Γιατί οι παραδόσεις των γιορτών είναι πιο σημαντικές για τα παιδιά απ' όσο νομίζετε

Οι χριστουγιαννιάτικες οικογενειακές παραδόσεις είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά. 

Γιατί οι παραδόσεις των γιορτών είναι πιο σημαντικές για τα παιδιά απ' όσο νομίζετε
Bigstock

Φαίνεται ότι οι παραδόσεις, νέες ή παλιές, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Ειδικά, οι παραδόσεις των Χριστουγέννων βοηθούν να δεθούμε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε και παράλληλα, συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ της οικογένειας και του στενού περιβάλλοντός της.

Παράλληλα, όμως, διατηρούν ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος και μας βοηθούν να τις μοιραστούμε με τις νεότερες γενιές.

Παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις

Τι θα θυμούνται τα παιδιά ως ενήλικοι από τα Χριστούγεννα; Τη στιγμή που στολίζατε το δέντρο, τα γλυκά που φτιάχνατε μαζί, τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπατε τρώγοντας σπιτικό ποπ κορν, τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τις χειροποίητες κάρτες ή τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Όλες αυτές είναι στιγμές που δημιουργούν θετικές αναμνήσεις για τα παιδιά τα οποία μέσω των παραδόσεων αναζητούν την ασφάλεια και τη γνώριμη ζεστασιά της οικογένειας. Την αίσθηση της ενότητας και του ανήκειν.

xristoygenna-dixte-sta-paidia-ti-einai-agapi.jpg

Γιατί χρειαζόμαστε τις παραδόσεις και τα τελετουργικά των ημερών;

Οι παραδόσεις και οι τελετουργίες όπως προαναφέρθηκε, βοηθούν στη δημιουργία μιας αίσθησης ενότητας και ταυτότητας. Βοηθούν να σχηματιστεί γενικότερα η ταυτότητα της οικογένειας -να συμπληρωθεί- μέσα από την δήλωση «αυτοί είμαστε εμείς». Μία δήλωση που δίνει μία ταυτότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και στον εορτασμό των ημερών και που αντέχει στο χρόνο. Επίσης, οι τελετουργίες αυτές έχουν να κάνουν με τη χαρά, την δημιουργικότητα, το μοίρασμα αλλά φέρνουν και πιο κοντά τους ανθρώπους.

Για τα παιδιά, τα τελετουργικά μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αίσθησης ασφάλειας και προβλεψιμότητας. 'Οπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, "είναι επίσης ιδανικά για τη δημιουργία λίγης μαγείας καθώς μαθαίνουν όχι μόνο την παράδοση της χώρας αλλά και της συγκεκριμένης οικογένειας".

Θα λέγαμε λοιπόν ότι οι παραδόσεις τρέφουν το πνεύμα μας κι αποτελούν σημαντικό μέρος του οικογενειακού δεσμού. Μην παρασυρθείτε στην καθιέρωση της τέλειας οικογενειακής παράδοσης, δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά η εμπειρία που μοιράζεστε με την οικογένειά σας.

Με πληροφορίες από το psychcentral.com

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved