Ευτυχία είναι …

οι απλές στιγμές που κρύβονται σε μικρά, καθημερινά πράγματα.

Νίκη Παπανικολάου
Ευτυχία είναι …
Bigstock

Η ευτυχία είναι από τα πιο δυνατά και όμορφα συναισθήματα που μπορούμε να βιώσουμε.

Ωστόσο, δύσκολα μπορούμε να της αποδώσουμε έναν ορισμό καθώς για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία.

Τυπικά, η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και πληρότητας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους δύο είναι τα βασικά συστατικά της ευτυχίας (ή της υποκειμενικής ευημερίας):

  • Η ισορροπία των συναισθημάτων: Ο καθένας βιώνει τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Η ευτυχία συνδέεται γενικά με το να βιώνετε περισσότερα θετικά συναισθήματα παρά αρνητικά.
  • Ικανοποίηση από τη ζωή: Αυτό σχετίζεται με το πόσο ικανοποιημένοι νιώθετε με διαφορετικούς τομείς της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων, της εργασίας, των επιτευγμάτων σας και άλλων πραγμάτων που θεωρείτε σημαντικά.

Τι είναι η ευτυχία;

Υπάρχουν πολλά quotes και αποφθέγματα για το τι είναι ευτυχία.

Ας ξεκινήσουμε με τον Αριστοτέλη ο οποίος είχε πει γύρω στο 300 π.Χ.: «Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους».

Ο αρχαίος φιλόσοφος πίστευε ότι υπάρχαν τέσσερα επίπεδα ευτυχίας: η ευτυχία από την άμεση ικανοποίηση, από τη σύγκριση και την επίτευξη, από τη θετική συνεισφορά και από την επίτευξη της εκπλήρωσης.

Αλλά και ο Σιντάρτα Γκαουντάμα, ο ιδρυτής του Βουδισμού έδωσε τον δικό του ορισμό λέγοντας πώς « Δεν υπάρχει δρόμος για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι δρόμος» ενώ για τον Δαλάι Λάμα «Η ευτυχία δεν είναι κάτι έτοιμο. Προέρχεται από τις δικές σας πράξεις».

Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξουμε έναν ορισμό για την ευτυχία θα ήταν αυτός που αποδίδεται στον Θανάση Βέγγο: « Έπρεπε να γεράσω αγόρι μου για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά, ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν, και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν. Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις».

oikogeneia.jpg

Τι άλλο είναι ευτυχία;

Παρότι είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τις ισορροπίες για το τι είναι καλό για το παιδί μας και τι όχι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένο, αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο: η ευτυχία του.

Το πρώτο βήμα για να είναι το παιδί σας ευτυχισμένο, όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, είναι να είστε εσείς ευτυχισμένοι. Η δική σας ευτυχία έχει αντίκτυπο και στο παιδί σας, έτσι για να είναι εκείνο ευτυχισμένο θα πρέπει να είστε και εσείς.

piriniki-oikogeneia.jpg

Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Ακούστε το

Το να ακούτε ουσιαστικά το παιδί σας σημαίνει ότι το κοιτάζετε την ώρα που σας μιλάει, δεν το διακόπτετε και περιμένετε υπομενικά να τελειώσει. Ακούγοντας πραγματικά τι θέλει να σας πει, χτίζετε μια ουσιαστική σχέση μαζί του και νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

Αναγνωρίστε τα λάθη σας

Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα με τις πράξεις απ΄ότι με τα λόγια. 'Οταν λοιπόν κάνετε ένα λάθος δεν προσπαθείτε να το παραβλέψετε ή να το κουκουλώσετε. Απεναντίας, θα πρέπει να το παραδεχτείτε λέγοντας «Συγγνώμη. Ακόμα και οι γονείς κάνουν λάθη».

Αφήστε το να κάνει λάθος

Τα χαρούμενα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο JoAnn Deak, τα παιδιά που νιώθουν ότι υποστηρίζονται όταν δεν κάνουν κάτι σωστά την πρώτη φορά, συνεχίζουν να προσπαθούν. Αυτό τα ωθεί να αναπτύξουν μεγαλύτερες δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων ως ενήλικες.

Περάστε χρόνο μαζί έξω από το σπίτι

Όπου κι αν ζείτε, μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο με το παιδί σας κοντά στη φύση.Είτε κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμπι, ή απλά περπατάτε θα νιώσετε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι. Μελέτες δείχνουν ότι ο εξωτερικός χρόνος βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν τη φαντασία τους, να έχουν πιο θετική διάθεση και να μην εκδηλώνουν επιθετικότητα.

oikogeneia-koinwniki-anaptuksi.jpg

Tα μυστικά μιας ευτυχισμένης οικογένειας

Ειλικρίνεια

Να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς και να ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο.

Προσοχή

Ακούστε την οικογένειά σας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Πείτε κι εσείς από την πλευρά σας πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε με έναν ειλικρινή αλλά στοργικό τρόπο.

Θετικός τρόπος αντιμετώπισης

Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματά σας με τρόπο που δεν θα επηρεάζει όλη την οικογένεια.

Ψυχραιμία

Αντιμετωπίστε τα περισσότερα θέματα με ψυχραιμία κι όχι με πανικό. Αν δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, αποφύγετε τις συζητήσεις όταν είστε σε κατάσταση πανικού.

Ποιοτικός χρόνος

Το να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας είναι ζωτικής σημασίας. Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο καθημερινά με την οικογένειά σας. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να απομακρύνει την πίεση από εσάς ή τα μέλη της οικογένειάς σας

Η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από το να νιώθει κανείς απλώς ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο. Η ευτυχία έχει να κάνει με το να βιώνει κανείς εμπειρίες που έχουν νόημα και αξία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved