Πώς οι Αμερικανίδες ισορροπούν εργασία και μητρότητα

Σχεδόν το 70% των μητέρων στην Αμερική (με παιδιά κάτω των 18 ετών) εργάζονται καθαρά για βιοποριστικούς λόγους.

Πώς οι Αμερικανίδες ισορροπούν εργασία και μητρότητα

Η μητρότητα παραμένει αμφιλεγόμενη για την επαγγελματική ζωή πολλών γυναικών. Οι Αμερικανίδες κερδίζουν σχεδόν 20% λιγότερα χρήματα ανά ώρα από τους άνδρες τους, επειδή πολύ απλά οι γυναίκες αναλαμβάνουν επιπλέον και την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους. Οι μητέρες συχνά αντιμετωπίζουν μειώσεις ωρών εργασίας λόγω μητρότητας κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ στους άντρες.

Πόσο συνηθισμένο όμως είναι να συνεχίζουν οι μητέρες να εργάζονται με πλήρη απασχόληση όσο τα παιδιά τους είναι μικρά; Ποιες μητέρες είναι πιο πιθανό να απουσιάζουν από την αγορά εργασίας μακροπρόθεσμα; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στην Αμερική έδειξε ότι οι Αμερικανίδες μητέρες συνδυάζουν την εργασία και την οικογένεια με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους για εργασία αλλά και την ικανότητά τους να εξισορροπήσουν σωστά καριέρα και οικογένεια. Εξετάζοντας πάνω από 3.000 Αμερικανίδες, η έρευνα αποκάλυψε πως η μητρότητα συχνά «διαταράσσει» την εργασία.

Ένα χρόνο πριν από τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, μόνο οι μισές γυναίκες συνέχισαν την εργασία τους με πλήρες ωράριο. Εντοπίστηκαν πέντε πρότυπα: Τα 2/5 των μητέρων ακολούθησαν ένα πρότυπο πλήρους απασχόλησης. Το 1/5 των μητέρων εγκατέλειψαν την εργασία τους. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες μητέρων (η καθεμία αντιπροσώπευε το 15% ) δεν μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν "μητέρες καριέρας" ή "μητέρες που μένουν στο σπίτι". Δύο ομάδες εγκαταλείπουν την εργασία τους, ενώ τα παιδιά τους είναι μικρά, και ξαναεργάζονται όταν τα παιδιά τους μεγαλώσουν.

Μία άλλη ομάδα αρχίζει περίπου όταν το πρώτο τους παιδί πάει στο νηπιαγωγείο, ενώ ένα άλλο δεν δουλεύει full time ωράριο μέχρι το πρώτο τους παιδί να πάει στο Δημοτικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved