Υπάρχει ασφαλές μαύρισμα στον ήλιο; Τι απαντά ειδικός

Μπορούμε να μαυρίσουμε με ασφάλεια;

Υπάρχει ασφαλές μαύρισμα στον ήλιο; Τι απαντά ειδικός

Μπορούμε να μαυρίσουμε με αντηλιακό;

Bigstock

Οι περισσότεροι αν και γνωρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο τον καλοκαίρι εγκυμονεί κινδύνους, δεν μπορούν να αντισταθούν στην ηλιοθεραπεία προκειμένου να αποκτήσουν «σοκολατένιο» μαύρισμα.

Ωστόσο, το επίπεδο μαυρίσματος διαφέρει από δέρμα σε δέρμα και έτσι, κάποιοι μαυρίζουν πολύ και άλλοι λιγότερο.

Υπάρχουν μάλιστα και ενισχυτικά μαυρίσματος τα οποία προσδίδουν «πριν αρχίσουν οι ζέστες» ένα εξωτικό χρώμα στο δέρμα.

Όμως, οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να δίνουν την απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη D , πολλές φορές όμως είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

«Μπορούμε να μαυρίσουμε και με αντηλιακό. Είναι μύθος ότι δε μαυρίζουμε με το αντηλιακό. Ο ήλιος είναι ζωογόνος αλλά να τον απολαμβάνουμε με την προστασία του αντηλιακού μας και να μην καιγόμαστε. Να παίρνουμε το ωραίο χρώμα της υγείας, χωρίς να περνάμε τη φάση του εγκαύματος. Παίρνουμε βιταμίνη D ακόμα και με αντηλιακό με 50 δείκτη προστασίας. Πρέπει όμως να διαλέγουμε και τις σωστές υφές του αντηλιακού ανάλογα με το δέρμα. Για παράδειγμα τα πιο σκούρα δέρματα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20. Ειδικά την πρώτη φορά που θα εκτεθούμε στον ήλιο να υπάρχει ένας δείκτης προστασίας τύπου 50. Το αντηλιακό πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες και ειδικά στα παιδάκια ή κάποιος που κάνει συχνά μπάνιο ή ιδρώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ελισάβετ Τσιαμπαλή, στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

prostasia-mallion-apo-ton-ilio.jpg

Προστασία από τον ήλιο

Δεν αρκεί μια ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπο ή το σώμα για να προστατευτούμε από τον ήλιο. Όπως τόνισε η κυρία Ελισάβετ Τσιαμπαλή «πρέπει όλο το σώμα να είναι στη σκιά ή όσο δυνατόν μπορούμε. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι κατάλληλα γιατί και ο ήλιος μπαίνει από το πλάι. Τα μαγιό των surfers προστατεύουν από τον ήλιο. Δεν καθόμαστε στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακού. Δεν ξεχνάμε να προστατεύσουμε περιοχές όπως τα χείλη, ο λαιμός ή τα αυτιά. Θέλει αντηλιακό και κάτω από το μαγιό».

Και πρόσθεσε: «Το καπέλο είναι απαραίτητο γενικά, προστατεύει και μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο με άνεση. Κάποιοι θεωρούν ότι το να κάνουν πρώτα κάποια solarium ότι θα είναι πιο ομαλή η μετάβαση στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν ισχύει αυτό».

Δείτε όλα όσα είπε η δερματολόγος στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» στο βίντεο που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved