Κάνει ή όχι να κοιμάται ένα παιδί στο κρεβάτι των γονιών του;

«Co-sleeping: Πρέπει ή δεν πρέπει να κοιμάμαι μαζί με το παιδί μου;», είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι οι γονείς και δη οι μανούλες καθημερινά τόσο σε άλλες μαμάδες όσο και στην μηχανή αναζήτησης της Google!

Κάνει ή όχι να κοιμάται ένα παιδί στο κρεβάτι των γονιών του;

Σύμφωνα με μελέτες, 4 στους 10 γονείς, αναρωτιούνται αν θα πρέπει ή όχι να κοιμούνται με τα μωρά τους και από ποια ηλικία.

Ένα βρέφος όπως και ένα μωρό μέχρι να κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, δεν πρέπει να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι που κοιμούνται οι γονείς του. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, ασφυξίας, ακόμη και θανάτου από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί μέσα στη νύχτα.

Για αυτό το θέμα πολλά άρθρα έχουν γραφτεί και πολλές έρευνες-καμπάνιες έχουν γίνει. Με τις περισσότερες να απαγορεύουν στους γονείς να κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους. Η πιο σοκαριστική από όλες όμως ήταν μία, όπου έδειχνε τα παιδιά να κοιμούνται αγκαλιά με αιχμηρά αντικείμενα!

City of Milwaukee baby sleeping 1 thumb1

«Είναι ακριβώς το ίδιο επικίνδυνο με το να κοιμάται το παιδί μαζί σας», ήταν ο τίτλος μιας καμπάνιας του Milwaukee, που έγινε πριν από πάρα πολύ καιρό. Στόχος της καμπάνιας αυτής ήταν να δώσει ένα παράδειγμα στους γονείς για το πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμούνται μαζί με το παιδί τους. Σύμφωνα με έρευνες, πολλά βρέφη πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους στο κρεβάτι των γονιών τους.

cosleeping

Όπως μπορείτε να δείτε και στις παραπάνω εικόνες, τα μωρά κοιμούνται δίπλα από έναν μπαλτά και ένα χασαπομάχαιρο. O Bevan Baker, o επίτροπος υγείας στο Milwaukee δήλωσε, «Είναι σοκαριστικό; Είναι προκλητικό; Ναι. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό και προκλητικό είναι ότι 30 ανεπτυγμένες και υπανάπτυκτες χώρες έχουν καλύτερα ποσοστά [βρεφικού θανάτου] από το Μιλγουόκι».

Τη δική της απάντηση έδωσε σε αυτή την έρευνα η μαμά και blogger Danielle625 σχολιάζοντας, «Νομίζω ότι αυτές οι διαφημίσεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τις νέες μητέρες. Πρόκειται για προκαταλήψεις, και βέβαια ως μόνο στόχο έχουν να σοκάρουν τις νέες μαμάδες σε όλα. Αντί να τις βοηθήσει και να τις εκπαιδεύσει προσπαθεί να τις γεμίσει ενοχές για ορισμένες τους επιλογές όπως είναι ο ύπνος μαζί με τα μωρά τους!».

Αντίθετη άποψη ωστόσο έχει ο καθηγητής James J. McKenna, που συμβουλεύει πώς ο ύπνος μαζί με τα μωρά αντανακλά τις οικογενειακές ανάγκες, όπως το θηλασμό, τη φυσιολογική και ψυχολογική ευεξία και την ανάπτυξη των βρεφών.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ανθρωπολογικές και ιατρικές τεχνικές έρευνας, κατάφερε να αναιρέσει τους μύθους και τις αντιπαραθέσεις που έχουν όλα αυτά τα χρόνια διάφοροι μελετητές, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις ποικίλες έρευνες για το εάν πρέπει ή όχι ένα μωρό να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του.

«Ξεκίνησα να ερευνώ το εάν πρέπει ή όχι ένα μωρό να κοιμάται μαζί με τη μητέρα του, όταν η γυναίκα μου έμεινε έγκυος. Όπως όλοι οι γονείς τρέξαμε να αγοράσουμε διάφορα βιβλία για τη γονεϊκότητα και για το πώς πρέπει να φροντίζεις σωστά ένα νεογέννητο. Από αυτά έμαθα δύο πράγματα ή ό,τι έμαθα στο μάθημα της ανθρωπολογίας (την ειδικότητά μου) ήταν παντελώς λάθος ή όλες αυτές οι συμβουλές και οι κατευθύνσεις που έδιναν για την φροντίδα του μωρού δεν είχε να κάνει τίποτε με τα μωρά! Η γυναίκα μου και εγώ σοκαριστήκαμε όταν διαβάσαμε ότι οι περισσότεροι ερευνητές δεν επιτρέπουν τον ύπνο με τα μωρά. Ακόμη και τότε ξέραμε ότι αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πολιτισμική κατασκευή χωρίς εμπειρικά στοιχεία και χωρίς στοιχεία αλήθειας», ανέφερε ο καθηγητής της ανθρωπολογίας και συνέχισε, «Το να μοιράζεται ένα μωρό το ίδιο κρεβάτι με τη μαμά (και τον μπαμπά) κάνει τα μωρά πιο ευτυχισμένα ενώ έχει θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του παιδιού. Εξάλλου όλες οι μαμάδες (είτε ανήκουν στο ανθρώπινο είδος ή το ζωικό βασίλειο) τους πρώτους μήνες θέλουν και πρέπει να είναι κοντά στο παιδί τους. Αν μια μαμά κοιμάται μαζί με το παιδί της, ρυθμίζονται καλύτερα σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού του!».

Τώρα, αν πρέπει να κοιμάστε με τα παιδιά σας ή όχι είναι δική σας επιλογή και δεν πρέπει να σας επηρεάζει τίποτε και κανένας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved