Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Πέντε πράγματα που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει για να είναι το παιδί του ευτυχισμένο.

Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Από τη στιγμή που γίνεστε γονιός θέλετε το παιδί σας να είναι γερό και ευτυχισμένο.

Μπορεί να ακούγεται απλό στην πράξη όμως δεν είναι. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι αυτό που κάνει το παιδί ευτυχισμένο: τα παιχνίδια, ο χρόνος μαζί σας, και τα δύο μαζί;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί.

Ακούστε το

Το να ακούτε ουσιαστικά το παιδί σας σημαίνει ότι το κοιτάζετε την ώρα που σας μιλάει, δεν το διακόπτετε και περιμένετε υπομενικά να τελειώσει. Ακούγοντας πραγματικά τι θέλει να σας πει, χτίζετε μια ουσιαστική σχέση μαζί του και νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

Αναγνωρίστε τα λάθη σας

Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα με τις πράξεις απ΄ότι με τα λόγια. 'Οταν λοιπόν κάνετε ένα λάθος δεν προσπαθείτε να το παραβλέψετε ή να το κουκουλώσετε. Απεναντίας, θα πρέπει να το παραδεχτείτε λέγοντας «Συγγνώμη. Ακόμα και οι γονείς κάνουν λάθη».

Αφήστε το να κάνει λάθος

Τα χαρούμενα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο JoAnn Deak, τα παιδιά που νιώθουν ότι υποστηρίζονται όταν δεν κάνουν κάτι σωστά την πρώτη φορά, συνεχίζουν να προσπαθούν. Αυτό τα ωθεί να αναπτύξουν μεγαλύτερες δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων ως ενήλικες.

Περάστε χρόνο μαζί έξω από το σπίτι

Όπου κι αν ζείτε, μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο με το παιδί σας κοντά στη φύση.Είτε κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμπι, ή απλά περπατάτε θα νιώσετε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι. Μελέτες δείχνουν ότι ο εξωτερικός χρόνος βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν τη φαντασία τους, να έχουν πιο θετική διάθεση και να μην εκδηλώνουν επιθετικότητα.

Δείξτε τους ευγνωμοσύνη

Μελέτες που έγιναν στο Μπέρκλεϋ έχουν συνδέσει την ευγνωμοσύνη με την αυξημένη προσωπική ευημερία. Εάν τα παιδιά είναι ευγνώμονα για αυτό που έχουν ήδη στη ζωή, είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένα. Μπορείτε να καθιερώσετε ένα οικογενειακό τελετουργικό για να μοιραστείτε την καλύτερη στιγμή κάθε ημέρας ή ένα πράγμα που έχετε και για το οποίο είστε ευγνώμονες .Μην ξεχνάτε ότι οι οικογένειες που κάθονται μαζί για φαγητό μεγαλώνουν πιο υγιή και ισορροπημένα παιδιά.

Πηγή: www.lifehack.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved