Πώς οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σε μια υγιή εικόνα σώματος των παιδιών τους

Πώς οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σε μια υγιή εικόνα σώματος των παιδιών τους

Ως γονείς, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πότε τα παιδιά αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους.

Πώς οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σε μια υγιή εικόνα σώματος των παιδιών τους

Ορισμένες φορές τους αρκεί και μόνο να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μέσω αυτής της ανάγκης έχουν την δυνατότητα να αποβάλλουν τους φόβους τους και να ανακουφιστούν. Δεν θέλουν πάντοτε παρηγοριά ή σωτηρία.

Κάποιες φορές απλά θέλουν να μοιραστούν τον πόνο τους. Όταν νοιώθουν ότι θα μας απογοητεύσουν ή ότι θα μας πονέσουν ή ότι ο πόνος τους μπορεί να εξαφανιστεί ως δια μαγείας κάνοντας ότι πιέζονται από συνομήλικους τους, είναι πολύ εύκολο να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι καταπίνουν τα συναισθήματά τους. Όμως αυτό είναι κάτι που τα κάνει να νοιώθουν ακόμα πιο μόνα και ευάλωτα σε κάθε επίθεση ή κριτική που ενδεχομένως να δεχτούν από συνομήλικους.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι θα υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να ακούσουμε αρκετά ! Το πρόβλημα είναι ότι οι ανησυχίες που έχουμε για το σώμα μας είναι κάτι που το νοιώθουμε σε πολλά επίπεδα. Δεν πρέπει να αρνούμαστε ούτε να αποφεύγουμε αυτά τα συναισθήματά μας. Παρ` όλο που θέλουμε να τονίσουμε στα παιδιά ότι η αξία του εαυτού συνίσταται από πολλά πράγματα και όχι μόνο από την εμφάνισή μας, πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά ότι τα συναισθήματα που έχουν για το σώμα τους συνδέονται άμεσα με την αυτοεκτίμησή τους.

somatiko varos paidion kai exoteriki eikona 3

Σε καμία περίπτωση μην υποτιμάτε την επιρροή που μπορεί να έχει η υποστήριξή και η αποδοχή που προσφέρετε (όπως και η κριτική σας) στο παιδί σας. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση όσων λέμε σχετικά με το σώμα του. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγκαλιάσουν το σώμα τους, να το φροντίζουν και να το προσέχουν σαν……τα μάτια τους!

Για να τα βοηθήσετε, καλό θα ήταν εξ` αρχής να αποφεύγετε σχόλια που αφορούν το σχήμα ή το βάρος του σώματός τους. Αυτό αφορά και σχόλια που απευθύνονται σε άλλους ανθρώπους – ιδίως κακότροπα αστεία. Αν έρθει το θέμα αυτό στην συζήτηση, μην εστιάσετε στο βάρος αλλά στον αντίκτυπο που έχουν τέτοια σχόλια στο άτομο. Το θέμα δεν είναι να βάλουμε κανόνες για το τι είναι καλό να λένε και τι όχι, αλλά να τον βοηθήσουμε να καταλάβει τον αντίκτυπο όσων λέμε στους άλλους. Δεν αρκεί απλά να του πείτε να μην κοροϊδεύει το σώμα του άλλου αλλά να του εξηγήσετε ότι αυτά τα σχόλια έχουν μεγάλη βαρύτητα στην αυτοεκτίμηση του άλλου. Ενδεχομένως να το συνδυάσει με το πόσο άσχημα ένοιωσε εκείνο από τα λόγια κάποιου άλλου.

Ιδανικά το σχολείο, οι γονείς αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς θα βοηθούσε να δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουμε σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα και αυτό είναι μια χαρά. Είναι μια ευκαιρία να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα που βελτιώνει την κατανόηση των παιδιών και την αποδοχή της διαφορετικότητας και του εαυτού τους εν γένει.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα χρειαστεί τη βοήθειά σας είναι η κατανόηση της ελκυστικότητας. Τί τον ελκύει γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε διάφορες πτυχές της ζωής – σωματικά, συναισθηματικά, στις σχέσεις, κοινωνικά και πνευματικά. Μέσω αυτού θα εντοπίσει πράγματα που τον ευχαριστούν ενώ μαθαίνει να αναζητά την απόλαυση μέσα του κι όχι στις περιστάσεις! Είτε αυτό είναι το χιούμορ, η μουσική, τα αθλήματα ή κάποιο άλλο άτομο που συμπαθούν, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ονοματίσουν φωναχτά τι συγκεκριμένα τους είναι τόσο ευχάριστο.

Πολύ σημαντικό να ψωνίζετε παρέα. Θα τον βοηθήσετε να αναπτύξει πίστη στον εαυτό του με το να αναλάβει την ευθύνη της εξωτερικής του εμφάνισης μέσα από την επιλογή των ρούχων του. Εξηγήστε του την σημασία της πρώτης εντύπωσης και μάθετέ τί εντύπωση θέλει να δημιουργήσει.

somatiko varos paidion kai exoteriki eikona 1

Αληθεύει ότι στα παιδιά αρέσει να ψωνίζουν με τους φίλους τους, όμως αυτή η εμπειρία μαζί τους αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία να κατανοήσετε όσα ζουν καθημερινά αλλά και να επεξεργαστείτε επιλογές στην εμφάνιση. Όταν θέλουν να διαλέξουν ρούχα που δεν κολακεύουν το σώμα τους ή είναι ακατάλληλα αποκαλυπτικά, με τακτ θα μπορείτε να τα στρέψετε προς μια άλλη κατεύθυνση. Αν αυτή η καθοδήγηση δεν γίνει από εσάς, τα παιδιά θα γίνουν αντικείμενο σχολιασμού στο σχολείο λόγω των κακών επιλογών τους.

Σε ένα άλλο θέμα που χρειάζονται την συμβολή σας είναι οι προσδοκίες. Η καθοδήγησή σας σχετικά με το τί να περιμένουν ρεαλιστικά με την αίσθηση που έχουν για την σωματική, συναισθηματική, κοινωνική αλλά και πνευματική ελκυστικότητά τους. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν τί σημαίνει για τα ίδια και για τους άλλους έλξη και βοηθήστε τα να την φέρουν στη ζωή τους. Από εσάς θα μάθουν ότι η εμφανισιακή (σωματική) ελκυστικότητα μπορεί να είναι κάτι πολύ συναρπαστικό. Όμως η διατήρηση της αίσθησης ικανοποίησης συνίσταται σε πολλαπλά επίπεδα.

Μεγάλη προσοχή σε αμφιβολίες και ανασφάλειες. Τα παιδιά συχνά θα αφήνουν μικρά ίχνη για τα συναισθήματά τους για να δουν αν θα ρωτήσετε περαιτέρω. Μην υποτιμάτε τις ανησυχίες τους. Πάρτε τις σοβαρά, δώστε επιβεβαίωση και προσπαθήστε να τις αξιολογήσετε.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι υγιείς σχέσεις και δραστηριότητες. Υποστηρίξτε τα παιδιά σας σε φιλίες και ωφέλιμες δραστηριότητες – σωματικές, κοινωνικές, ακαδημαϊκές, κλπ - που ενδυναμώνουν την αίσθηση της ελκυστικότητάς τους με υγιή και θετικό τρόπο – ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι διαμορφώνουν την δική τους ταυτότητα.

Κλείνοντας, θέλω να πω ξανά ότι πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας. Να συζητάτε για διάφορα πρότυπα ελκυστικότητας που προβάλλονται στον κόσμο τους και να μαθαίνετε από αυτά ποια θεωρούν κύρια χαρακτηριστικά αυτών των προτύπων – από όσα βλέπουν στο σχολικό προαύλιο έως και τον κινηματογράφο – και αν τους ευχαριστούν. Μην κρίνετε ή επικρίνετε αυτά που λένε – απλά μιλήστε τους προκειμένου και οι δύο να κατανοήσετε ο ένας την οπτική γωνία του άλλου. Να είστε σίγουροι ότι η συμβολή, η υποστήριξη, η διαθεσιμότητα και ακόμα και η επίκρισή σας είναι υψίστης σημασίας στη ζωή τους και ειδικότερα στην εικόνα που διαμορφώνουν για τον εαυτό τους.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com  
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

Διαβάστε επίσης:

«Μαμά, αυτά τα κορίτσια με ενοχλούν»: Πώς θα βοηθήσετε την κόρη σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση

Τα τρομερά δίχρονα: Η πρώτη εφηβεία αρχίζει στην ηλικία των 2 ετών

Ψυχολογία παιδιού: Γιατί είναι ανεξίτηλα τα αρνητικά βιώματα της παιδικής ηλικίας;

Αναγνώρισε πότε το άγχος σου δημιουργεί προβλήματα

43.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
CROCS ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ 14613 4BH CERULE PACIFIC
28.20 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Φόρμα Εξόδου Tender Comforts με κέντημα και διακοσμητικές τσέπες (1-12 μηνών) 00480972 ΕΚΡΟΥ
12.45 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΟ
10.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΒΡΕΦΙΚΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΡΟΖ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παιδί & διατροφή: Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A (pics)

Παιδί & διατροφή: Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A (pics)

Πόση ποσότητα πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Νευρικά και αντιδραστικά παιδιά- Μήπως μας στέλνουν ένα μήνυμα με τη συμπεριφορά τους;

Νευρικά και αντιδραστικά παιδιά- Μήπως μας στέλνουν ένα μήνυμα με τη συμπεριφορά τους;

Ορισμένα παιδιά συμπεριφέρονται νευρικά, μιλούν άσχημα, είναι κουραστικά και συχνά μας φέρνουν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Καλομοίρα: Θα πάθετε πλάκα με την ζωγραφιά που έφτιαξε ο 7χρονος γιος της Δημήτρης (pics)

Καλομοίρα: Θα πάθετε πλάκα με την ζωγραφιά που έφτιαξε ο 7χρονος γιος της Δημήτρης (pics)

Ούτε που φαντάζεστε τι έφτιαξε! Με το δίκιο της νιώθει περήφανη! Κι…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού σας τον χειμώνα (vid)

Πώς να φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού σας τον χειμώνα (vid)

Το κρύο αλλά και ο αέρας επηρεάζουν το δέρμα του μωρού.
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved