Τι είναι αυτό που πρέπει να προσφέρει η οικογένεια στο παιδί για την ομαλή ανάπτυξή του;

Πώς ωφελεί η οικογένεια την ανάπτυξη του παιδιού;

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσφέρει η οικογένεια στο παιδί για την ομαλή ανάπτυξή του;

Οι γονείς είναι τα πρότυπα επιρροής που καθορίζουν τις αρχές και τις αξίες που θα έχει το παιδί μεγαλώνοντας.  

Bigstock

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πρώτο το οποίο μαθαίνει ένα παιδί. Οι γονείς, οι γιαγιάδες, οι παππούδες είναι πρόσωπα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του και τα πρότυπα επιρροής που καθορίζουν τις αρχές και τις αξίες που θα έχει μεγαλώνοντας.

Οι οικογενειακοί δεσμοί ξεκινούν από τη γέννηση

Η στοργή και η φροντίδα που λαμβάνει ένα παιδί από τη βρεφική του ακόμα ηλικία είναι καθοριστική για τη δημιουργία μίας υγιούς σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού. Η σχέση αυτή επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού αλλά και τις σχέσεις με τους γύρω του μεγαλώνοντας. Εάν το παιδί μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον, θα δείχνει εμπιστοσύνη στους γύρω του, θα επιδιώκει τις κοινωνικές συναναστροφές, θα έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και γενικά καλύτερη ψυχική υγεία.

oikogeneia.jpg

Η οικογένεια θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη του παιδιού.

Τα μέλη της οικογένειας, βέβαια, έρευνες δείχνουν ότι παίζουν τεράστιο ρόλο όχι μόνο στην κοινωνική, αλλά στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:

Κινητικές δεξιότητες. Οι κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν το περπάτημα, το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα. Οι γονείς που αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους, παίζουν μαζί τους, ή κάνουν άλλες δραστηριότητες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων και βοηθούν το παιδί να νιώθει πιο ανεξάρτητο.

Γλωσσικές δεξιότητες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μιλάνε στα παιδιά από τη βρεφική τοςυ ηλικία, ακόμα και εάν εκείνα δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ή να ανταποκριθούν. Σύμφωνα με έρευνες, είναι και αυτός ένας τρόπος για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του βρέφους και τα οφέλη είναι ορατά όταν το παιδί ξεκινήσει να λέει τις πρώτες του λέξεις από τον πρώτο χρόνο κι έπειτα.

Συναισθηματικές δεξιότητες. Οι συναισθηματικές δεξιότητες που αποκτά ένα παιδί μεγαλώνοντας καθορίζουν τις σχέσεις που θα έχουν με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι γονείς πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει, να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά τους, βάζοντας έτσι τις βάσεις για να έχει το παιδί ψυχική υγεία και υγιή κοινωική και προσωπική ζωή.

Η οικογένεια ως προστάτης αρχών και των αξιών

Μεγαλώνοντας το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει την έννοια του σωστού και του λάθους. Οι γονείς είναι εκείνοι που καθοδηγούν το παιδί και το βοηθήσουν να «χτίσει» ένα ισχυρό σύνολο αρχών και αξιών.

Είναι επίσης πρότυπα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφοράς του. Οι γονείς είναι σημαντικό να επιδιώκουν το διάλογο και μέσα από συζητήσεις και βιώματα το παιδί θα υιοθετήσει αρχές και αξίες με τις οποίες θα πορεύεται για μία ζωή.

Η σημασία της ασφάλειας

Επειδή ένα παιδί βασίζεται στους γονείς και γενικά τα μέλη της οικογένειάς του για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες για ρούχα, τροφή, στέγη αναπτύσσει μέσω αυτών μία πρώτη αίσθηση ασφάλειας Οι γονείς μπορούν να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια εδραιώνοντας μία ρουτίνα με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όταν ένα παιδί γνωρίζει ότι θα φάει, θα κοιμηθεί, θα κάνει μπάνιο ή θα ξυπνήσει μια συγκεκριμένη ώρα, γνωρίζει ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν και νιώθει ασφάλεια.

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον επίσης, το παιδί νιώθει την άνεση να εκφραστεί και να γενικά αναπτύσσεται σωματικά και ψυχικά με υγιή τρόπο.

Με πληροφορίες από abcquality.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved