Mommy makeover: Ποιες λύσεις μας προσφέρει η σύγχρονη αισθητική δερματολογία;

Αναμφισβήτητα η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας. Όμως, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο σώμα και το πρόσωπο της νέας μητέρας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την ψυχολογία της.

Mommy makeover: Ποιες λύσεις μας προσφέρει η σύγχρονη αισθητική δερματολογία;

Ωστόσο, όπως μας εξηγεί στις γραμμές που ακολουθούν η Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος Νάντια Διαμαντή, η σύγχρονη αισθητική δερματολογία έχει στη φαρέτρα της ένα ευρύ φάσμα θεραπειών που μπορούν εξατομικευμένα και στοχευμένα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός στο σώμα της γυναίκας.

Τι είναι το Mommy makeover και πώς μπορεί η ειδικότητα της δερματολογίας να προσφέρει λύσεις στις γυναίκες που θέλουν να ανακτήσουν την εικόνα του σώματός τους προ της εγκυμοσύνης;

Mommy makeover κυριολεκτικώς σημαίνει «μεταμορφώνοντας την μαμά». Τα πρόσφατα χρόνια οι δερματολόγοι γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου κοινωνικού φαινομένου. Μητέρες ηλικίας 25-50 ετών, μετά από τις εγκυμοσύνες τους, και όταν τα παιδιά έχουν αρχίζει να μεγαλώνουν, αποφασίζουν να επενδύσουν στον εαυτό τους, και κυρίως στο σώμα τους που έχει χάσει μέρος της πρότερης ακμής του. Mommy makeover σημαίνει, λοιπόν, εξατομικευμένες θεραπείες, για να διορθωθούν οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός στο σώμα της γυναίκας.

Είναι αυτονόητο πια ότι το να αποφασίσει μια γυναίκα-μητέρα να ασχοληθεί με τον εαυτό της δεν είναι εγωκεντρισμός, ούτε ματαιότητα. Είναι μια πράξη αγάπης και σεβασμού απέναντι στην ίδια.

Η ειδικότητα της δερματολογίας μπορεί στις μέρες μας να προσφέρει πολλές επιλογές στις σύγχρονες μητέρες, που επιθυμούν μη χειρουργικές μεθόδους διόρθωσης για λόγους π.χ. κόστους, πιθανών μετεγχειρητικών ουλών ή του μεγάλου χρόνου αποθεραπείας των επεμβατικών τεχνικών. Τα ζητήματα που περισσότερο απασχολούν τη νέα γυναίκα-μητέρα είναι το επίμονο τοπικό πάχος, η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση του δέρματος, οι «ραγάδες» (ραβδώσεις) ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους, και στο πρόσωπο το μέλασμα της εγκυμοσύνης (γνωστό και ως «μάσκα εγκυμοσύνης»).

Αναλυτικότερα:

A) Όσον αφορά στη βελτίωση του “body contouring” (τοπικό πάχος, κυτταρίτιδα, χαλάρωση), νιώθω πολύ χαρούμενη που στο ιατρείο μας, από τον Ιούνιο του 2021 (και κατόπιν διερευνητικού ελέγχου των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών αιχμής στον τομέα αυτό), βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το καινοτόμο σύστημα λιπογλυπτικής σώματος ONDA της καταξιωμένης εταιρείας DEKA. Είναι το πρώτο και το μοναδικό σύστημα παγκοσμίως που χρησιμοποιεί την επαναστατική, και πατενταρισμένη πια, τεχνολογία εξειδικευμένων μικροκυμάτων. Πετυχαίνει ταυτόχρονη βελτίωση (εφόσον μια ενιαία λύση κρίνεται αναγκαία) σε τοπικό πάχος, χαλάρωση του δέρματος και κυτταρίτιδα (ακόμη και του πιο προχωρημένου σταδίου), προσφέροντας ουσιαστικά μια διαχείριση 3 σε 1 στην αναδιαμόρφωση της σιλουέτας.

H συχνότητα των 2,45 GHz στην οποία εκπέμπονται τα εξειδικευμένα μικροκύματα μπορεί και στοχεύει εκλεκτικά τον υποδόριο λιπώδη ιστό με τη θερμοκρασία στο λιποκύτταρα να φτάνει τους 50-53°C διασπώντας τα. Τα μικροκύματα ενεργοποιούν επίσης τον συνδετικό ιστό που σχηματίζει τα διαφραγμάτια στον υποδόριο ιστό μειώνοντας την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» στο δέρμα. Και όταν η θερμότητα σιγά-σιγά εγκαταλείπει τα λιπώδη κύτταρα, θερμαίνει το υπερκείμενο δέρμα, οδηγώντας έτσι σε αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και σε ταυτόχρονη σύσφιγξη της θεραπευόμενης περιοχής.

Φυσικά, σε περιπτώσεις όπου είναι παρόν μόνο το πρόβλημα του τοπικού πάχους ή της κυτταρίτιδας ή της χαλάρωσης, η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα.

Το σύστημα ONDA μπορεί να εφαρμοστεί στους γοφούς, στους μηρούς, στους γλουτούς, πάνω και έσω από τα γόνατα, στην κοιλιακή χώρα (πρόσθια και πλαϊνή ως οριακά την πλάτη χαμηλά), κάτω από το λάστιχο του σουτιέν στα πλαϊνά της ράχης, στους βραχίονες, ενώ στο πρόσωπο μπορεί να στοχεύσει και το επίμονο διπλοσάγονο (προγούλι).

Απαιτούνται 3 συνεδρίες τουλάχιστον, με μεσοδιάστημα μηνός, ανάλογα και με την ένταση του προβλήματος, η διαφορά όμως είναι ορατή και από την πρώτη κιόλας φορά. Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη, με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας, με πολύ μακράς διάρκειας αποτελέσματα, και χωρίς καμιά παρενέργεια.

Αν εξαιρέσουμε το σύστημα ONDA, η πιο καινοτόμος ενέσιμη θεραπεία που μόλις στα τέλη του 2021 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα για τη βελτίωση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, είναι το σύστημα ανασυνδυασμένων ενζύμων Κολλαγενάση-Λιπάση-Λυάση (Pbserum medical). Μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μόλις 3 συνεδρίες, με σημαντικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας φορά.

Φυσικά, υπάρχουν και οι περισσότερο συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του επίμονου τοπικού πάχους, όπως η ενέσιμη λιπόλυση με δεοξυχολικό οξύ που καταστρέφει τις μεμβράνες των λιποκυττάρων στις περιοχές όπου εγχέεται. Απαιτούνται 3-5 συνεδρίες ανά 4-6 εβδομάδες. Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας ή της χαλάρωσης μπορούμε να εφαρμόσουμε επίσης τη γνωστή τεχνική της ενέσιμης μεσοθεραπείας μέσω της οποίας λιποδιαλυτικοί, αγγειοτονωτικοί και διουρητικοί ή συσφιγκτικοί παράγοντες αντίστοιχα εγχύονται στις πάσχουσες περιοχές. Απαιτούνται 6-8 συνεδρίες.

Β) Βελτίωση των ραβδώσεων («ραγάδων») της εγκυμοσύνης.

Η τεχνολογία fractional laser δίνει τη δυνατότητα για διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου με ακόλουθη ανάπλαση του δέρματος και αποκατάσταση των λευκών ραβδώσεων. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα fractional lasers CO2, το Smartxide Punto (by DEKA). Επιλέξαμε αυτό το μηχάνημα γιατί η απαιτούμενη ενέργεια για την ανάπλαση των ιστών συμβαίνει με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στο περιβάλλον δέρμα, παρέχοντας αποτελέσματα εμφανή από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Τοπικά φάρμακα, όπως η τρετινοΐνη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν όσο ακόμη οι ραβδώσεις είναι πρόσφατες (κόκκινες), εφόσον η μητέρα δεν θηλάζει.

Γ) Βελτίωση της εικόνας της καισαρικής τομής

Το fractional laser μπορεί να βελτιώσει την όψη των ατροφικών ουλών (που καλύπτονται δηλαδή από ιστό που δείχνει λεπτός και τεντωμένος), μικραίνοντας και ομαλοποιώντας τες. Εάν η ουλή είναι υπερτροφική απαιτείται συνδυασμός άλλων τεχνικών (π.χ. μηνιαίων ενέσεων κορτιζόνης, κρυοθεραπείας) που βοηθούν στην ισοπέδωση της ουλής. Επίσης στην αντιμετώπιση των ουλών έχουμε πολύ προσφάτως στη φαρέτρα μας το ενέσιμο σύστημα ανασυνδυασμένων ενζύμων τελευταίας γενιάς Κολλαγενάση-Λιπάση-Λυάση (Pbserum medical) με τη δράση της μεθόδου ορατή από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Η εγκυμοσύνη εκτός από το σώμα μπορεί να επιφέρει αλλαγές και στο πρόσωπο της νέας μητέρας; Εδώ, τι επιλογές μας προσφέρει η σύγχρονη αισθητική δερματολογία;

Δεν θα εστιάσω τόσο στο πιο «φρέσκο», νεανικό και ξεκούραστο πρόσωπο που μπορεί να προσφέρει η βοτουλινική τοξίνη (Botox/Dysport), στο λιγότερο «βαρύ» πρόσωπο χωρίς χαλάρωση και με ένα περισσότερο ιδεατό περίγραμμα που μπορούμε να πετύχουμε με τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, ή τέλος στο λαμπερό, λείο σφριγηλό δέρμα που μπορούν να προσδώσουν το fractional laser ή και τα χημικά peelings, και που έχει ανάγκη μία κουρασμένη νέα μητέρα.

Η πάθηση του προσώπου που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών-μητέρων είναι το μέλασμα (χλόασμα ή «πανάδες») που καταλείπει συχνά η εγκυμοσύνη. Πρόκειται για κατά τόπους υπέρχρωση του δέρματος, συνήθως στις περιοχές του μετώπου, της μύτης, του άνω χείλους και των παρειών. Κάποιες φορές το μέλασμα υποστρέφει και μόνο του λίγους μήνες μετά τον τοκετό, όταν οι ορμονικές αλλαγές που το πυροδότησαν αποκατασταθούν, συχνά όμως χρειάζεται η βοήθεια ειδικού. Εκτός της χορήγησης λευκαντικών κρεμών (η επιλογή μεταξύ των οποίων θα εξαρτηθεί από το αν η μητέρα θηλάζει ή όχι), στο δερματολογικό ιατρείο οι επιλογές επεκτείνονται με εφαρμογή κυρίως χημικών peelings. Μεταξύ αυτών, τα Α-υδροξυ-οξέα επιτρέπονται ακόμη και στον θηλασμό. Ο αποχρωματισμός με laser δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, καθώς μια επιθετική θεραπεία μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει κάποιες περιπτώσεις μελάσματος. Ακόμη, η υποψήφια ασθενής οφείλει να γνωρίζει ότι ακριβώς όπως το χλόασμα αναπτύσσεται αργά, η αποκατάσταση τείνει να είναι επίσης αργή.

Τέλος, ένα χαρακτηριστικό του προσώπου που επιτείνεται μετά τις εγκυμοσύνες είναι το προγούλι, το οποίο μπορούμε να καταπολεμήσουμε με αρκετούς τρόπους πλέον, π.χ. εντελώς ανώδυνα με το μηχάνημα εκπομπής εξειδικευμένων μικροκυμάτων ΟNDA, όσο και με το σύστημα ανασυνδυασμένων ενζύμων τελευταίας γενιάς Κολλαγενάση-Λιπάση-Λυάση, την ενέσιμη λιπόλυση με δεοξυχολικό οξύ, και την έγχυση υαλουρονικού οξέος περιοχικά ώστε να «δυναμώσει» το περίγραμμα της γνάθου και το πιγούνι και να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση της περιοχής.

Ποιο είναι το ιδανικό διάστημα μετά την εγκυμοσύνη για να λάβει χώρα το «mommy make over»; Yπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε μια γυναίκα να θεωρείτε ιδανική υποψήφια για το «mommy make over»;

Σίγουρα θα πρέπει να έχουν περάσει κάποιοι μήνες τουλάχιστον από τον τοκετό πριν λάβουν χώρα οι σχετιζόμενες με το “body contouring” θεραπείες με το σύστημα ONDA, προκειμένου η μητέρα να έχει απωλέσει τα κιλά που πήρε κατά την εγκυμοσύνη ή τουλάχιστον να είναι κοντά στο επιδιωκόμενο βάρος της. Αυτό θα το τοποθετούσαμε χρονικά 6 μήνες περίπου από τον τοκετό, αναλόγως φυσικά και του βάρους που είχε αποκτηθεί. Ωστόσο, αν η γυναίκα ακόμη θηλάζει, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τη θεραπεία, ακόμη κι αν έχει φτάσει στο επιδιωκόμενο/ιδανικό βάρος της, παρά μόνο αν έχουν περάσει 10 μήνες από τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει γιατί το ONDA, όπως και όλες οι ισχύουσες θεραπείες λιπόλυσης, απευθύνονται στο τοπικό πάχος (αυτό δηλαδή που παρά την άσκηση και τη σωστή διατροφή, επιμένει σε κάποιες «προβληματικές» περιοχές) και όχι στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Ομοίως για τη διόρθωση της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης του σώματος είναι εξίσου βοηθητικό η γυναίκα να έχει επιστρέψει κοντά στο κανονικό της βάρος. Επίσης, είναι ευνοϊκότερη η περίπτωση όπου η γυναίκα-μητέρα θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της, καθώς μια μεταγενέστερη εγκυμοσύνη μπορεί να διακυβεύσει τα οφέλη που θα έχει αποκομίσει στο μεταξύ η υποψήφια.

Για τη θεραπεία των λευκών ραγάδων επίσης ισχύουν ανάλογα χρονικά περιθώρια προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αυξομειώσεις βάρους. Η βελτίωση της ατροφικής ουλής στην περιοχή της καισαρικής τομής με lasers μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την επούλωσή της.

Η θεραπεία με το σύστημα ανασυνδυασμένων ενζύμων Κολλαγενάση-Λιπάση-Λυάση είτε για λόγους λιπόλυσης/κυτταρίτιδας είτε κατά των ουλών, η ενέσιμη λιπόλυση με δεοξυχολικό οξύ, οι διάφορες μεσοθεραπείες και οι ενέσιμες θεραπείες του προσώπου (βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ) αποφεύγονται καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού.

Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι παρόλο που όλες οι θεραπείες που αναλύθηκαν αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι μητέρες, εντούτοις απευθύνονται και σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, καθώς και σε άντρες.

Το αποτέλεσμα του mommy make over θεωρείται μόνιμο;

Η θεραπεία με το σύστημα εξειδικευμένων μικροκυμάτων ONDA έχει πολύ μακράς διάρκειας αποτελέσματα. Καλό, βέβαια, είναι για οριστικοποίηση και ενίσχυση της συντήρησης του αποτελέσματος να πραγματοποιείται μία ακόμη συνεδρία ανά ένα έτος. Η υποψήφια γυναίκα οφείλει επιπλέον να γνωρίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσει τα αισθητικά αποτελέσματα που κέρδισε με τη θεραπεία της μακροχρόνια, είναι να διατηρήσει ένα σταθερό σωματικό βάρος, να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή επικεντρωμένη σε πρωτεΐνες και υγιεινούς υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα, καθώς και να υιοθετήσει την καλή συνήθεια της σωματικής άσκησης. Παρόμοιες οδηγίες ισχύουν και για τις υπόλοιπες μεθόδους σμίλευσης της σιλουέτας που προαναφέραμε.

Όσον αφορά στη διόρθωση των ραβδώσεων της εγκυμοσύνης και της ουλής της καισαρικής τομής, οι βελτιώσεις που θα επιτευχθούν είναι μόνιμες στο πέρας του χρόνου.

Το μέλασμα της εγκυμοσύνης έχει τάση για υποτροπή, τόσο σε επόμενες εγκυμοσύνες, όσο και ανεξαρτήτως. Γι’αυτό η γυναίκα, θα πρέπει μετά την επίτευξη του αποχρωματισμού, προς διατήρηση του αποτελέσματος, να συνεχίσει τη χρήση λευκαντικών κρεμών και αντιηλιακών προϊόντων.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η υποψήφια μητέρα οφείλει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, να κατανοήσει δηλαδή ότι οι μέθοδοι διόρθωσης των αλλαγών που έχει επιλέξει είναι μη χειρουργικές, άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι εντυπωσιακό εξαρχής και θα απαιτηθούν επαναληπτικές συνεδρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.nantiadiamanti.gr ή καλέστε στο 2107777351.

Το Ιατρείο βρίσκεται: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98Α, πλατεία Μαβίλη, 11528. Δείτε το εδώ

Ακολουθήστε την Δερματολόγο Νάντια Διαμαντή σε: Facebook & Instagram

Η Νάντια Διαμαντή είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Το 2000 εισήχθη μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων με την πρώτη προσπάθεια στην Ιατρική Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2006. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε δύο φορές υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ως αριστεύσασα προπτυχιακή φοιτήτρια. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με Άριστα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μοριακή Ιατρική» του ΕΚΠΑ. Διαβάστε αναλυτικά το βιογραφικό της εδώ.

Photo 2
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved