Πλέον οι γονείς δεν τηρούν τα ήθη και τα έθιμα, δε μιλούν για τις αξίες μιας οικογένειας

Τα ήθη, τα έθιμα, οι αξίες και οι σταθερές μιας οικογένειας δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς στο παιδί.

Μυρτώ Κογεβίνα
Πλέον οι γονείς δεν τηρούν τα ήθη και τα έθιμα, δε μιλούν για τις αξίες μιας οικογένειας

Tα ήθη και τα έθιμα είναι ένα καταφύγιο, ένα βάλσαμο για τις δύσκολες περιόδους της ζωής των παιδιών

Bigstock

Ο θεσμός της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού και παράλληλα έχει σημαντική επίδραση στην μετέπειτα πορεία του στον κόσμο. Τα ήθη, τα έθιμα, οι αξίες και οι σταθερές μιας οικογένειας δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς στο παιδί, και είναι, ουσιαστικά, το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν τον κόσμο γύρω τους.

Κάποτε, οι οικογένειες τηρούσαν μεταλαμπάδευαν πιστά τις αξίες τους και τηρούσαν απόλυτα κάποια ήθη και έθιμα που τις αντιπροσώπευαν. Στις μέρες μας, που οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πολύ γρήγοροι και συνοδεύονται από πολλές δυσκολίες ή, αν μη τι άλλο, αυξημένη πολυπλοκότητα, αυτή η τακτική ολοένα και μειώνεται. Όταν η κάθε μέρα είναι ένας αγώνας δρόμου και το στοίχημα είναι απλά να “τη βγάλουμε”, σίγουρα το να τηρούμε κάποια οικογενειακά ήθη και έθιμα μπορεί να μας φαίνεται κουραστικό, ασήμαντο ή και ακατόρθωτο.

Ο θεσμός της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού

Bigstock

Ωστόσο, η ύπαρξη κάποιων σταθερών, όπως το οικογενειακό δείπνο, το Κυριακάτικο τραπέζι με συγγενείς και οι γιορτές με συγγενείς και συγκεκριμένα έθιμα -μικρά και μεγάλα- έχει μεγαλύτερη αξία από ό,τι φανταζόμαστε. Καταρχάς, βοηθούν στην ισχυροποίηση των δεσμών μέσω των μελών της οικογένειας, ένα πολύτιμο δώρο για παιδιά μας. Οι αξίες της οικογένειάς του δίνουν στο παιδί ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς για τον κόσμο, το σωστό και το λάθος, ώστε να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του και τις αποφάσεις του. Επιπλέον, όταν ένα παιδί βγει στον δύσκολο “πραγματικό” κόσμο, όπου σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα, τα ήθη και τα έθιμα που έχουν μάθει από την οικογένειά του αποτελούν, εάν τα τηρεί, ένα καταφύγιο, ένα βάλσαμο για τις δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Συνεπώς, όσο δύσκολο κι αν είναι, ας προσπαθήσουμε να περάσουμε στα παιδιά μας τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της δικής μας οικογένειας-η θετική επίδραση που θα έχει αυτό στα παιδιά μας, αξίζει τον κόπο!

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved