Ποια είναι τα δικαιώματά σας σε περίπτωση διάλυσης αρραβώνα

Ποιες είναι οι συνέπειες της μνηστείας χωρίς σπουδαίο λόγο.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Ποια είναι τα δικαιώματά σας σε περίπτωση διάλυσης αρραβώνα

Σύμφωνα με το άρθρο 1346 του Αστικού Κώδικα, μνηστεία αποκαλείται η σύμβαση για μελλοντικό γάμο, η οποία όμως δεν γεννά αγωγή για εξαναγκασμό του.

Ασφαλώς όμως, οποιαδήποτε υπόσχεση ποινής που προβλέπεται στη σύμβαση μνηστείας για την περίπτωση της ματαίωσης του γάμου είναι άκυρη.

Ο νόμος όμως ορθά αναγνωρίζει αξίωση αποζημίωσης σε περίπτωση λύσης της μνηστείας χωρίς σπουδαίο λόγο π.χ όταν ο μνηστευμένος δίνει ψεύτικες ελπίδες στον άλλον ότι θα παντρευτούν κ.α. Αυτό μάλιστα προβλέπεται από το άρθρο 1347 του Αστικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Αν κάποιος από τους μνηστευμένους διαλύσει τη μνηστεία χωρίς σπουδαίο λόγο, έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον άλλο ή τους γονείς του, καθώς και κάθε τρίτον που ενέργησε στη θέση των γονέων, για τη ζημία που έπαθαν εξαιτίας δαπανών ή άλλων μέτρων που έλαβαν με την προσδοκία του γάμου, αφού ληφθούν υπόψη και οι ειδικές περιστάσεις. Η ίδια υποχρέωση βαρύνει και το μνηστευμένο που προκάλεσε υπαίτια τη δικαιολογημένη διάλυση της μνηστείας από τον άλλο».

dialisi aravona1

Αν ο γάμος ματαιώθηκε, καθένας από τους μνηστευμένους έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τον άλλο, κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, καθετί που του έδωσε ως δωρεά ή ως σύμβολο της μνηστείας.

Εδώ υπάγεται η περίπτωση αξίωσης επιστροφής δώρων π.χ δακτυλίδι αρραβώνων, ρολόι κ.λ.π. Αν ο ένας από τους μνηστευμένους αποβιώσει, θεωρείται, σε περίπτωση αμφιβολίας, πως έχει αποκλειστεί η αναζήτηση όσων είχαν δοθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 1439 του Αστικού Κώδικα, όταν περάσουν δύο χρόνια από το τέλος του έτους, κατά το οποίο λύθηκε η μνηστεία, παραγράφονται όλες οι αξιώσεις που πηγάζουν από αυτή.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved