Η κόρη μου ντύνεται προκλητικά: Tι να κάνω;

Εάν είστε γονιός ενός μεγαλύτερου παιδιού τότε έχετε περάσει σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία ζητημάτων που σας απασχολούν πλέον: από το εάν αναπτύσσεται σωστά και εάν κρυώνει έχετε περάσει στο ότι θέλει να ξυριστεί και να πάρει μηχανάκι ή στο ότι θέλει να ψωνίζει μόνη της ή να κάνει τρύπα στη μύτη...Καινούρια θέματα λοιπόν, καινούρια ζητήματα που χρήζουν την προσοχή σας και την σωστή αντιμετώπιση τους φυσικά.

Η κόρη μου ντύνεται προκλητικά: Tι να κάνω;

Πολλοί πλέον είναι οι γονείς που εκφράζουν παράπονο και έκπληξη για το ντύσιμο των παιδιών εφήβων τους και ιδιαιτέρως οι γονείς που έχουν κορίτσια. Παρόλο που είναι γονείς με «κανονικό» ντύσιμο, νιώθουν μεγάλη απογοήτευση όταν βλέπουν ότι η κόρη τους ντύνεται προκλητικά ακόμη και για το σχολείο. Και εκεί ξεκινούν οι μεγάλοι καβγάδες. Το παιδί νιώθει ότι δεν το αποδέχονται για αυτό που είναι και κλείνεται στον εαυτό του, οι γονείς νιώθουν ότι το μικρό τους αγγελούδι αλλάζει πολύ απότομα και μετατρέπεται σε κάτι που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Ο βασικότερος λόγος που ένας νέος ντύνεται προκλητικά είναι η κοινωνική αποδοχή. Η αποδοχή από τους συνομήλικους τους είναι το α και το ω στην εφηβεία, μην ξεχνάτε. Ακολουθώντας λοιπόν την μόδα ένας έφηβος θα προσεγγίσει περισσότερο τα παιδιά της ηλικίας του και θα νιώθει περισσότερο αποδεκτός. Με την έντονη παρουσία των social media στην ζωή των νέων, ο κάθε έφηβος γνωρίζει τη μόδα και προσπαθεί να μιμηθεί το πρότυπό του. Και είναι γεγονός ότι οι διάσημοι τραγουδιστές και ηθοποιοί πλέον ντύνονται αρκετά προκλητικά.

outfit

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η αυτοπεποίθηση. Ένα κορίτσι με όμορφο σώμα που όμως δεν έχει αποδεχτεί την εμφάνισή της και δεν νιώθει όμορφη, θα χρησιμοποιήσει το σώμα της για να νιώσει πιο ελκυστική και να τραβήξει τα βλέμματα του αντίθετου φύλου. Τώρα ξεκινάνε οι ερωτικές περιπέτειες και είναι γεγονός ότι στους εφήβους αρέσει ένα λεπτό σώμα. Με τόσες ορμόνες και τόση επιθυμία αποδοχής να ξεχειλίζει σε αυτή την ηλικία, πολλά κορίτσια χάνουν το μέτρο και ντύνονται πολύ προκλητικά.

Τι μπορείτε να κάνετε;
1. Μην απορρίψετε το στυλ της κόρης σας και μην μιλάτε άσχημα για τον τρόπο που ντύνεται: οι έφηβοι χρειάζονται την αποδοχή σας πολύ περισσότερο από κάθε ηλικία και είναι σημαντικό να νιώθουν αποδεκτοί όπως κι αν είναι.
2. Μπορείτε να πάτε για ψώνια με την κόρη σας: και πάλι όχι για να την κριτικάρετε αλλά για να δείτε ποιες τάσεις και στυλ επικρατούν αυτή την εποχή και να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Εάν έχετε μείνει λίγο πίσω στην μόδα, ίσως θεωρείτε προκλητικό ένα στράπλες μπλουζάκι, κάτι που πλέον είναι πολύ συνηθισμένο.
3. Αγοράστε της μερικά όμορφα ρούχα ανάμεσα στο στυλ της αλλά ίσως περισσότερο κομψά και δείξτε της ότι της πάνε εξίσου.
4. Κάντε έναν διάλογο μαζί της για να καταλάβετε εάν την ενοχλεί κάτι στην εμφάνισή της και πώς είναι η αυτοπεποίθησή της. Τι σχόλια της κάνουν οι φίλες της και πώς νιώθει για τον εαυτό της. Μην επικεντρώνεστε πολύ στο σώμα της αλλά στην εσωτερική εικόνα που έχει για τον εαυτό της.
5. Αγοράστε της περιοδικά μόδας: ίσως τα social media να δείχνουν προκλητικά στυλ ντυσίματος αλλά ένα «κλασάτο» περιοδικό μόδας σίγουρα θα δείξει κάτι πιο κομψό. Μπορείτε να τα έχετε στο σαλόνι να υπάρχουν και όχι να τα δώσετε στην κόρη σας για να μην νιώσει πίεση.
6. Εάν το σχολείο δεν συμφωνεί με κάποιο ντύσιμο, μην μπείτε στη διαδικασία να υπερασπιστείτε την ελευθερία του παιδιού σας αλλά καλύτερα να ακολουθήσετε του κανόνες του σχολείου. Εξάλλου αυτό θα διδάξει στο παιδί σας ότι σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να ακολουθούμε έναν κανόνα και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Θα το βοηθήσει στην ενήλικη ζωή του.

thn8

Πάντα να θυμάστε ότι το παιδί σας, αγόρι ή κορίτσι, επιζητά την αποδοχή και την αγάπη από τους γύρω του και ειδικά από εσάς. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το παιδί σας να εκφραστεί κατά την εφηβεία, σε υγιή και ασφαλή πλαίσια φυσικά, και να μην μπείτε στη διαδικασία να «ντρέπεστε» για εκείνο και για το «τι θα πει ο κόσμος». Σε λίγα χρόνια δεν θα έχει καμία σημασία (δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ σημασία τι θα πει ο κόσμος)! Είναι μια περίοδος πειραματισμού και επανάστασης που καλό είναι να την καλοδεχτούμε και όχι να την καταπιέζουμε. Ο έφηβος ψάχνει και διαμορφώνει ταυτότητα και αυτό είναι το δύσκολο έργο, δεν συμφωνείτε;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved