Παιδί και γονείς: Δέκα συμβουλές που αξίζει να διαβάσετε

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδί.

Παιδί και γονείς: Δέκα συμβουλές που αξίζει να διαβάσετε

Οι περισσότεροι γονείς με ένα παιδί ή περισσότερα, συχνά αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να έχουν καλή επικοινωνία μαζί τους και κυρίως πώς μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Ο θεραπευτής και συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας Barton Goldsmith δίνει 10 συμβουλές που θα κάνουν τη σχέση παιδιού και γονιού πολύ εύκολη.

Εντοπίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας

Βοηθήστε τα να πιστέψουν στον εαυτό τους εστιάζοντας στα θετικά του προσόντα. Τα παιδιά, γενικά, είναι πιο πρόθυμα να ακούσουν πώς να διορθώνουν τις τυχόν άσχημες συμπεριφορές τους, αν η αξιοπρέπειά τους παραμένει άθικτη.

Αποφύγετε την τιμωρία

Η τιμωρία ενός παιδιού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η χρήση επαίνων και ανταμοιβών. Αντί να εστιάζετε στις αδυναμίες, αναζητήστε τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του.

Αποφύγετε αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις

Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα με τον έλεγχο, η αρνητικότητα θα το κάνει να αισθανθεί χειρότερα. Χρησιμοποιήστε σύντομες και ήπιες προτάσεις προκειμένου να κατευνάσετε τον θυμό ή τα νεύρα του.

Μη συγκρίνετε τα αδέλφια

Εάν ένα παιδί σκέφτεται ή βλέπει ότι ο αδελφός ή η αδερφή του είναι ευνοημένος/- η , μπορεί να νιώσει μια αντιπαλότητα που ίσως διαρκέσει για αρκετό διάστημα επηρεάζοντας τη ζωή όλης της οικογένειας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δείχνετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε εξίσου.

Ζητήστε βοήθεια αν τη χρειάζεστε

Η ζωή με τα παιδιά δεν είναι εύκολη. Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια για να ανταπεξέλθετε και αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας, είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία την καθημερινότητα.

Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή

Εάν δεν λαμβάνουν θετική προσοχή από την οικογένεια, τα παιδιά μπορεί να επιλέξουν την αρνητική προσοχή. Γι΄αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Η αγάπη και η φροντίδα είναι οι καλύτεροι θεραπευτές.

Παρακολουθήστε τη χρήση του διαδικτύου από το παιδί σας

Τα πράγματα που τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι επικίνδυνα. Πάρτε ένα πρόγραμμα που θα σας επιτρέψει να δείτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται και να παρακολουθείτε τις συνομιλίες τους.

Αποδεχτείτε ότι η ζωή αλλάζει όταν έχετε ένα παιδί

Οι στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς αποτελούν όνειρο…απατηλό με την απόκτηση των παιδιών. Τα ήσυχα κυριακάτικα πρωινά αντικαθίστανται από παιχνίδια στο κρεβάτι με τα παιδιά, παιδικές φωνές στο σαλόνι από τις 8 το πρωί, ή ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ωστόσο, πάντα υπάρχει τρόπος να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, αρκεί να το θέλετε και να το προγραμματίσετε.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, είναι τα πρότυπά τους. Αν εσείς ως γονείς, συμπεριφέρεστε άσχημα, τους δίνετε το …δικαίωμα να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Ελέγξτε τον εαυτό σας και μην χάνετε τον έλεγχο μπροστά στα παιδιά.

Στηρίξτε με κάθε τρόπο το παιδί σας

Όλα τα προβλήματα του παιδιού σας μπορούν να αντιμετωπιστούν με χιούμορ, καλή θέληση και επιμονή. Με την κατάλληλη γονική υποστήριξη, ακόμα και οι πιο ατίθασοι έφηβοι μπορούν να ηρεμήσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved