Οικογενειακές σχέσεις: Πώς θα γίνει πιο ποιοτική η καθημερινότητά σας

Οι ποιοτικές σχέσεις των μελών μιας οικογένειας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία όλων.

Νίκη Παπανικολάου
Οικογενειακές σχέσεις: Πώς θα γίνει πιο ποιοτική η καθημερινότητά σας
Bigstock

Η οικοδόμηση υγιών οικογενειακών σχέσεων είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.

Αρκετές φορές όμως είναι δύσκολο να διατηρηθεί η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Οι λόγοι πολλοί: οι αυξημένες καθημερινές υποχρεώσεις, οι πολλές ώρες δουλειάς, η κούραση, η έλλειψη βοήθειας με τα παιδιά.

Όμως, για να κάνετε πιο ποιοτική την καθημερινότητα με την οικογένειά σας δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ, αρκεί να εστιάσετε στα ακόλουθα:

Επικοινωνήστε

Η επικοινωνία είναι βασικό συστατικό για την οικοδόμηση υγιών οικογενειακών σχέσεων. Όταν τα μέλη της οικογένειας μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους, η σχέση τους είναι ουσιαστική και δυνατή. Μπορούν να επιλύουν τα προβλήματα χωρίς φωνές και συγκρούσεις, εκφράζοντας τη γνώμη τους με επιχειρήματα. Προτείνουν λύσεις και συμβιβάζονται αν αυτό είναι αναγκαίο.

Επιπλέον, η ανοιχτή επικοινωνία επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να μοιράζονται τα συναισθήματά τους χωρίς να αισθάνονται ότι κρίνονται ή επικρίνονται. Νιώθουν εμπιστοσύνη αλλά και σιγουριά ότι θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται.

A young family sitting on the floor and having a good time in a cheerful atmosphere at home together

Περάστε χρόνο μαζί

Το να περνάτε χρόνο μαζί με την οικογένειά σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Ναι, γνωρίζουμε ότι ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, όμως πάντα υπάρχουν τα περιθώρια για να εξοικονομείτε καθημερινά το λιγότερο μία ώρα αποκλειστικά για την οικογένειά σας. Μπορείτε για παράδειγμα να ετοιμάζετε μαζί το βραδινό, να στρώνετε το τραπέζι, να τρώτε και να λέτε τα νέα της ημέρας. Κλείστε το κινητό και καθίστε να μιλήσετε με τα παιδιά και τον / την σύντροφό σας.

Δεχτείτε την διαφορετική άποψη

Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τον άλλον ώστε να ταιριάζει στην εξιδανικευμένη εκδοχή σας απλά γιατί πιστεύετε ότι είναι για το καλό του. Αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τους αγαπημένους σας να πιστεύουν στον εαυτό τους και να υπερασπίζονται τα θέλω και τις επιθυμίες τους.

Happy Family Reading A Book On Bed

Σεβαστείτε τον άλλον

Ο σεβασμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς οικογενειακής σχέσης. Αυτό σημαίνει να ακούτε ο ένας τον άλλον και να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, ακόμα και όταν προκύπτουν διαφωνίες. Σημαίνει, επίσης, επικοινωνία με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Όταν οι οικογένειες σέβονται η μία την άλλη, δημιουργούν μια αίσθηση αρμονίας και σταθερότητας που είναι ζωτικής σημασίας για ένα χαρούμενο και υγιές σπίτι.

Με πληροφορίες από το healthiersteps.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved