Τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν το παιδί σας έχει μια κακή μέρα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να το βοηθήσετε.

Τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν το παιδί σας έχει μια κακή μέρα

Δεν έχουν μόνοι οι μεγάλοι δύσκολες μέρες αλλά και τα παιδιά. Μέρες που η διάθεσή τους είναι κακή, που δεν θέλουν να μιλήσουν, να φάνε ή να κάνουν το παραμικρό.

Θέλετε λοιπόν να μάθετε τους λόγους που το παιδί σας δεν έχει διάθεση και ξεκινάτε τις ερωτήσεις:

  • Τι έχεις;
  • Συνέβη κάτι στο σχολείο;
  • Μάλωσες με τους συμμαθητές σου;
  • Δεν έγραψες καλά στο τεστ;

Οι απαντήσεις εξίσου προβλέψιμες: «δεν έχω κάτι», «δεν συνέβη κάτι». Η επιμονή των γονιών δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, απεναντίας κάνει το παιδί να πεισμώνει και να κλείνεται ακόμα περισσότερο στον εαυτό του.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν τον …βομβαρδισμό του δεύτερου γύρου των ερωτήσεων καλό είναι να θυμάστε τα εξής:

kaki mera paidiou2

Κάτι θέλει να πει αλλά δεν ξέρει τον τρόπο

Πιθανόν το παιδί σας να έχει μια κακή μέρα αλλά μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο που το προβληματίζει αλλά δεν ξέρει τον τρόπο για να το πει. Ίσως είναι απογοητευμένο, κουρασμένο, φοβισμένο. Εσείς λοιπόν θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να καταλάβετε τι είναι αυτό που το απασχολεί.

Μείνετε ήρεμοι

Συχνά, όταν τα παιδιά δεν έχουν τα κέφια τους, είναι ευέξαπτα, φωνάζουν ή μπορεί να μιλήσουν άσχημα. Πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να εκτονώσετε την κατάσταση χωρίς φωνές και υστερίες.

Η συμπεριφορά τους δεν αποτελεί αντανάκλαση της δικής σας

Η συμπεριφορά τους αντικατοπτρίζει τη διάθεσή τους, τα συναισθήματά τους αλλά και την ωριμότητα της. Επομένως, μην περιμένετε να αντιδράσουν με τον τρόπο που εσείς προσδοκάτε.

Καθήστε με ηρεμία κοντά στο παιδί σας, κάντε του να νιώσει σιγουριά. Πείτε του ότι το αγαπάτε ότι κι αν συμβαίνει και περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να σας μιλήσει.

Με πληροφορίες από το messymotherhood.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved