Νικήστε τις δύσκολες μέρες χτίζοντας αναμνήσεις με την οικογένειά σας

Η δουλειά έγινε τηλεργασία, το σχολείο webex και τα ψώνια click away…ναι είναι πολλά για να τα διαχειριστούμε με θετική ματιά αλλά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας;

Χρύσα Παπακυργιάκη
Νικήστε τις δύσκολες μέρες χτίζοντας αναμνήσεις με την οικογένειά σας

Φυσικά δεν μιλάμε για αυτό που λέγεται πλέον «τοξική θετικότητα», μια θετική προσέγγιση που είναι πολύ θεωρητική και υπεργενικευμένη και πάλι μας κάνει να αισθανόμαστε ηττημένοι! ΟΧΙ!

Στοχεύουμε σε μια πραγματική θετική όψη που μας δίνει δύναμη και μας κάνει να αισθανόμαστε παραγωγικοί αλλά και…ανθρώπινοι!

Τι θα γίνει εάν για μία μέρα αφήσετε τον κυνικό τρόπο σκέψης και φορέσετε το καλό σας χαμόγελο μέσα στη μέρα; Εάν αποφασίσετε να πείτε «Θα είναι καλή μέρα η σημερινή» αντί για «Ουφ! Πάλι τα ίδια!» ακόμη κι αν δεν το νιώθετε μέσα σας. Προσπαθήστε για μια μέρα να δράσετε λίγο διαφορετικά από το καθιερωμένο τρόπο σκέψης και δράσης σας. Παίξτε σαν να είστε ηθοποιός και αποφασίσατε να αλλάξετε ρόλο. Από τη τραγωδία στη…κωμωδία.

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο να έχει λίγο χρόνο για τον Εαυτό του. Είναι μια από τις βασικές ανάγκες και κάθε άνθρωπος πρέπει να το διεκδικεί. Πιείτε τον καφέ σας μόνη σας ακόμη κι αν χρειαστεί να σηκωθείτε λίγο νωρίτερα το πρωί. Βάλτε ρούχα και όχι πιτζάμες και χτενιστείτε. Έτσι θα ξεκινήσετε τη μέρα σας δυναμικά και πιο ενεργά. Το να είμαστε όλη μέρα με τις πιτζάμες και τη ρόμπα σίγουρα δεν μας κάνει να ξεκινάμε δυναμικά τη μέρα μας, σωστά;

Φτιάξτε ένα πλάνο ημέρας για όλη την οικογένεια. Είναι σημαντική η ρουτίνα στα παιδιά και τα βοηθά να νιώθουν ασφάλεια. Φτιάξτε σε ένα πίνακα ένα πλάνο όχι πολύ συγκεκριμένο και φορτωμένο αλλά να δίνει μια γραμμή: τί ώρα θα κάνουν μάθημα τα παιδιά, αργότερα τις εργασίες τους ή κάποια δραστηριότητα για τα μικρότερα, αναφερθείτε στον χρόνο χαλάρωσης και στο χρόνο που θα πρέπει να ξεκουραστούν ή να κάνουν κάποια εξωτερική άσκηση ή γυμναστική. Ίσως θα μπορούσατε να οργανώσετε και ένα πίνακα με μικρές δουλειές σπιτιού την ώρα που και εσείς οργανώνετε το νοικοκυριό σας. Υπάρχουν πολλές πηγές για παιδιά αναλόγως της ηλικίας τους σε πολλούς ιστότοπους.

Εάν νιώθετε να σας κατακλύζουν οι υποχρεώσεις και η μέρα να ξεγλιστρά χωρίς εσείς να κάνετε τίποτε ευχάριστο, πατήστε pause!

xizontas anamniseis me ta paidia

Τι σημαίνει αυτό;

Κάντε ένα διάλειμμα από ότι κι αν κάνετε και πάρτε μια βαθιά ανάσα… φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο αγαπημένο σας μέρος και παρατηρήστε το σώμα σας να χαλαρώνει σιγά σιγά. Επίσης μπορείτε να έχετε μια όμορφη εικόνα ή φωτογραφία που σας φέρνει στο μυαλό ένα όνειρο σας ή μια ανάμνηση. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας και βάλτε για 3 λεπτά το αγαπημένο σας τραγούδι. Ακούστε το, χορέψτε το ή τραγουδήστε το και μετά συνεχίστε ό,τι κάνατε. Πάρτε ρεπό καμιά φορά, τίποτα δεν συγκρίνεται με την καλή ψυχική κατάσταση. Οι δουλειές που μπορούν να περιμένουν για μια μέρα, ας περιμένουν. Προσοχή στη κατάχρηση!!

Χτίστε αναμνήσεις με την οικογένειά σας: η ζωή δεν είναι εύκολη αλλά τα παιδιά μας πρέπει να έχουν όμορφες αναμνήσεις και να μεγαλώνουν όσο πιο «παιδικά» μπορούν. Ας μην τους ρουφάμε άθελά μας την παιδικότητα και την αγνή τους σκέψη. Φτιάξτε μπισκότα, παίξτε με πλαστελίνες, αγοράστε χριστουγεννιάτικες σοκολάτες ή δραστηριότητες και στολίστε όμορφα το σπίτι σας. Θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα εν τέλει, θα το δείτε.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved