Γιαγιά και παππούς: 4 λόγοι που τους κάνουν σημαντικούς στην ανατροφή των παιδιών

Η αγάπη του παππού και της γιαγιάς έχει πραγματικό και διαρκή αντίκτυπο στο μέλλον ενός μικρού παιδιού.

Γιαγιά και παππούς: 4 λόγοι που τους κάνουν σημαντικούς στην ανατροφή των παιδιών
Bigstock

Η γιαγιά και ο παππούς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των μικρών παιδιών. Ανάλογα με το πόσο μακριά ζουν, μπορεί να είναι φροντιστές , δάσκαλοι και συνεργάτες των γονιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι οι κύριοι φροντιστές των εγγονιών τους. Και είτε μένουν κοντά είτε όχι, η αγάπη και η συναισθηματική εγγύτητα που προσφέρουν έχουν ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην υγιή ανάπτυξη του των παιδιών.

Δίνουν συμβουλές

Το να είσαι γονιός δεν είναι πάντα εύκολο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που οι ρουτίνες την μία μέρα λειτουργούν και την επόμενη όχι, οι γονείς συχνά ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις. Οι πηγές πληροφοριών, όμως, που εμπιστεύονται περισσότερο είναι οι ίδιοι οι γονείς τους!

Η ήδη βιωμένη κατάσταση ως εμπειρία και η σοφία που την συνοδεύει μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε στιγμές απογοήτευσης ή πανικού.

Διδάσκουν τα μικρά παιδιά

Μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό καθώς βοηθούν τα παιδιά να μάθουν παίζοντας, συζητώντας μαζί τους ή διαβάζοντας. Με άλλα λόγια, δίνοντάς τους προσοχή. Διδάσκουν πιο άμεσα λέγοντας ιστορίες και μοιράζοντας οικογενειακές και παραδόσεις. Βρίσκονται επίσης σε μοναδικά πλεονεκτική θέση ώστε να ενισχύουν τα όρια από τους γονείς, ενώ παράλληλα γίνονται καλοί ακροατές για τα εγγόνια τους.

Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος της σύνδεσης μεταξύ των μικρών παιδιών και των παππούδων, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργή συμμετοχή των ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αντιμετώπιση του άγχους των παιδιών.

Είναι φροντιστές

Εκτός από επικουρική βοήθεια, πολλές οικογένειες βασίζονται στους παππούδες και στις γιαγιάδες για την αξιόπιστη φροντίδα των παιδιών τους. Σύμφωνα με το Zero To Three , 1 στα 4 παιδιά κάτω των 5 ετών φροντίζονται από παππούδες και γιαγιάδες ενώ οι γονείς τους εργάζονται.

Άνευ όρων αγάπη

Το πιο σημαντικό πράγμα που δίνουν απλόχερα είναι η αγάπη. Τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν και μεγαλώνουν μέσα από στενές σχέσεις φροντίδας με τους ενήλικες στη ζωή τους. Η προσοχή, η αλληλεπίδραση και η άνευ όρων αγάπη από τον παππού και την γιαγιά (και τους γονείς, φυσικά) βοηθούν ένα μικρό παιδί να αισθάνεται ασφάλεια . Αυτό είναι που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου .

Πηγή: firstthingsfirst.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved