Τι συμβαίνει στο παιδί, όταν οι γονείς δεν κρατούν την υπόσχεσή τους;

«Μην τάξεις σε παιδί και Άγιο» έλεγαν οι παλιοί και σίγουρα ήξεραν γιατί το έλεγαν. Και ας μην είχαν διαβάσει τότε επιστημονικά βιβλία, συγγράμματα και έρευνες ή δεν είχαν συμβουλευτεί ειδικούς.

Τι συμβαίνει στο παιδί, όταν οι γονείς δεν κρατούν την υπόσχεσή τους;

Ήξεραν ότι είναι το αυτονόητο. Όταν δίνεις μία υπόσχεση, πρέπει να την κρατάς. Ειδικά, όταν πρόκειται για το παιδί σου. Από την πιο μικρή, μέχρι την πιο μεγάλη. Από την πιο μικρή (θα πάρουμε παγωτό, μόλις γυρίσουμε σπίτι), μέχρι την περίπλοκη (θα πάμε ταξίδι).

Αν το καλοσκεφτούμε, καθημερινά, δίνουμε υποσχέσεις στο παιδί, που, όμως, στο τέλος δεν τις τηρούμε όλες. Μπορεί, δηλαδή, να του υποσχεθούμε ότι θα καθίσει να δει λίγη τηλεόραση παραπάνω, αλλά στην πορεία να αλλάξαμε γνώμη και το λίγο να έγινε πολύ λίγο. Και μπορεί σε εμάς να μη μοιάζει, στην τελική, με κάτι τόσο φοβερό, όμως, για το παιδί είναι τρομερό.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στο παιδί, όταν δεν τηρείτε τις υποσχέσεις, που του δίνετε.

Του διδάσκουμε να μη μας εμπιστεύεται

Ναι, οι γονείς λειτουργούν ως παιδαγωγοί για το παιδί και με την αθέτηση μιας υπόσχεσης, του διδάσκουμε ότι είμαστε αφερέγγυοι, και να μη μας εμπιστεύεται.

Το απογοητεύουμε

Όταν δεν κάνουμε αυτό που του είχαμε υποσχεθεί, απογοητεύεται. Και το να απογοητεύει ένας γονιός το ίδιο του το παιδί, δεν το λες κι επίτευγμα!

Το κάνουμε να νιώθει ασήμαντο

Αισθάνεται ότι για να μην τηρούν οι γονείς την υπόσχεση του, είναι το ίδιο ασήμαντο. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα την τηρούσαν. «Είσαι πολύ σημαντικός για εμένα, γι’ αυτό κράτησα την υπόσχεση μου», σκέφτεται.

koritsi thimomeno



Χάνεται ο σεβασμός

Μαζί με την εμπιστοσύνη, ως φυσικό επακόλουθο, είναι να χαθεί και ο σεβασμός. Γιατί, αλήθεια, ποιος σέβεται κάποιον, που είναι αφερέγγυος;

Τι πρέπει να κάνεις ο γονιός, όταν δε μπορεί να κρατήσει την υπόσχεσή του

Δε λέμε, ότι οι γονείς που δεν κρατούν την υπόσχεσή τους, το κάνουν επίτηδες. Κανείς δε θέλει να απογοητεύσει και να στεναχωρήσει το παιδί του. τις περισσότερες φορές, όταν υποσχόμαστε κάτι, το πιστεύουμε ότι μπορούμε να την τηρήσουμε. Αλλά κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες ή συμβάντα, μπορεί να αλλάξουν τα σχέδια. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Εξηγούμε τους λόγους

Δίνουμε εξηγήσεις στο παιδί, με ήρεμο τρόπο για ποιο λόγο δεν καταφέραμε να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε. Όποιος και αν είναι ο λόγος, ακόμη και αν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός από το παιδί, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί ήσασταν ασυνεπής. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι το υπολογίζετε και το σέβεστε. Τονίστε του, επίσης, πόσο σημαντικό είναι το παιδί σας για εσάς.

Ζητήστε να σας συγχωρήσει

Μπορεί και να μην το κάνει. Αλλά εσείς θα έχετε ζητήσει συγνώμη, δείχνοντάς του ότι πραγματικά λυπάστε για την εξέλιξη.

Μη δίνετε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσετε

Και τέλος, μη δίνετε υποσχέσεις, απλά για να δώσετε. Αν δεν είστε σίγουροι, ότι θα την τηρήσετε μην τη δίνετε. Επίσης, είναι λάθος να δίνετε μία υπόσχεση στον αέρα για να αποφύγετε μία κατάσταση. Αν καθίσεις φρόνιμα έξω, θα σου πάρω παγωτό. Και όταν έρθει η ώρα για το παγωτό, λέτε ότι τώρα δεν γίνεται να του πάρετε.

Διαβάστε επίσης

«Χτίστε» μία γερή σχέση με το παιδί σας: μικρά μυστικά για να το πετύχετε

Μία μαμά διηγείται: «Αυτές είναι οι 15 υποσχέσεις που δίνω στο γιο μου»

Γράμμα στο αγέννητο μωρό μου: «Αυτές είναι οι υποσχέσεις που σου δίνω»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved