέρια τακτικά, χρησιμοποιείτε αντισηπτικό. Κρατήστε τις επιφάνειες στο σπίτι καθαρές. Μείνετε σπίτι και περιορίστε τις μετακινήσεις σας. Πάντα κατά την έξοδο να φοράτε τη μάσκα σας.

koronoios agxos kai anasfalia mamadon 4

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και ονομάστε τα: Όταν νιώθετε άγχος, πείτε "Όκ, αγχώθηκα ξανά". Ονομάζοντας αυτό που νιώθετε μας βοηθά να διαχειριστούμε το συναίσθημα.

Αποδεχτείτε το άγχος ως ένα άλλο συναίσθημα: Μην το προσπερνάτε, μην το παλεύετε και μην το αρνείστε. Μην κρίνετε τον εαυτό σας για αυτό που νιώθετε. Αφήστε το να βγει από μέσα σας.

Σκεφτείτε κάτι άλλο: Όταν παρατηρείτε ότι αγχώνεστε για κάποιο λόγο, σκεφτείτε κάτι άλλο. Κάντε μια θετική σκέψη που θα σας ηρεμήσει. Ακούστε μουσική, μαγειρέψτε, παίξτε με τα παιδιά σας.

koronoios agxos kai anasfalia mamadon 1

Κάντε ασκήσεις αναπνοών: Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι ασκήσεις αναπνοών βοηθούν πολύ στη διαχείριση του άγχους.

Καλέστε στο τηλέφωνο μια φίλη: Με το να μιλάτε με φίλους και γνωστούς κάνει καλό όχι μόνο σε εσάς αλλά και τους άλλους. Η αίσθηση ότι είστε κοντά με κάποιον, έστω και τηλεφωνικά θα ανεβάσει όχι μόνο την ψυχολογία σας αλλά θα ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κάντε γυμναστική: Ακόμη και μέσα στο σπίτι βρείτε τρόπους να κινήστε. Χορέψτε, γυμναστείτε, κάντε yoga.

πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved