Ο σωστός τρόπος να διαφωνείτε μπροστά στα παιδιά

Είναι άλλο να έχετε μια διαφωνία κι άλλο να έχετε καθημερινούς καβγάδες.

Νίκη Παπανικολάου
Ο σωστός τρόπος να διαφωνείτε μπροστά στα παιδιά
Bigstock

Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει οι γονείς να τσακώνονται μπροστά στα παιδιά ή πίσω από κλειστές πόρτες.

Όμως όσοι έχουν παιδιά γνωρίζουν ότι μερικές φορές όσο κι αν το προσπαθούν δεν είναι πάντα εύκολο να το αποφύγουν.

Όπως επισημαίνει η Parenting Coach, Christel στον προσωπικό της λογαριασμό το Instagram,«η σύγκρουση μέσα σε μια σχέση δεν είναι απλώς φυσιολογική, θα συμβεί. Ακούω συχνά τα ζευγάρια να λένε «Δεν μαλώνουμε ποτέ μπροστά στα παιδιά». Αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι το πρόβλημα δεν είναι αν μαλώνετε ή όχι, αλλά ΠΩΣ το κάνετε;».

Υπάρχουν φορές που η σύγκρουση μπροστά στα παιδιά μπορεί να είναι ευεργετική. Όταν γίνει σωστά, μπορεί να διδάξει στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, πώς να βρίσκουν λύσεις σε ένα πρόβλημα, πώς να ακούνε διαφορετικές απόψεις, πώς να επικοινωνούν. Επιπλέον, κατανοούν πώς ακόμα και σε υγιείς σχέσεις υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις.

1656117383481-695329811-diazigio-kai-paidia-2.jpg

Υγιή όρια

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να διαφωνείτε συνεχώς μπροστά στα παιδιά σας ειδικά χωρίς μέτρο ή όρια. Όμως, ο τρόπος κάνει τη διαφορά ειδικά στον αντίκτυπο που θα έχει η σύγκρουση στα παιδιά σας.

Εξίσου σημαντικό σε έναν καβγά ή λογομαχία είναι ο λόγος (ή οι λόγοι). Επομένως, εστιάζετε στην εξεύρεση λύσης κι όχι στο ποιος θα πει την τελευταία λέξη.

«Πρέπει να εξηγείτε τους λόγους που διαφωνείτε, να ακούτε την άλλη άποψη, να συζητάτε κι όχι να μιλάτε μόνοι σας», εξηγεί η Parenting Coach.

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να αντιμετωπίζουν μια διαφωνία με ωριμότητα και να προσπαθούν να βρουν λύση, είναι βέβαιο ότι θα τους μιμηθούν.

diazigio-kai-paidia-3.jpg

Τι άλλο μαθαίνουν τα παιδιά;

  • Πώς να διαχειρίζονται συγκρούσεις.
  • Πώς να επιλύουν προβλήματα.
  • Πώς να σέβονται την διαφορετική άποψη.
  • Πώς είναι οι πραγματικά υγιείς σχέσεις.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved