Ψυχολογία χρωμάτων: Τα θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά του γκρι

Σας αρέσει το γκρι;  Δείτε τι δηλώνει για την ψυχολογία σας

Ψυχολογία χρωμάτων: Τα θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά του γκρι

Το καθαρό γκρι φτιάχνεται από μαύρο και άσπρο και ισορροπεί ανάμεσά τους. Είναι απροσδιόριστο και αδιάφορο. Δεδομένου ότι ουσιαστικά δεν έχει χρώμα, δεν τραβάει την προσοχή πάνω του.

Το γκρι είναι ένα χρώμα που υποχωρεί επιτρέποντας σε πιο ζωηρά χρώματα να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η…ψυχολογία του γκρι

Πόσο συχνά ακούτε κάποιον να λέει «λατρεύω τις γκρίζες μέρες»; Το καθαρό γκρι δεν έχει καμία θετική ψυχολογική ιδιότητα. Οι περισσότεροι αισθανόμαστε πεσμένοι και θέλουμε να βυθιστούμε σε χειμερία νάρκη όταν ο ουρανός είναι γκρίζος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν θετικά απέναντι στο γκρι. Σαν χρώμα που καλύπτει την προσωπικότητα, το γκρι σας επιτρέπει να αποστασιοποιηθείτε από τους άλλους.

Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν το γκρι για να ηρεμήσουν τον συναισθηματικό θόρυβο από τη ζωή τους και αισθάνονται άνετα όταν υπάρχει γκρι στο περιβάλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δίχτυ ασφαλείας. Στο σπίτι, αν περιτριγυρίζεστε από γκρι είναι σαν να χουχουλιάζετε μακριά από τον έξω κόσμο, σαν να πέφτετε σε χειμερία νάρκη.

Τα αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά του γκρι

Στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, αυτό που αρχικά βρίσκουμε κατευναστικό στο γκρι μπορεί για κάποιους ανθρώπους να γίνει κουραστικό.

Αν έχετε πολύ γκρι γύρω σας, μπορεί να αισθάνεστε στραγγισμένοι και άδειοι. Αν κοιμηθείτε σε ένα γκρι δωμάτιο, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι αντί να ξυπνήσετε αναζωογονημένοι, χρειάζεστε ένα διπλό εσπρέσο για να ξεκινήσετε το πρωί.

Οι πολλές αποχρώσεις του γκρι

Υπάρχουν θερμά γκρι και ψυχρά γκρι. Αν κατανοήσετε την ψυχολογική επίδραση του γκρι, θα είστε σε θέση να αποφασίσετε αν είναι το σωστό χρώμα για να χρησιμοποιήσετε . Θα ξέρετε επίσης αν αισθάνεστε κούραση ή εξάντληση, αυτό μπορεί να οφείλεται στη επιρροή του χρώματος.

Το γκρι σε δράση

Όταν τα πράγματα γύρω μας, μας μπερδεύουν και αισθανόμαστε ανασφάλεια, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απλοποιήσουμε την κατάσταση. Ίσως δεν είναι σύμπτωση ότι, καθώς ο κόσμος προχωρά πολύ γρήγορα με τις νέες τεχνολογίες και την παγκοσμιοποίηση, έχουμε γυρίσει σε μια απλοποιημένη παλέτα με άσπρο, γκρι και μαύρο – χρησιμοποιώντας το γκρι σαν μέσο προστασίας για να νιώσουμε ασφάλεια. Ένα πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο συναισθηματικός θόρυβος που βιώνουμε και το πετυχαίνουμε αυτό σε ασυνείδητο επίπεδο με τα χρώματα που διαλέγουμε να έχουμε γύρω μας.

Πηγή: « Το μικρό βιβλίο των χρωμάτων, πώς να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία του χρώματος για να μεταμορφώσετε τη ζωή σας, της Karen Haller, εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved