Τα «μυστικά» για μια δεμένη κι ευτυχισμένη οικογένεια

Στις μέρες μας, η δημιουργία μιας ευτυχισμένης και υγιούς οικογένειας πολλές φορές αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Τα «μυστικά» για μια δεμένη κι ευτυχισμένη οικογένεια
Bigstock

Η οικογένεια είναι ένας από τους αρχαιότερους θεσμούς μέσα από τον οποίο αναπτύσσονται και λειτουργούν οι κοινωνίες.

Παράλληλα αποτελεί το πρώτο σχολείο της ζωής καθώς το παιδί μέσα σ΄αυτήν:

  • ικανοποιεί τις βιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του.
  • αποκτά κοινωνικές αρετές (ειλικρίνεια, φιλοπατρία κ.ά.).
  • διδάσκεται ηθικές αξίες.
  • διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα του.
  • αποκτά γνώσεις.

Σκοπός της οικογένειας είναι η δημιουργία ενός υγιούς και ηθικού περιβάλλοντος, όπου θα ζήσουν ευτυχισμένα όλα τα μέλη της. Τα παιδιά θα αναπτυχθούν σωματικά και πνευματικά, θα καλλιεργηθούν ψυχικά, θα διαμορφώσουν προσωπικότητα και θα γίνουν ικανά να ενταχθούν στην ευρύτερη κοινωνία.

Family relaxing on sofa

Τα «μυστικά» μιας ευτυχισμένης οικογένειας

Η σωστή ανατροφή των παιδιών μπορεί να "χαθεί" στην τρέλα της σύγχρονης ζωής αλλά η επιστήμη δείχνει ότι η επιστροφή στα βασικά, τα απλά και τα ουσιαστικά είναι τελικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έχετε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Ποια είναι αυτά;

Να είστε εσείς ευτυχισμένοι

Μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι γονείς είναι στατιστικά πιο πιθανό να έχουν ευτυχισμένα παιδιά . Ένα άτομο μπορεί να υποθέσει ότι η γενετική εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο, αλλά η μελέτη δεν μπόρεσε να εντοπίσει κανένα γενετικό παράγοντας. Ήταν η μοντελοποιημένη συμπεριφορά και οι στάσεις των γονιών που έκαναν τη διαφορά.Το πόσο ευτυχισμένοι είστε επηρεάζει άμεσα και τα παιδιά σας.

Μιλήστε και ακούστε τα παιδιά σας

Μερικοί γονείς υποθέτουν ότι «ποιοτικός χρόνος» σημαίνει προγραμματισμός αμέτρητων δραστηριοτήτων και δομημένες «εμπειρίες σύνδεσης», αλλά η επιστήμη δείχνει ότι πραγματικός ποιοτικός χρόνος σημαίνει ήσυχες στιγμές όπου πραγματικά ακούτε και αλληλεπιδράτε με το παιδί σας. Η επικοινωνία είναι ουσιαστικό μέρος της οικοδόμησης υγιών σχέσεων.

Δειπνήστε μαζί ως οικογένεια

Το να τρώτε μαζί ως οικογένεια δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό, έχει να κάνει με τη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων. Η σημασία του οικογενειακού δείπνου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κλείστε την τηλεόραση και αφήστε κάτω το τηλέφωνο και απολαύστε το φαγητό με την οικογένειά σας. Όταν οι οικογένειες μοιράζονται τακτικά γεύματα μαζί, όλοι επωφελούνται καθώς υπάρχουν θετικές επιδράσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία, στις αναπτυξιακές δεξιότητες, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ακόμα και στη συμπεριφορά τους.

agiou-valentinou-oikogeneia.jpg

Διδάξτε υπευθυνότητα

Το να μάθουν τα παιδιά να είναι υπεύθυνα τα βοηθά όχι μόνο στο σχολείο και στη ζωή τους γενικότερα. Τρία εργαλεία είναι πολύ αποτελεσματικά για να διδάσκουν τα παιδιά να είναι υπεύθυνα: η επικοινωνία, το πρότυπο και η προσφορά επιλογών.

Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά δίνουν προσοχή σε όλες τις ενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους. Ως γονιός, είστε το πιο σημαντικό πρότυπό τους.

Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας, αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον και με την θετική τους γονική μέριμνα συμβάλουν στην σωστή ανατροφή παιδιών.

Με πληροφορίες από το hopeforhealingfoundation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved