Επτά μαθήματα ζωής που είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας

Σαν γονείς, θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας. 

Επτά μαθήματα ζωής που είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας

Θέλουμε να μεγαλώσουν ασφαλή και να γίνουν ευτυχισμένοι, δοτικοί, ευγενικοί και «σωστοί» -όπως πολλές φορές λέμε ασυναίσθητα- ενήλικες.

Πρότυπα για τη συμπεριφορά, τις αξίες και τον χαρακτήρα τους; Εμείς. Πριν καν ακόμη πάνε σχολείο, γνωρίσουν περισσότερα άτομα και κάνουν τους πρώτους του φίλους, εμείς, οι γονείς τους, είμαστε αυτοί που έχουν σαν πρότυπο τα παιδιά μας στην καθημερινότητά τους. Οι αντιδράσεις μας, η συμπεριφορά μας και γενικά η αντίληψη που έχουμε για τη ζωή παίζουν καθοριστικό ρόλο και στη διαμόρφωση του δικού τους χαρακτήρα.

Η σωστή καθοδήγηση λοιπόν, είναι από τις βασικές μας «υποχρεώσεις» και κάποιες σταθερές, κάποια βασικά μαθήματα ζωής, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Ποια είναι αυτά που πρέπει με τη σειρά μας να διδάξουμε στα παιδιά μας;

«Σου αξίζει να σε αγαπούν και να σε σέβονται»

Είναι σημαντικό να παρακινούμε το παιδί μας να εκφράζει τα συναισθήματά του, να μάθει να σέβεται και να δίνει απλόχερα την αγάπη του, αλλά παράλληλα να ξέρει και το ίδιο ότι αξίζει να το αγαπούν και να το σέβονται.

«Οι καθημερινές προκλήσεις θα σε κάνουν πιο δυνατό»

Οι προκλήσεις είναι και αυτές κομμάτι της ζωής και πρέπει να μάθουμε στο μικρό μας να τις αποδέχεται και να τις διαχειρίζεται.

«Είσαι αυτό που πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου»

Η αυτογνωσία είναι μία αρετή που καθορίζει τις σχέσεις μας με τους γύρω μας αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από τη μικρή τους ακόμη ηλικία να εκτιμούν τον εαυτό τους και να αναγνωρίζουν τα επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα τους.

«Όλοι είμαστε άνθρωποι και δεν πειράζει να κάνουμε και λάθη»

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας να μη φοβάται να κάνει λάθη στη ζωή του. Από αυτά μαθαίνουμε και γινόμαστε πιο ώριμοι.

«Αγάπα τους γύρω σου και μάθε να συγχωρείς»

Η αγάπη, η συμπόνια και η συγχώρεση είναι αρετές που κάνουν καλό στον ψυχικό μας κόσμο και μας φέρνουν πιο κοντά με τους γύρω μας.

«Η σκληρή προσπάθεια ανταμείβεται»

Στη ζωή χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στο μικρό μας ότι για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε και να επιμείνουμε.

«Νιώσε ευγνωμοσύνη»

Το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης είναι αυτό που μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλα τα καλά που έχουμε στη ζωή μας. Είναι το συναίσθημα που μας κάνει να τα εκτιμήσουμε και να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

«Μη σταματάς να μαθαίνεις ποτέ»

Η συνεχής μάθηση είναι αυτή που μας κάνει να γνωρίζουμε και να εκτιμάμε τον κόσμο που ζούμε ολοένα και καλύτερα. Παρακινήστε το μικρό σας να επιδιώκει τη μάθηση με κάθε τρόπο και να είστε σίγουρη ότι με αυτόν τον τρόπο θα μάθει καλύτερα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved