Καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας στην ευδαιμονία του παιδιού

Η οικογένεια επηρεάζει την ανάπτυξη και την υγεία -σωματική και πνευματική- του παιδιού.

Καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας στην ευδαιμονία του παιδιού

Τα πρώτα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κομβικά για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Το διάστημα αυτό η σωματική, η συναισθηματική και η κοινωνική τους ανάπτυξη είναι ταχύτατη και ο ρόλος της οικογένειας καθοριστικός για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η υγιής ανάπτυξη των παιδιών ενισχύεται όταν τα παιδιά δημιουργούν υγιής σχέσεις μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που τους επιτρέπει να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο. Ο χρόνος που αφιερώνεται στο παιχνίδι, στη συζήτηση, το τραγούδι και η αλληλεπίδραση με τους γονείς θεωρούνται καθοριστικά για την υγιή ανάπτυξή τους.

Πώς το οικογενειακό περιβάλλον καθορίζει τη σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού

Αξίες

Οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, την αγάπη. Οι αξίες θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν το σωστό από το λάθος, τις συνέπειές των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες μεγαλώνοντας.

oikogenia.jpg

Σωματική υγεία

Μέσα από το περιβάλλον της οικογένειας το παιδί θα εκτεθεί στον αθλητισμό, το παιχνίδι στην ύπαιθρο και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι καθοριστικοί για την σωματική αλλά και ψυχική του υγεία.

Κοινωνικές δεξιότητες

Το παιδί αλληλοεπιδρά με τα μέλη της οικογένειας και μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσει μαθαίνει να εμπιστεύεται, να κάνει φίλους, να επικοινωνεί. Ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι ένα περιβάλλον στο οποίο παρέχονται στο παιδί ευκαιρίες να κατακτήσει ορισμένες δεξιότητες μέσω της επανάληψης, της εξάσκησης και της ανατροφοδότησης.

demeni-oikogenia.jpg

Γλωσσικές δεξιότητες

Οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού ξεκινούν να αναπτύσσονται από την πρώιμη παιδική ηλικία και η επίδραση της μαμάς και του μπαμπά είναι άμεση. Το λεξιλόγιο το οποίο χρησιμοποιείται στο σπίτι, αλλά ακόμα και το ύφος στις συζητήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο επικοινωνίας του παιδιού μεγαλώνοντας.

Με λίγα λόγια η οικογένεια είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Είναι αναντικατάστατη και ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον σημαίνει ένα υγιές παιδί και ένας υγιής ενήλικας στο μέλλον.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved