25η Μαρτίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημερινή γιορτή

Η 25η Μαρτίου είναι μία σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τον χριστιανισμό.  

25η Μαρτίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημερινή γιορτή

«Μαμά, τι γιορτάζουμε σήμερα;» - Μία ερώτηση που δεν είναι διόλου απίθανο να σας κάνει σήμερα το παιδί σας. Ακόμη και αν τα έχει ξανακούσει, μπορείτε και εσείς με αφορμή της σημερινή ημέρα να του μιλήσετε για τη διπλή αυτή γιορτή. Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα λοιπόν;

Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ημέρα Εθνικής Επετείου και είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821, που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή με στόχο να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε την 25η Μαρτίου, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στη Πελοπόννησο. Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου, Χουρσίτ Πασάς, βρισκόταν στα Γιάννενα για να εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων, ήταν ανυπόστατες.

Ακόμη και σήμερα, οι γνώμες διίστανται για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Αυτή είναι και η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης, η οποία θα λήξει και νικηφόρα πέντε μέρες μετά.

Στις 23 Μαρτίου, οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και με τη συνεπικούρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλάμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Η ημέρα αυτή είναι και ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα αλλά όπως προείπαμε ήταν θεμιτό η ημερομηνία της εθνικής επετείου να συνδυαστεί και με τη σπουδαία εκκλησιαστική γιορτή που είναι δύο μέρες μετά.

evaggelismos tis theotokou

Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με τη λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στη χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης του Χριστού, που δόθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παναγία.

Πηγή πληροφοριών & φωτογραφιών: sansimera.gr / wikipedia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved