Πόσο πρέπει να περιμένεις για να κάνεις δεύτερο παιδί;

Τελικά, ποια είναι η ιδανική διαφορά;

Πόσο πρέπει να περιμένεις για να κάνεις δεύτερο παιδί;

Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται να μεγαλώνεις δύο παιδιά με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας, οι ερευνητές συστήνουν στις γυναίκες κάθε ηλικίας να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο προτού μείνουν αποφασίσουν να κάνουν και δεύτερο παιδί.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πανεπιστημίου British Columbia και του Harvard TH Chan School of Public Health στην οποία μελετήθηκαν 150.000 εγκυμοσύνες γυναικών στον Καναδά, επιβεβαιώθηκε πως στις γυναίκες που περίμεναν μόνο έξι μήνες μετά την πρώτη γέννα για να συλλάβουν ξανά, υπήρξαν πολλοί κίνδυνοι υγείας.

Σε κάποιες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά κινδύνου δεν ήταν πολύ διαφορετικά αλλά σε άλλες, το να περιμένεις τουλάχιστον 18 μήνες για να μείνεις έγκυος και πάλι, είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Για παράδειγμα, σε γυναίκες άνω των 35 ετών που κυοφόρησαν πάλι έξι μήνες μετά την πρώτη γέννα, οι ερευνητές βρήκαν πως υπάρχει 62% κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας και επιπλοκών στη γέννα σε σχέση με το 26% στην ίδια ηλικιακή ομάδα που κυοφόρησε μετά από 18 μήνες.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine έγινε σαφές πάντως πως δεν υπάρχει διαφορά στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 34 ετών που ο κίνδυνος ήταν περίπου ίδιος για τις μητέρες με 23% στους έξι μήνες κυοφορίας μετά την πρώτη γέννα και 25% στους 18 μήνες μετά την πρώτη γέννα.

Όσον αφορά τον πρόωρο τοκετό, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, φάνηκε μεγαλύτερος κίνδυνος στους έξι μήνες εγκυμοσύνης μετά την πρώτη γέννα: 5.3% μετά τους έξι μήνες και 3.2% μετά τους 18 μήνες για τις γυναίκες 20- 34 ετών.

Στις μεγαλύτερες άνω των 35 μητέρες, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν στο 3.6 στους 18 μήνες και έφτανε το 5% στους έξι μήνες εγκυμοσύνης μετά τον πρώτο τοκετό.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως ο ιδανικός χρόνος για να μείνει έγκυος για δεύτερη φορά είναι 12 έως 18 μήνες μετά τον πρώτο τοκετό ενώ προηγουμένως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστηνε στις γυναίκες τουλάχιστον 18 μήνες υπομονής με τους 24 να είναι το καταλληλότερο διάστημα.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved