Η δυναμική της πυρηνικής οικογένειας

Πού αναπτύσσονται και ευδοκιμούν οι άνθρωποι; Μέσα στις οικογένειες και ειδικότερα στις πυρηνικές οικογένειες.

Η δυναμική της πυρηνικής οικογένειας
Bigstock

Η πυρηνική οικογένεια είναι η κύρια μορφή οικογένειας και αποτελείται από τους γονείς και τα παιδιά τους (ένα ή περισσότερα).

Ορισμένοι κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι θεωρούν την πυρηνική οικογένεια ως την πιο βασική μορφή κοινωνικής οργάνωσης.

oikogeneia-upostiriksi.jpg

Πλεονεκτήματα πυρηνικής οικογένειας

Ο γάμος είναι μια ιερή, ισόβια σχέση και μέσα σε αυτόν, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα έχουν διακριτούς και συμπληρωματικούς «φυσικούς» ρόλους.

Πώς επηρεάζεται η ανατροφή του παιδιού που μεγαλώνει σε μια πυρηνική οικογένεια

Τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια πυρηνική οικογένεια, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στη ζωή τους. Αυτό μεταφράζεται σε μελλοντική επιτυχία καθώς μαθαίνουν πώς να αναζητούν θετικές σχέσεις και να αλληλεπιδρούν καλά με τους άλλους.

Επίσης, η πυρηνική οικογένεια παρέχει στα παιδιά συνέπεια στη φροντίδα καθώς οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές σε ένα σπίτι όπου οι δύο γονείς έχουν καθιερώσει μια φυσιολογική, καθημερινή ρουτίνα.

Παράλληλα, τα παιδιά που έχουν σταθερότητα και συνέπεια στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να επιδείξουν θετική συμπεριφορά, να πετύχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο και να συμμετέχουν περισσότερο σε κοινοτικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

oikogeneia-koinwniki-anaptuksi.jpg

Οφέλη για την υγεία

Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά σε οικογένειες με παντρεμένους και βιολογικούς γονείς έχουν καλύτερη κοινωνική, συναισθηματική και σωματική υγεία από άλλα παιδιά. Επίσης, όσα μεγαλώνουν σε πυρηνικές οικογένειες τείνουν να γίνονται μάρτυρες λιγότερης κακοποίησης σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεξιότητες επικοινωνίας

Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της πυρηνικής οικογένειας είναι πιο ουσιαστική. Σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Internet & American Life Project, οι πυρηνικές οικογένειες είναι πιο πιθανό να αξιοποιούν το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα προς όφελος των παιδιών, από όλους τους τύπους οικογένειας. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά και να τα προστατεύουν, όσο μπορούν από τους κινδύνους.

Σύνδεση με την οικογένεια

Όσοι μεγαλώνουν σε μια σταθερή πυρηνική οικογένεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν άθικτους τους οικογενειακούς δεσμούς με την πάροδο των χρόνων. Επίσης, δεν αισθάνονται μοναξιά καθώς η στήριξη και υποστήριξη από την οικογένεια παραμένει σταθερή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved