Χριστούγεννα και παιδιά: Ιδέες και συμβουλές για γονείς

Πώς θα περάσετε όμορφες γιορτές με τα παιδιά σας.

Νίκη Παπανικολάου
Χριστούγεννα και παιδιά: Ιδέες και συμβουλές για γονείς
Bigstock

Κανείς δεν εκτιμά περισσότερο τις γιορτές των Χριστουγέννων από τα μικρά παιδιά.

Η εορταστική ατμόσφαιρα, ο στολισμός, οι λιχουδιές και φυσικά τα δώρα, μετατρέπουν τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε μια μοναδική, ξεχωριστή περίοδο.

Πώς να περάσετε όμορφα την περίοδο των γιορτών

Το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά θα περάσουν καλά τα Χριστούγεννα – κι εσείς μαζί τους- , είναι να είστε πιο χαλαροί. Αφήστε κατά μέρος τα αυστηρά προγράμματα και την τήρηση ρουτίνας και προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να λάβουν μέρος από το στόλισμα του σπιτιού μέχρι το μαγείρεμα και το αμπαλάζ των δώρων. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά στην κουζίνα, όπως να στρώσουν το τραπέζι, να κόψουν τα λαχανικά, να σερβίρουν το ψωμί. Αυτό κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι συμμετέχουν ενεργά κι ότι αποτελούν ακόμη περισσότερο μέρος των εορτασμών», εξηγεί η Kirsty Ketley, parenting specialist.

asfaleia-paidiou-xristougenna.jpg

Δώρα

Τα παιδιά παίρνουν τόσα πολλά δώρα την περίοδο των γιορτών… Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να μάθουν ότι εξίσου σημαντικό είναι να κάνεις δώρα, να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου. Παρακινήστε τα λοιπόν να χαρίσουν παιχνίδια που δεν χρειάζονται – αλλά να είναι σε καλή κατάσταση – ή να φτιάξουν μόνα τους από ένα δώρο για τα άπορα παιδιά. Εξηγήστε τα ότι η αξία του δώρου δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αλλά με τη χειρονομία, τη σκέψη και το χρόνο που αφιερώνει κάποιος για να το φτιάξει.

Ισορροπίες

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα παιδιά βγάζουν υπερένταση, κούραση , ενθουσιασμό, γκρίνια. Και μπορεί να σας είναι δύσκολο να διατηρήσετε πάντα την ψυχραιμία σας, ωστόσο, η ισορροπία είναι το μυστικό. Φροντίστε στις γιορτές να ξεκουραστείτε κι εσείς, ακόμα κι δεν γίνουν ορισμένα πράγματα όπως τα θέλετε. Το ζητούμενο, δεν είναι να έχετε ένα τέλεια στολισμένο σπίτι αλλά να αισθάνεστε καλά και να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σας.

prota-xristougenna-morou-(1).jpg

Ενοχές

Μην αισθάνεστε ενοχές αν δεν μπορείτε να αγοράσετε όλα όσα ζητάει το παιδί σας. Μιλήστε του με ειλικρίνεια και πείτε του την αλήθεια. Ακόμα κι αν στενοχωρηθεί ή αντιδράσει άσχημα, στη συνέχεια θα το κατανοήσει και θα συμβιβαστεί με κάτι άλλο που σίγουρα θα θέλει.

Το πολυτιμότερο πάντως δώρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι ο χρόνος μαζί τους. Ο ουσιαστικός χρόνος για βόλτες, χαλαρές κουβέντες, παιχνίδια. Άλλωστε η πιο μαγική εποχή του χρόνου γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστή όταν έχουμε δίπλα μας τα αγαπημένα μας πρόσωπα και φυσικά την οικογένειά μας.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved