Πώς θα καταλάβετε το παιδί σας

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τα παιδιά σας σκεφτείτε αυτό.

Πώς θα καταλάβετε το παιδί σας

Αποτελεσματική διαπαιδαγώσηση εφήβων

Bigstock

Στο σπίτι έχετε το ρόλο του γονιού. Του ανθρώπου που πρέπει να καθοδηγεί και να δείχνει σε ένα παιδί τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Πολλές φορές θα υπάρξουν και αναπόφευκτες συγκρούσεις. Συγκρούσεις που μπορεί να φέρουν μια ρήξη ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Δείτε το από την δική του πλευρά

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να κατανοήσετε την οπτική γωνία του παιδιού είναι να θυμηθείτε τη δική σας παιδική ηλικία. Κλείστε τα μάτια σας και θυμηθείτε ένα περιστατικό ανάμεσα σε εσάς κι έναν ενήλικο στο σπίτι ή το σχολείο στη διάρκεια του οποίου νιώσατε αποθαρρυνμένοι, παρεξηγημένοι, ταπεινωμένοι, αδικημένοι ή έναν συνδυασμό των παραπάνω. Αναβιώστε την εμπειρία. Θυμηθείτε ακριβώς τι είχε γίνει και πώς είχατε νιώσει. Ξαναζήστε τα συναισθήματα αυτά.

Με τα μάτια κλειστά, θυμηθείτε ένα άλλο περιστατικό ανάμεσα σε έναν ενήλικο κι εσάς ως παιδί, κατά τη διάρκεια του οποίου νιώσατε ότι παίρνετε ενθάρρυνση, σας καταλαβαίνουν, σας εκτιμούν, είστε ιδιαίτεροι, θέλετε να γίνετε καλύτεροι ή έναν συνδυασμό αυτών. Αναβιώστε την εμπειρία. Θυμηθείτε ακριβώς τι είχε γίνει και πώς είχατε νιώσει. Ξαναζήστε τα συναισθήματα αυτά.

Όταν ως παιδί νιώθατε αποθαρρυνμένοι, είναι πιθανόν πώς νιώθατε ταυτόχρονα ταπεινωμένοι, αδικημένοι και ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει. Πιθανώς βιώσατε κάποια μορφή ενοχής, ντροπής ή οδύνης. Μπορεί να νιώσατε ότι δεν αξίζετε και να γίνατε αντιδραστικοί. το πιθανότερο είναι ότι δεν είχατε την ενέργεια να βελτιωθείτε λόγω των αποθαρρυντικών αυτών εμπειριών, παρότι συνήθως αυτός ήταν ο στόχος των ενηλίκων. Ίσως μάλιστα να σταματήσατε να προσπαθείτε να βελτιωθείτε σε κάποια δραστηριότητα, όπως το πιάνο, το διάβασμα, η καλλιγραφία ή ο αθλητισμός εξαιτίας της αποθαρρυντικής κριτικής που πήρατε από έναν ενήλικο.

Όταν ως παιδί σας ενθάρρυναν, νιώθατε ότι σας καταλαβαίνουν, σας εκτιμούν και είστε σημαντικοί. Οι εμπειρίες αυτές πιθανώς σας ενέπνευσαν να τα πάτε καλύτερα και να προσπαθήσετε να βελτιωθείτε σε δεξιότητες ή στόχους. Οι περισσότερες από τις ενθαρρυντικές εμπειρίες που είχατε ως παιδί το πιθανότερο είναι ότι περιελάμβαναν πολύ λίγο χρόνο από τη μια μεριά ενός ενηλίκου, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να σας πει μερικά λόγια που έδειχναν κατανόηση και εκτίμηση.

Είναι σημαντικό να είστε ενθαρρυντικοί απέναντι στα παιδιά σας

Είναι σημαντικό να εμπλέκεστε ενεργητικά και να βοηθάτε τα παιδιά σας μέσα από τη διαδικασία της ενθάρρυνσης.

Έτσι λοιπόν όταν προβλέπετε έναν καυγά ή μια σύγκρουση κάντε τα εξής:

  1. Αποσυρθείτε από τη σύγκρουση
  2. Υποστηρίξτε τα παιδιά σας
  3. Αποφύγετε την κριτική
  4. Ενθαρρύνετε την αυτοαξιολόγηση
  5. Δείξτε τους τι μπορούν να μάθουν από ένα λάθος
  6. Σταματήστε να τους λέτε τι να κάνουν
  7. Δοκιμάστε μια αγκαλιά

με πληροφορίες από το βιβλίο Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση εκδόσεις διόπτρα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved