Μιλήστε στα παιδιά για την αξία της οικογένειας

Ο ρόλος της πυρηνικής οικογένειας στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύ σημαντικός.

Μιλήστε στα παιδιά για την αξία της οικογένειας
Bigstock

Καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται κι αλλάζουν, δημιουργούνται νέες κοινωνικές ανάγκες που συχνά επιφέρουν σημαντικές μεταβολές σε κοινωνικούς θεσμούς.

Ίσως, γι΄αυτό είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να στηριχτούν θεσμοί όπως αυτός της οικογένειας, ο ρόλος της οποίας είναι σημαντικός και αναντικατάστατος.

dinati-oikogeneia.jpg

H σημασία της οικογένειας

Η οικογένεια καλύπτει τις βασικές ανάγκες των παιδιών όταν γεννιούνται και τα βοηθά να επιβιώσουν σε αυτόν τον κόσμο.

Γι΄αυτό κι είναι σημαντικό να μάθουν τη σπουδαιότητα του ρόλου της οικογένειας που δεν σταματά ποτέ. Γνωρίζοντας ότι έχουν την οικογένειά τους να στηριχτούν σε ότι κι αν γίνει, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια κι αυτό με τη σειρά του ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και την υγιή αυτοεκτίμηση.

Το να μιλήσετε στα παιδιά για το ρόλο της μητέρας και του πατέρα, για τις αξίες που διέπουν την οικογένειά σας και φυσικά αποτελώντας οι ίδιοι το παράδειγμα, τα βοηθάτε να κατανοήσουν τη σημασία του να μεγαλώνουν σε μια υγιή οικογένεια.

Αγάπη και φροντίδα

Πολλές μελέτες κι έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας στην ανατροφή των παιδιών. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διασφαλίσει ο γονέας είναι να νιώθουν τα παιδιά ότι τα αγαπούν κι ότι τα προστατεύουν. Στην καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, μπορείτε εύκολα να εκφράσετε την αγάπη και τη στοργή σας δείχνοντας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους πώς είστε εκεί, στο πλευρό τους, σε καλές και κακές στιγμές.

undefined

Πίστη

Η πίστη είναι επίσης μια σημαντική οικογενειακή αξία που μπορεί να διδαχθεί μιλώντας για αυτήν. Δεν αφορά μόνο την πίστη στον Θεό αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αξίες

Τα παιδιά είναι εύκολο να παρασυρθούν αν δεν υπάρχει πίσω τους μια δεμένη οικογένεια να τα στηρίζει. Παράλληλα, όταν μεγαλώνουν με αξίες όπως είναι ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η εκτίμηση, δύσκολα θα παρασυρθούν ή δεν θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Γι ΄αυτό και οι γονείς καλούνται να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά τους και να τους δείχνουν τις οικογενειακές αξίες μέσα από τις πράξεις τους.

Οικογενειακές παραδόσεις

Οι οικογενειακές παραδόσεις βοηθούν στο περαιτέρω δέσιμο των μελών της οικογένειας ενώ έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία όλων. Επίσης, μέσω αυτών των παραδόσεων τα παιδιά εμπνέονται από πρόσωπα του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved